Beste barn- og ungdomsbok
Linde Hagerup er nominert til Litteraturkritikerprisen 2021

Hagerup er nominert i kategorien  beste barne- og ungdomsbok med En venn for lite.

Linde Hagerup debuterte i 1999 og har skrevet bøker for både voksne og barn.

«Boken er temperaturrik, og følelsen av at noe står på spill ledsager handlingen. En venn for lite bærer i seg en god dose menneskekunnskap og viser hvor mye dramatikk tilsynelatende enkle  hverdager kan inneholde.»Skriver juryen.

Linde Hagerup er nominert i kategorien Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok. En venn for lite er en varm, morsom og rørende historie om hvor maktesløs man kan føle seg når man ikke blir hørt, og om hvor verdifulle gode vennskap kan være. En venn for lite er en frittstående oppfølger til En bror for mye (2016). Boka er nydelig illustrert av Jens A. Larsen Aas.

En venn for lite fikk strålende mottakelse når den kom, "Fornøyelig og til tider litt utspekulert." skrev Anette Torjusen i Fredrikstad blad og gå boken terningkast 5.

Juryens presentasjon av En venn for lite

Sara og Helene er bestevenninner – unntatt når de krangler. Når Saras foreldre informerer om at hele familien snart må bo i Bergen, bestemmer barna seg for å stikke kjepper i hjulene for flyttingen.

Linde Hagerups roman har et lite og oversiktlig univers, med skolen og de to venninnenes hjem som hovedarenaer for handlingen. I dette universet skjer det imponerende mye. Det store spørsmålet

boken reiser er: Hvor stor rett har foreldre til å ta avgjørelser på vegne av barna, når disse avgjørelsene er livsinngripende for dem?

Med enkle grep og stor presisjon tegner forfatteren opp persongalleriet og samhandlingsdynamikken deres. Replikkene er troverdige, enten de er saftige, syrlige, illsinte, følsomme eller forsonende. Særlig er dialogene mellom far og Sara en fryd å lese. De forskjellige personlighetene kommer til uttrykk gjennom ordene de bruker, og det er interessant å observere hvor lett situasjoner krasjer på grunn av misforståelser og feiltolkninger. Boken er temperaturrik, og følelsen av at noe står på spill ledsager handlingen. En venn for lite bærer i seg en god dose menneskekunnskap og viser hvor mye dramatikk tilsynelatende enkle hverdager kan inneholde.

Kritikerprisen

Juryen for Kritikerprisen beste barne- og ungdomsbok består av Ingvild Bræin, Kristine Isaksen og Egon Låstad. Det er medlemmene i Seksjon for litteratur som kårer prisvinneren gjennom uravstemning.

Vinnerne av litteraturkritikerprisene for bokåret 2021 blir offentliggjort torsdag 3. mars 2022

 

Kritikerprisene blir støttet av Den norske ForfatterforeningDen norske ForleggerforeningDet skjønnlitterære oversetterfondNorske Barne- og UngdomsbokforfattereNorsk faglitterær forfatter- og oversetterforeningNorsk Journalistlag og Norsk Oversetterforening.

En venn for lite

Linde Hagerup

En varm og sår historie om vennskap og familie fra en av våre beste barnebokforfattere.


Sara og Helene er så gode venner at de blir kalt «trollet med to hoder». Endelig skal de treffe hverandre igjen etter verdens lengste sommerferie. Men noe er annerledes. Helene virker fjern og uinteressert, og er borte fra skolen uten grunn.


Så forteller foreldrene til Sara noe som virkelig setter vennskapet med Helene på prøve, og som krever at Sara og søsknene – ja, til og med rottene til Steinar – må stå sammen mot de voksne.


Linde Hagerup har skrevet en varm, morsom og rørende historie om hvor maktesløs man kan føle seg når man ikke blir hørt, og om hvor verdifulle gode vennskap kan være. En venn for lite er en frittstående oppfølger til En bror for mye (2016).


Boka er nydelig illustrert av Jens A. Larsen Aas.

Les mer

Linde Hagerup

Linde Hagerup (f. 1968), er oppvokst på tettstedet Rykkinn i Bærum utenfor Oslo. Hun har en voksen sønn, og bor i dag på Kråkerøy i Fredrikstad med sin mann Widar. I tillegg til å skrive bøker for barn, ungdom og voksne, holder hun skrivekurs.

Linde Hagerup debuterte i 1999 med den kritikerroste kortprosasamlingen Og det skal vare så lenge. I 2007 kom romanen Ikke sant, også denne fikk strålende mottakelse. Boken ble senere solgt til Nederland. I 2008 debuterte Linde Hagerup som barnebokforfatter med diktsamlingen Verdens største gorilla og andre rim. Samlingen ble tildelt Kirke- og kulturdepartementets illustrasjonspris. I 2011 fullførte hun ungdomstrilogien om Billie og vennene hennes, med romanen Var det det det var. Øvrige bøker i trilogien er Ingen som røyker hopper strikk (2009) og Get used to it (2010). I 2016 kom En bror for mye, som tar for seg fosterhjemsproblematikk sett fra et barns ståsted. Boken fikk svært gode kritkker, og ble Linde Hagerups internasjonal gjennombrudd med salgt til land som Tyskland og Russland. I 2020 ble boken ble nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis, en av verdens mest prestisjefylte litteraturpriser. Året etter kom en frittstående oppfølger, En venn for lite, der vi møter igjen hovedkarakteren Sara, fra En bror for mye.

Linde Hagerup er barnebarn av forfatteren Inger Hagerup, datter av Helge Hagerup og niese av Klaus Hagerup. Det er en hel skokk Hagrup-forfattere i Lindes generasjon, både brødre og kusiner, som Henning Hagerup og Hilde Hagerup. Sytten år gammel kom Linde inn på Skrivekunstakademiet i Bergen, som en av de yngste noen sinne. Der hadde hun blant andre Jon Fosse som lærer. I tillegg til å skrive bøker, har Linde i mange år jobbet med teateradministrasjon. Hun har også vært medredaktør i det litterære tidsskriftet Vagant.

Les mer
Widar Ludvigsen