Martin Eia-Revheim er tildelt Villa SULT-prisen 2022

– At noen får laget nye fortellinger om oppvekst, kan være avgjørende for andre. Noen, som Martin Eia-Revheim, går opp et spor, skaper ord til mulig gjenkjennelse for andre, og kan slik sett faktisk være livreddende for andre, sier Juryen.

Martin Eia-Revheims bok "Å sette sammen bitene" tok anmelderne med storm. "Vond, men klok" skrev Inger Bentzrud i Dagbladet. 

 

Eia-Revheim er tildelt prisen for «Å sette sammen bitene. Min historie om vold, skam og reparasjon», en opprørende historie om svikt og svik. Om å vokse opp med en voldelig og uberegnelig far. Om alvorlig omsorgssvikt og vold som aldri ble oppdaget.

Martin Eia-Revheim valgte å fortelle hele historien sin i boken Å sette sammen bitene som kom ut våren 2022.  For boken vant han også Tabuprisen, en heders- og ærespris fra Rådet for psykisk helse.

Juryens begrunnelse

Villa SULT-prisen går i år meget velfortjent til Martin Eia-Revheim. Han får prisen for boken «Å sette bitene sammen. Min historie om vold, skam og reparasjon». Boken ble tidligere i år utgitt på forlaget Cappelen Damm.

Det er en bok om å vokse opp med en fars svik og svikt, av vold og uforutsigbarhet. Boken er meget ambisiøs. Den ønsker å avlyse arvesynden. Intet mindre. Det er ikke Bibelens vi snakker om, men den verdslige arvesynden som gjør at psykisk smerte, misbruk, lidelser og skadete liv går i arv i generasjoner og familier.

Med denne boken rapporterer Martin Eia-Revheim om sin årelange kamp for å lage og eie sin egen historie. Vi er menneske av kjøtt og blod. Men vi er også laget av mer. Vi har språk. Vi er også fortellinger. Det er alt annet enn uviktig hvilke fortellinger vi har om oss selv. De er med å styre hvordan vi lever. Dype skamfortellinger om en selv fører ofte til at vi blir stående samme sted.

At noen får laget nye fortellinger om oppvekst, kan være avgjørende for andre. Noen, som Martin Eia-Revheim, går opp et spor, skaper ord til mulig gjenkjennelse for andre, og kan slik sett faktisk være livreddende for andre.

Å sette sammen bitene

Å sette sammen bitene

Min historie om vold, skam og reparasjonMartin Eia-Revheim

Martins fortelling er en opprørende historie om svikt og svik. Om å vokse opp med en voldelig og uberegnelig far. Om alvorlig omsorgssvikt og vold som aldri ble oppdaget.


Virkelighetslitteraturen er overbefolket av historier om en sønns vanskelige forhold til sin dominerende far. Denne historien handler også om pappaen som svikter i omsorgsrollen, men fortellingen handler mest av alt om sønnens kamp ut av fars skygge. Samtidig er ingen foreldre demoner, og det er nettopp forholdet mellom gode og dårlige minner som gjør barn usikre i sitt ønske om å reparere relasjonen, en kamp mange kjemper helt til det er for seint.


Eia-Revheim skildrer forholdet med ambivalens, her er også kjærlighet og lengsel, ikke bare skuffelse og bitterhet. Får du litt kjærlighet vil du ha mer, skriver han. Hvem kjenner seg ikke igjen i dette?


Historien Martin forteller er selvsagt bare hans, men måten han beskriver svikt og svik på, gir en tydelig stemme til de mange tusen barna som opplever akkurat det samme. Han minner oss om at det er lov å blande seg, for statistisk er det slik at de skada barna er rundt oss hver dag – i hver barnehagebase, i hver skoleklasse, i hvert nabolag og på enhver arbeidsplass.

Les mer
Å sette sammen biteneMin historie om vold, skam og reparasjonMartin Eia-Revheim
379,–

Martin Eia-Revheim

Martin Eia-Revheim (f. 1973) er gründer og kulturarbeider. Han var med å starte klubbscenen Blå i Oslo, og har senere blant annet vært orkestersjef for Kringkastingsorkesteret. Han jobber i dag for Sparebankstiftelsen DNB. Å sette sammen bitene er hans debutbok.

Les mer
Foto: Helge Brekke

Det er en meget ærgjerrig bok. Den heter «Å sette sammen bitene». Ja, det er et sterkt og plagsomt bilde. Oppvekst som slike, med forvirrende beskjeder og atferd fra voksne, kan bidra til at et barn mentalt blir i løse biter. Det er sprengte sinn, og det kan være som om delene av personligheten lever sine egne liv. Man kan som skadet bli sin egen sabotør. Livsjobben – for personen det gjelder, og forhåpentligvis med oss hjelpere på lag – er å bidra til å integrere. Deler skal bli til helhet.

Boken er ikke minst klok fordi den tydelig viser oss noe om det menneskelige vi kaller kompleksitet. Det er ikke enten-eller, svart-hvitt, men både-og, ikke entydig, men flertydig – og ofte på forvirrende vis. Ambivalens er en av de absolutt store menneskelige følelsene. Faren var også en god far. Far og sønn hadde musikken sammen. Dette er også en bok om kjærlighet og lengsel, og således langt mer enn skuffelse og bitterhet.

Får du litt kjærlighet, vil du har mer, skriver Martin Eia-Revheim i boken. Og det er ikke lett, fortsatt ikke, mange tiår senere. Han skriver: Jeg strekker meg mot lyset, men står ikke under lyset enda.

Om Villa SULT-prisen

  • Prisen skal gå til en person/er eller en organisasjon som positivt bidrar til oppmerksomhet og bevissthet om spiseforstyrrelser – og beslektede fenomener.
  • Juryen har bestått av professor/psykiater/direktør Finn Skårderud og psykologspesialist/faglig direktør Bente Sommerfeldt, begge fra Villa SULT.
  • Tildelingen skjer i september hvert år på stiftelsesdatoen til Villa SULT.
  • Villa SULT-prisen er tidligere tildelt familieterapeut Per Erik Ristvedt (2018), forfatter Hanne Ørstavik (2019), tidligere enhetsleder ved Spiseforstyrrelsespoliklinikken på Gaustad OUS Åse Minde (2020) og forfatterparet, datter og far, Vilde Bratland Hansen og Odd Werner          Hansen (20221).