Arvola og Tjønn nominert til både Kritikerprisen for beste voksenbok og Ungdommens kritikerpris 2023

Ingeborg Arvola er nominert med romanen Kniven i ilden og Brynjulf Jung Tjønn med diktsamlingen Kvit, norsk mann, vi gratulerer!

Brynjulf-jung-Tjønn-og-Ingeborg Arvola
Kniven i ilden av Ingeborg Arvola og Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn er nominert til Ungdommens kritikerpris 2023

– For en stor, stor glede med nominasjon til Arvola og Tjønn! De to forfatterne skriver så ulikt, det er en historisk roman og en diktsamling, den ene lagt mer enn 100 år tilbake i tid, den andre fra samtida – og likevel har de fellestrekk: Bøkene tematiserer identitet, kultur og tilhørighet på måter som når fram til mange lesere, sier sjefredaktør Kari Joynt i Cappelen Damm.

De nominerte

Brynjulf Jung Tjønn har tidligere mottatt både Brageprisen og P2-lytternes romanpris for bøkene sine. I 2022 toppet han bestselgerlisten for lyrikk med diktsamlingen Kvit, norsk mann. Det er en samling vonde og kloke – men tidvis også morsomme – dikt om norsk oppvekst og norsk rasisme. Gripende, rystende og viktig er adjektiv som er blitt brukt om boka.

Ingeborg Arvola har skrevet en rekke prisbelønte bøker for både voksne og barn. I 2022 ble hun nominert til Bokhandlerprisen og mottok også Brageprisen for romanen Kniven i ilden. Dette er første bok i serien Ruijan rannalla - Sanger fra ishavet, om kvener og landskapet de lever i.

Kvit, norsk mann

Brynjulf Jung Tjønn

Kvit, norsk mann er ei samling vonde og kloke – men tidvis også morosame – dikt om norsk oppvekst og norsk rasisme.


Korleis er det for eit adoptivbarn å kome til Norge som ei reserveløysing, eit gjenbruksbarn som blir odelsgut? Det hadde vore enklare om han var kvit, norsk mann. Då ville ikkje born ropt ching-chong-kinamann etter han. Eller folk lurt på kor han eigentleg kjem frå.


Kvit, norsk mann byggjar på forfattaren sine eigne erfaringar, men rettar seg til eit heilt land av lesande og nysgjerrige menneske. Tekstane trekkjer også forbindelsar til andre, liknande forteljingar – og set vår samtid og kultur under lupen.


Gjennom livet har forfattaren blitt minna på at han ikkje er norsk nok. Er han det no? Når blir han det? Og korleis ser framtida ut for hans eigne barn? Kven blir forfattaren og barna hans når den norske garden dei har arva må seljast?


Kvit, norsk mann er ei bok som bør lesast og brukast av alle.

Les mer

Kniven i ilden

Ruijan rannalla - Sanger fra ishavetIngeborg Arvola

Kniven i ilden er en fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt samhold og fri erotikk, enkeltmennesket og øvrigheten.


Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to sønnene sine. Brita Caisa har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk.


Kniven i ilden er første bok i serien Ruijan rannalla - Sanger fra ishavet, om kvener og landskapet de lever i. Brita Caisa var Ingeborg Arvolas tipp-tipp-oldemor. Arvola skriver så en kan lukte blodet etter reinslakten, kjenne smaken av multene, føle kulda fra snøen og varmen fra bålet.

Les mer
Kniven i ilden
Kniven i ildenRuijan rannalla - Sanger fra ishavetIngeborg Arvola
439,–

Om Ungdommens kritikerpris

Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur som deles ut av elever i videregående skole. Prisen er et samarbeid mellom Foreningen!lesNorsk kritikerlagDen norske Forleggerforening og Utdanningsforbundet. Nominasjonen gjøres av tre kritikere fra Norsk kritikerlag.

Ungdommens kritikerpris anerkjenner og synliggjør ungdoms lesninger av samtidslitteratur. Prisen er en formidler av norsk samtidslitteratur i skolen og har også vist seg å spre lyst, glede og engasjement i forhold til lesing. Les mer om prisen her.

Det er syv juryklasser i videregående skole som kårer vinneren som vil bli offentliggjort på Sentralen i Oslo 31. mars 2023.