Året er 1957. Norge er styrt av Heinrich Himmler og SS. Monika er 16 år og har begynt å tvile. Før mente hun at det var hennes plikt å gifte seg med den 17-årige SS-kadetten Erik. Hun så det som sin plikt å føde nye barn til det raserene Norge. Men så dukket Hans opp. Han tilhører fienden - "de røde". Hvem skal hun velge? Og hvilken av de to mennenes syn på Norge er det riktige? Er Norge et sorteringssamfunn, eller et paradis? Dette er en fiktiv historisk roman om hva som kunne ha hendt: I 1957 er Norge et gjennomnazifisert land. Men under overflaten i dette landet i utkanten av Stor-Germania koker det av motstand. Midt oppi dette må Monika velge mellom en oppgave hun ikke lenger vil ha og en kjærlighet som virker håpløs. Eller finnes det andre muligheter?
1957
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
Anbefales på det sterkeste
"«1957» er en spenningsfyltbok. Den får leselysten inn ideg. [...] Jeg følteat jeg bare måtte lese mer ogmer. [...] Jeg vil anbefale boka til allesom interesserer seg fornazismen. Også de som ikkeliker å lese og kanskje ikke harlest noen bøker før, kan få lysttil å lese denne boka."
Tina Sletne Alstadhaug (Selbu ungdomsskole), AdresseavisenRått om Noreg som SS-stat
"[---] spenningsnivået er så høgt eg hadde problem med å legge frå meg boka."
Bjarne Tveiten, FædrelandsvennenDystopi til ungdommen
"Ewo skildrer hvordan Norge kunne ha utviklet seg hvis Hitler hadde vunnet andre verdenskrig, og utfallet er drastisk. Likevel gir han leseren et perspektiv som ikke er svart-hvitt; [...] Ewo lykkes også med å nå ut til bokens målgruppe. I lys av 22. juli er dette en veldig samfunnsaktuell bok for dagens unge og en god påminnelse om historiske hendelser som ikke må få skje igjen. Måten plottet plasseres i settingen med sekstenåringer på, er elegant gjort, og leseren kjøper kjærlighetshistorien som er viklet inn i kollisjonen mellom ideologier."
Kjersti F. Ruud-Salomonsen, Vårt LandNazismen satt i system
"Kreativ demonstrasjon av sorteringssamfunnet i praksis. [...] Den samfunnsengasjerte Jon Ewo lager sin egen kreative vri ved å videreføre konseptet fra fjorårets «1920» [...] Kjærligheten og nazismen settes opp som effektive motsetninger. [...] som lettlest spenningsbok vil romanen kunne nå bredt."
Guri Fjeldberg, Bergens Tidende