Jurij Andrukhovytsj er født i 1960 og regnes sammen med Andrej Kurkov som den viktigste ukrainske forfatteren i sin generasjon. Hans mest kjente roman Moskoviaden er oversatt til 15 språk. Moskva, 1991: På Gorkij-instituttets studenthjem kolliderer forfatterambisjoner fra alle deler av Sovjetunionen. Imperiet er i oppløsning, stemningen opphisset, det er mangel på både ølglass og vodka. Otto von F., student og poet fra Vest-Ukraina, drar inn til sentrum og til lekebutikken Barnas verden, der han skal kjøpe noen gaver. Men Otto går seg bort i underetasjen, tar feil av en dør og havner etter hvert i KGBs vold. Det han blir vitne til i katakombene under Kreml – der russiske makthavere har styrt omgivelsene med hard hånd i hundrevis av år – viser seg å være tungt å fordøye. Moskoviaden kom opprinnelig ut i 1993, og regnes som et nøkkelverk i ukrainsk samtidslitteratur. Det er en intens og fabulerende beretning om et døgn i Moskva, en vordende forfatter på jakt etter berømmelse og et land på randen av sammenbrudd. Men aller mest er Moskoviaden en uhyggelig aktuell advarsel mot russisk nyimperialisme, skrevet 30 år før Putins angrep på Ukraina.
Moskoviaden
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
Med høy latterfaktor avsløres makthaverne
«... et drivende språk med høy latterfaktor»
«I tillegg til dens litterære kvaliteter, er det mestslående med «Moskoviaden», som altså straks feirer sitt trettiårsjubileum, dens utrolige aktualitet.»
« I sin skildring av Ukraina versus Russland fremstår den nesten profetisk. Jøye meg! Les den!»
Fartein Horgar, Adresseavisen, 26.11.2022Vodkamarinert surrealisme fra Ukraina
«... ei mørk, briljant og surrealistisk reise gjennom Moskva»
«Maken til litterære rundkast, smart satire og språkleg overskot skal ein leite lenge etter.»
«... språket er leikent, ironisk og med blikk for pussige detaljar.»
«... litterært gull.»
«I Moskoviaden spirer til no ukjende språkblomar og frekk politisk satire opp av ein vodkamarinert surrealisme. Meir!»
Marta Norheim, nrk.no, 17.09.2022Lang dags ferd
«... et råskinn av en roman»
«... med et overskudd og raseri i (skrå)blikket på den russiske virkeligheten anno 1990, som gjør teksten til en fest å lese.»
Geir Pollen, Klassekampen, 10.09.2022