De nominerte til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2023

To bøker fra Cappelen Damm er nominert,  Må vi slutte med olje? av Anne Karin Sæther og Kristine Sand og Heltefabrikken av Pia Sabel Gulling.

Pia Sabel Gulling og Anne Karin Sæther
Pia Sabel Gulling og Anne Karin Sæther er nominert til Kulturdepartementets priser for bøker utgitt 2023.

Kulturdepartementet foretar årlig en premiering av årets beste barne- og ungdomsbøker. Siden 2003 administreres jury og prisutdelingsarrangementet fra Norsk barnebokinstitutt.

Anne Karin Sæther og Kristine Sand er nominert til Fagbokprisen for Må vi slutte med olje? og Pia Sabel Gulling til Debutantprisen for Heltefabrikken.

Juryens begrunnelse

Debutantprisen: Pia Sabel Gulling for Heltefabrikken

Robin får verden snudd på hodet da faren dør i en brann. Det mystiske er at de som etterforsker brannen ikke klarer å finne farens levninger. Robin og moren flytter til den usjarmerende byen Flekkestad, og her skjer det merkelige ting. Plutselig står det ei kasse med farens saker utenfor døra. Robin merker også at noen holder øye med ham, men hvem? Det finner han ut da han plutselig blir kidnappet og fraktet til Heltefabrikken, en fabrikk som det viser seg at faren hans var sjef for. Hvorfor har ikke Robin hørt om Heltefabrikken før? Kan han stole på de som jobber der? Og er faren hans egentlig død?

Pia Sabel Gullings debutbok er en velskrevet, velkomponert og underholdende roman som driver oss effektivt fra kapittel til kapittel. Når vi tror vi har skjønt hvordan ting henger sammen, skjer det plutselig noe som snur alt på hodet. Boka har troverdige dialoger og en hovedperson det er lett å like. Den absurde situasjonen Robin har havnet i og alt det komiske og spennende som skjer, balanseres fint med hovedpersonens sorg over å ha mistet faren. Dette er ei bok som i all sin fantasirikdom heier fram vennskap, samhold og troen på hverdagshelter.

Pia Sabel Gulling (f. 1987) har en mastergrad i medier og kommunikasjon. Hun jobber til daglig som tekstforfatter.

Fagbokprisen: Anne Karin Sæther og Kristine Sand for Må vi slutte med olje?

At Norge er en oljenasjon, er viden kjent. Men hvor mye kan egentlig nordmenn om oljeproduksjonen? Og hvor villige er vi til å spare på energien? Visste du for eksempel at nordmenn ligger på verdenstoppen i å ikke tro på at klimakrisen er menneskeskapt? I denne boka får vi historien om Norge som oljenasjon. Vi får kunnskap om både fossil og fornybar energi og samtidig en innføring i klimakrisen. Ikke minst vektlegges hva som blir vesentlig i energiproduksjonen både i Norge og verden i årene framover.

Med denne utgivelsen har forfatter Anne Karin Sæther og illustratør Kristine Sand gitt oss ei velskrevet, informativ og nyansert fagbok. Helt sentralt står den gode balansen mellom fakta om olje og gass, fossil og fornybar energi, klima og natur. Sæther stiller viktige spørsmål og bidrar til et verdifullt grunnlag for refleksjon. Et ryddig design, delikate illustrasjoner og et tilgjengelig språk gjør teksten både forfriskende og lettlest. Ei så aktuell og politisk bok er sjelden. Sæther skriver nyansert og kunnskapsrikt og åpner for at leseren selv kan reflektere over framtida. Det gjør dette til ei av årets viktigste fagbøker.

Anne Karin Sæther (f.1975) har hovedfag i journalistikk, og har jobbet som journalist i NRK og Dagsavisen,som kommunikasjonssjef i Miljøstiftelsen Bellona og politisk rådgiver i Utdanningsforbundet. I dag jobber hun i Norsk klimastiftelse. Sæther har tidligere skrevet dokumentarboken De beste intensjoner. Oljelandet i klimakampen (2017), og bidrag til bøker om utenriksjournalistikk og oljefondet, samt en tekst i antologien Rikdommens språk.

