Lila

Gilead 3

Marilynne Robinson, 2023, Ebok, Bokmål, EPUB
Ingrid Haug (Oversetter)
339,–
Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Omtale

Marilynne Robinson mest kjente verk, de fire romanene i Gilead-suiten, kretser rundt livet og slekten til to aldrende pastorer i småbyen Gilead i Iowa i 1950-årene. Forfatteren utforsker store spørsmål: Hvilke krefter driver mennesker til å velge rett eller galt? Hvordan oppstår evnen til tilgivelse, nestekjærlighet og innsikt i egne feil og mangler? Og hvor tungt veier menneskets synder og forbrytelser?

De to første bøkene i Gilead-suiten fikk en strålende mottakelse her hjemme etter utgivelsen i høst. «Enestående skrivekunst» og «En mektig leseropplevelse» sa NRK. Vårt Land kalte bøkene hennes «et storverk».

Hovedpersonen Lila i den tredje romanen i Gilead-suiten, er en hjemløs og sky ungjente som har streifet omkring på landsbygda i flere år. En dag søker hun ly i en lokal kirke og møter den langt eldre pastor John Ames.
Lila blir etter hvert pastorens hustru og trekkes inn i en hverdag preget av vennlighet og omsorg, et liv som står i skarp kontrast til hennes forrige. Hun ble forsømt og mishandlet fra ung alder, og sammen med den eldre venninnen Doll levde hun et liv på rømmen, fra hånd til munn. De to hadde bare hverandre, tilfeldige medreisende og et knivblad å forsvare seg med. Når Lila kommer til Gilead og pastor Ames, må hun prøve å forsone brutaliteten og fortvilelsen i sitt forrige liv, med ektemannens milde, tilgivende kristne livssyn. Og det innebærer på mange måter å fornekte den hun var.

Lila er en stor litterær prestasjon, der kontrastene utspilles mellom høy og lav stil, mellom teologisk argumentasjon og livsnytende tidsfordriv, kristentro og et liv uten tillit.

«Mektig og dypt rørende.» – New York Times

«Den største litterære magi: En skikkelse som er så virkelig at det er vanskelig å huske at hun bare eksisterer på disse boksidene.» – Chicago Tribune