De nominerte til Bronsekniven 2023

Fra Cappelen Damm er Grethe Bøe og Hilde S. Palladino nominert til Bronsekniven.

Hilde-S-Palladino-og-Grethe-Boe-krimforfattere
Krimdebutantene Hilde S. Palladino og Grethe Bøe er nominert til den nye debutantprisen Bronsekniven. 

I år deles debutantprisen «Bronsekniven» ut for aller første gang. To av de syv nominerte er Cappelen Damm-forfatterne Hilde S. Palladino og Grethe Bøe.

Hilde S. Palladinos krimdebut Den som frykter snøen er en karakterdrevet psykologisk krim. Krimromanen er et fascinerende dykk ned i menneskets fortrengte minner, i hvordan fortiden og oppveksten former og preger oss selv om man ikke husker den. Samtidig skildrer denne krimromanen et rufsete Oslo, der byens løse fugler og brutale skyggesider ligger som et troverdig og realistisk bakteppe.

Grethe Bøe er filmskaper og forfatter, med et brennende engasjement for Arktis. Hun debuterte i 2021 med den uhyggelig aktuelle, arktisk thrilleren Mayday. Thrilleren er første bok om den halvt samiske, halvt norske jagerpiloten Ylva Nordahl. Hun bærer en mørk hemmelighet som gjør henne til en fryktløs forkjemper for sannheten.

Bronsekniven

Prisen går til beste debutant gjennom de to siste årene, enten det er krim, thriller eller spenning fra virkeligheten. Vinneren offentliggjøres to uker før krimfestivalen «Blodig alvor i landsbyen» og deles ut den 22. mars.

Juryen består av bokbloggerne Henning Sviland, Hilde Sæther og Anita Ness, og juryleder Simen Ingemundsen. — Vi håper at denne prisen kan gi nytt liv til debutantbøkene som er gitt ut de to siste årene. Dette er forfattere som har vist at de skiller seg ut blant de mange debutantene. Så vi i juryen er mektig imponert, nå begynner arbeidet med å velge ut en verdige vinner av prisen, sier juryleder Simen Ingemundsen. Trofeet skal forestille en blodig hånd som holder en kniv som det drypper blod fra. Den er smidd av elever ved smedlinja på Odda vgs.

Den som frykter snøen

Den som frykter snøen

Hilde S. Palladino

Terapeuten Bjørk Isdahl blir vitne til at hennes tidligere klient Azora brutalt tar selvmord. Azora hadde et fotografi av Bjørk med teksten «jeg vet hvorfor du har mareritt».
Bjørk har grusomme mareritt som hun aldri har fortalt til noen. Hvordan kunne Azora vite om det, og hvorfor hadde hun et foto av Bjørk?

Les mer

Hilde S. Palladino

Hilde Palladino (f. 1968) er tidligere elev ved Krimforfatterskolen og bor i Oslo og på Bali. Hun jobber som selvstendig næringsdrivende med sosiale medier for bedrifter. Hennes første krimroman, Den som frykter snøen, ble nominert til Rivertonprisen og Maurits Hansenprisen for beste krimdebut i 2022.

Les mer
Foto: Anna-Julia Granberg BLUNDERBUSS
Mayday

Mayday

Grethe Bøe

Mens forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet, holder NATO sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16- fly med NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep. Det eneste som kan hindre en alt-utslettende konflikt, er at Ylva og John kommer seg tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde.

Les mer
MaydayGrethe Bøe
229,–

Grethe Bøe

Grethe Bøe (f.1971) er en norsk manusforfatter, regissør og krimforfatter.

Grethe Bøe er filmskaper og forfatter, med et brennende engasjement for Arktis. Hun har skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Bøe har studert filosofi og har bakgrunn som modell og skuespiller.

De siste årene har Grethe Bøe gjort seg bemerket som manusforfatter og filmregissør av bl.a. NRKs storsatsing Hjerterått, en action-triller fra Kautokeino, hvor Bøe var forfatter og hadde regi sammen med Nils Gaup. Hun har også hatt både manus og regi på spillefilmen Operasjon Arktis samt Jørn Lier Horst barnekrimfilmer. I tillegg har hun hatt regi på spillefilmen Titanic’s ti liv.

Grethe Bøe brakdebuterte som forfatter med krimromanen Mayday i 2021. Boken fikk svært gode kritikker, og Mayday ­er solgt til 8 land. I boka blir vi kjent med NATO-piloten Ylva Nordahl, som er halvt samisk, halvt norsk. Med Grethe Bøes bøker har norske lesere fått en ny actionheltinne med bein i nesa.

Mange har ventet på en ny bok fra Grethe Bøe. Endelig er oppfølgeren Snøleoparden her – og den ambisiøse jagerpiloten Ylva Nordahl er tilbake!

Les mer
© FredJonny