Kristine Sand (f. 1984) er en norsk illustratør som bor og jobber i Oslo. Sand lager blant annet kort og plakater, i tillegg til å illustrere bøker og andre prosjekter for større kunder.  Sand har utdanning innen kunst og visuell kommunikasjon fra blant annet Universitetet i Oslo, Kunsthøgskolen i Oslo og School of Visual Arts i New York.

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur  deles ut til forfattere, illustratører, tegneserieskapere og oversettere. Generelt for alle typer verk gjelder at språket skal være norsk eller samisk. Verkene blir vurdert etter følgende kriterier:

  • for skjønnlitteratur: litterær kvalitet
  • for faglitteratur: faglitterær og visuell kvalitet
  • for bildebøker: litterær og bildemessig kvalitet
  • for illustrasjoner: bildemessig kvalitet
  • for oversettelser: språklig kvalitet
  • for tegneserier: litterær og visuell kvalitet

En jury på fem medlemmer oppnevnes av Norsk barnebokinstitutt. Ved utdeling av priser til bildebøker, illustrasjoner og tegneserier kan juryen ved behov innhente konsulenter med kompletterende kompetanse. Konsulentene oppnevnes av Norsk barnebokinstitutt. Juryen har en spesialkonsulent til vurdering av samisk barne- og ungdomslitteratur.

Det totale prisbeløpet settes av Norsk barnebokinstitutt. Juryen står fritt med hensyn til hvilke priser som skal deles ut. Innenfor de rammene som prisbeløpet setter, står juryen fritt med hensyn til hvor stort beløp den enkelte pris skal ha.

Juryen for bokåret 2023 (prisutdeling 2024) består av: 

Agnes Margrethe Bjorvand
Førstelektor, Universitetet i Agder

Erik Hageli Henriksen
Lærer og skolebibliotekar, Risør kommune

Kjersti Eide Hatland
Bibliotekar ved Bergen Offentlige Bibliotek

Cecilie Dyrkorn Fodstad
Førstelektor ved Dronning Mauds Minne i Trondheim

Tor Tveite
Oversetter og musiker, Oslo

Prisene blir delt ut av kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery tirsdag 19. mars 2024 kl. 13.00 i Nasjonalbibliotekets auditorium. Arrangementet vil bli strømmet.

Heltefabrikken

Pia Sabel Gulling

Spennende, mystisk og actionfylt roman.

Les mer

Pia Sabel Gulling

Pia Sabel Gulling (f.1987) har en mastergrad i media og kommunikasjon, og jobber til daglig som tekstforfatter. Heltefabrikken er hennes første bok.

Les mer
Foto: Lina Hindrum

Må vi slutte med olje?

En bok om alt det bra og alt det dårlige med norsk olje og gassAnne Karin Sæther

En bok for nysgjerrige og engasjerte barn fra 9 år
og oppover.

Les mer
Må vi slutte med olje?
Må vi slutte med olje?En bok om alt det bra og alt det dårlige med norsk olje og gassAnne Karin Sæther
329,–

Anne Karin Sæther

Anne Karin Sæther (f.1975) har et hovedfag i journalistikk, og har jobbet som journalist i NRK og Dagsavisen. Videre har hun bakgrunn som kommunikasjonssjef i Miljøstiftelsen Bellona og politisk rådgiver i Utdanningsforbundet. I dag jobber hun i klimabyrået Footprint. Sæther har tidligere skrevet dokumentarboken De beste intensjoner. Oljelandet i klimakampen (2017), og bidrag til bøker om utenriksjournalistikk og oljefondet, samt en tekst i antologien Rikdommens språk.

Les mer
Fotograf: Heidi Dokter