Ingeborg Arvola og Lotta Elstad er nominert til LOs litteraturpris 2024

Lotta Elstad og Ingeborg Arvola
Lotta Elstad og Ingeborg Arvola er nominert til LOs litteraturpris 2024

To av tre nominasjoner til LOs litteraturpris gikk til forfattere fra Cappelen Damm. Ingeborg Arvola ble nominert for Kniven i ilden og Lotta Elstad for Xiania 1. LOs litteraturpris skal fremme norsk arbeiderlitteratur, og deles ut annethvert år.

Det er LOs sekretariatet som vedtar prisvinneren, etter juryens innstilling. Det betyr at denne prisen har hele LO i ryggen.

Ingeborg Arvola: Kniven i ilden

Arvolas store gjennombrudd kom med den kritikerroste romanen Kniven i ilden (2022), som hun ble tildelt Brageprisen for, og som raskt ble en bestselger. Boken er også nominert til Bokhandlerprisen, Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og Nordisk råds litteraturpris 2023. Dette er første bok i serien Ruijan rannalla - Sanger fra Ishavet. Det knytter seg store forventninger til oppfølgerne.

Kniven i ilden av Ingeborg Arvola forteller levende om finnene som innvandret til Finnmark. Gjennom hovedpersonen Brita Caisa, som legger ut på ferden med de to sønnene sine, blir vi kjent med naturens makt, dagenes slit, og kraftfulle mennesker som finner glede i hverandre og naturen. Romanen skriver medrivende om fellesskap, om å klare seg sammen og om kampen for å skape seg det livet man selv ønsker. 

Lotta Elstad: Xiania 1

Xiania 1er Lotta Elstads fjerde roman og hennes sjette utgivelse. Xiania 1 er første bok i en trilogi. Elstad fikk strålende anmeldelser for romanen da den kom og hele trilogien ble solgt til Danmark for en rekordsum.

Xiania av Lotta Elstad skildrer metropolen Kristiania på 1920-tallet  livaktig at man nærmest kjenner lukten fra dotømmerstreiken og smaken av smuglerspriten. Det er en røverroman med et fargerikt persongalleri, høyt tempo, humor og skarpe skildringer av fyll, tiltaksløshet og feilslått forelskelse. Samtidig er romanen dypt politisk og gjennom hovedpersonen får vi oppleve abortkamp, byens klasseforskjeller og politisk organisering på tvers av landegrensene. 

Kniven i ilden

Ruijan rannalla - Sanger fra ishavetIngeborg Arvola

Kniven i ilden er en fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt samhold og fri erotikk, enkeltmennesket og øvrigheten.


Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to sønnene sine. Brita Caisa har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk.


Kniven i ilden er første bok i serien Ruijan rannalla - Sanger fra ishavet, om kvener og landskapet de lever i. Brita Caisa var Ingeborg Arvolas tipp-tipp-oldemor. Arvola skriver så en kan lukte blodet etter reinslakten, kjenne smaken av multene, føle kulda fra snøen og varmen fra bålet.

Les mer
Kniven i ilden
Kniven i ildenRuijan rannalla - Sanger fra ishavetIngeborg Arvola
439,–

Xiania 1

Lotta Elstad

Xiania 1 er et glamorøst og gjørmete drama om smugling, kvinnefrigjøring, dans, fyll, dotømmerstreik og forelskelser i 1922.


Klara (19) tar toget fra Hamar til Kristiania (Xiania) for å få hjelp med en uønsket graviditet. For å si det med hennes ord: «Min del av historien begynner som de fleste: med et støt og en tidlig sædavgang.»


I hånda har Klara en lapp med en adresse til madam Zavarella i Elvegata 2 på Vaterland. Etter en abort som nesten koster Klara livet, får hun en usedvanlig jobb hos den eksentriske og velhavende Freddi på Bygdøy. Klara beveger seg mellom to verdener: overdådig fest og fyll i Freddis villa og myldrende Vaterland der søpla og pengene flyter om hverandre.


Madam Zavarella organiserer fosterfordrivelser i kjelleren under en hatteforretning. Den revolusjonære sønnen hennes Matteo er med i Petrograd-gjengen på Kampen og kjører Klara i bil til hvor det skal være. Klara selv søker lykke og ulykke, hun forelsker seg selvsagt i feil mann. Bli med til Elvegata, Rødfyllgata, Pølsesunden og Det tredobbelte helvete – en sydende del av hovedstaden som ikke fins lenger.

Les mer
Xiania 1
Xiania 1Lotta Elstad
449,–

LOs litteraturpris

LOs litteraturpris skal fremme norsk arbeiderlitteratur, og deles ut annethvert år. Prisen skal øke statusen til arbeiderlitteraturen og løfte frem arbeidsfolks fortellinger. Prisen skal løfte og synliggjøre arbeiderlitteraturen, og bidra til at arbeiderlitteratur er en hedersbetegnelse.

Prisen tildeles på bakgrunn av skriftlige verk som utmerker seg ved å gi økt forståelse og innsikt i liv levd i arbeiderklassen, gjennom god formidling og høy litterær kvalitet. Det kan være roman, noveller, poesi, dramatikk eller andre sjangre. Prisen kan både tildeles for et konkret verk, og for et varig arbeid.

Prisen er på 100 000,- kroner.

Alle LOs og forbundenes organer kan fremme forslag på kandidater til prisen. Juryen kan også selv foreslå kandidater.

Forslagene behandles av en jury som består av fem personer og oppnevnes av LO Kultur. Juryen innstiller overfor LO Kultur som har forslagsrett overfor LOs administrasjon. 

Prisen deles ut på Litterær festaften i Maihaugsalen på Norsk litteraturfestival på Lillehammer torsdag 30. mai klokken 19.00