Bind 2 av Vestens idéhistorie tar for seg tiden etter svartedaudens herjinger til Bruno brennes på bålet i Roma i 1600. Boka presenterer periodens sentrale idéer og utviklingstrekk slik de manifesterer seg i filosofi, teologi, vitenskapshistorie, kunst og litteratur, men også i teknologi og hverdagspraksis. Menneskets egenverdi og indre liv står sentralt, samtidig som verden blir større, både geografisk og mentalt. Menneskene får et nytt forhold til historien, det utvikles nye politiske begreper og det oppstår heftige diskusjoner om gudsbilder og den rette tro. En magisk forståelse av naturens indre sammenhenger danner startpunktet for moderne naturvitenskap. Epoken markerer dermed inngangen til en ny æra i vår intellektuelle historie.
Omtale
Forfatter(e)
Bøker i serien
Kategori
Format
Språk
Serier
Vestens idéhistorie, bind 2
Renessanse og reformasjonVestens idéhistorie, bind 1
Antikken og middelalderen, 750 f.kr-1350Vestens idéhistorie, bind 3
Modernitetens fødsel. 1600-1800Innholdsfortegnelse
Anmeldelser
«Trass i desse innvendingane vil eg varmt tilrå boka. Ho kan tilføra den lærde nye perspektiv og gje novisen ei nyttig innføring i eit stort og uoversiktleg fagfelt.»
Joar Haga, Nettverk for katolsk teologiLes hele anmeldelsen«Vestens idéhistorie er vel mest af alt at betragte som en godmodig trojansk hest. På overfladen og i udseende et værk der kunde være skrevet i 1950’erne, men på indersiden en komplet opdatering af den vestlige idéhistorie ud fra den nyeste forskning. Som sådan et værk enhver nationalstat med respekt for sit eget udsyn bør have. Enhver student bør kunne tage en klassisk fremstilling af vestens idéhistorie ned fra hylden og så få det store stræk fra Homer til Hitler. Jeg tror sagtens Vestens idéhistorie kunne blive fast inventar.»
Frank Beck Lassen, Arr Idéhistorisk tidsskrift 1-2 2013«Vestens idéhistorie anbefales. Alle de tre bindene gir lyst og inspirasjon til å lese videre, til å fordype seg i ulike temaer. Og jeg vil fremheve det arbeidet som er lagt i utvelgelsen av de mange illustrasjonene, der kunst og arkitektur brukes til ytterligere å understreke sentrale ideer. Verket er likevel grundig nok til at det står på egne ben som en moderne, oppdatert idéhistorisk gjennomgang av mange sentrale ideer som har preget vestlig tenkning.»
Mathilde Fasting, minervanett.noLes hele anmeldelsen