Hilde S. Palladino er nominert til Maurits Hansen prisen - Nytt blod 2023

For den psykologiske krimromandebuten Den som frykter snøen.

Hilde S. Palladinos
H.S. Palladino Den som frykter snøen ble solgt til Tyskland og Danmark allerede før utgivelse, «Spennende og velskrevet krimdebut med godt driv» skrev Stavanger Aftenblad.

Den som frykter snøen er velkomponert, og forfatteren holder høyt språklig nivå, skriver juryen om Hilde S. Palladinos krimdebut.

Maurits Hansenprisen – Nytt Blod er Den utdeles årlig under litteraturfestivalen Kongsberg Krim.Prisen har fått navn etter forfatteren Maurits Hansen.

Den som frykter snøen av Palladino er en karakterdrevet psykologisk krim. Boken ble solgt til Tyskland og Danmark allerede før utgivelse, og VG kalte den «Effektiv ny norsk krim!». Stavanger Aftenblad «Spennende og velskrevet krimdebut med godt driv». I 2022 ble krimromanen nominert til Rivertonprisen.

Les også:  Intervju med Palladino på Boktips

Den som frykter snøen

Den som frykter snøen

Hilde S. Palladino

Denne psykologiske krimromanen er et fascinerende dykk ned i menneskets fortrengte minner, i hvordan fortiden og oppveksten former og preger oss selv om man ikke husker den. Samtidig skildrer denne krimromanen et rufsete Oslo, der byens løse fugler og brutale skyggesider ligger som et troverdig og realistisk bakteppe.

Les mer

Juryens begrunnelse

Hilde S. Palladinos debut Den som frykter snøen er en mørk psykologisk krim med mange kvaliteter, noe som resulterte i nominasjon til Riverton-prisen. Bokens jeg-person er den lettere skadeskutte terapeuten Bjørk Isdahl, som sliter både på det profesjonelle og private plan.  Hun er i utgangspunktet profiler for Kripos, men etter en tilsynelatende stygg tabbe er hun nå henvist til privat praksis. Hennes eneste jobb er å stille opp for en gruppe menn med sinnemesteringsproblemer.

Forholdet til disse er i høyeste grad med å farge handlingen i boken, som drives fram av Bjørks etterforskning omkring dødsfallet til en tidligere klient, narkomane Azora. Underveis konfronteres hun med egne hemmeligheter og traumer, og hennes møte med fortiden skildres med skarpsynt realisme og   troverdighet. Palladino leverer også en innsiktsfull fremstilling av mennene i sinnemesteringsgruppen. Og ikke minst tegner hun et nådeløst bilde av Oslos skyggesider med utgangspunkt i terapeutens etterforskning blant narkomane, uteliggere og løse fugler i hovedstaden.

Boken er velkomponert, og forfatteren holder høyt språklig nivå. Høydepunktet er imidlertid avsløringen som setter strek for historien. Den topper det meste, og selv garvede krimlesere kan vente seg en overraskelse når alt kommer for en dag.

Hilde S. Palladino

Hilde Palladino (f. 1968) er tidligere elev ved Krimforfatterskolen og bor i Oslo og på Bali. Hun jobber som selvstendig næringsdrivende med sosiale medier for bedrifter. Hennes første krimroman, Den som frykter snøen, ble nominert til Rivertonprisen og Maurits Hansenprisen for beste krimdebut i 2022.

Les mer
Privat