Boktips
Boktips med Tutta, Jagland og Steinfeld

En noe usannsynlig trio gjester dagens podcast: Suzann «Tutta» Pettersen har de siste 20 årene vært i verdenstoppen i en av verdens største idretter. Nå forteller hun sin historie i biografien «Uten mot, ingen ære». Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland har ikke noen mindre imponerende karriere - nå er han ute med sine politiske memoarer, «Du skal eie det selv». I tillegg får du høre NRKs legendariske Russland-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld, som har skrevet bok om Vladimir Putin. Opptaket ble tatt under Boktips LIVE.   

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Suzann Pettersen

Suzann Pettersen (f. 1981) la opp som profesjonell golfspiller i 2019. Som best var hun rangert som nummer to i verden. Hun er livstidsambassadør for NIKE og utøverambassadør for den humanitære organisasjonen Right To Play.

Les mer
Marcel Lelienhof

Tutta

Uten mot, ingen æreSuzann Pettersen, Arne Jørstad Riise og Bjørge Stensbøl

Suzann Pettersen har ligget i tetsjiktet i en av verdens største individuelle idretter i 20 år. I Solheim Cup i september 2019 satte hun den avgjørende putten for Europa mot USA, og hun avsluttet dermed karrieren med et comeback uten sidestykke. Hun hadde fått barn, og det var gått nesten 20 måneder siden sist hun hadde spilt og stilt godt forberedt i en stor turnering. Likevel var hun igjen best når det gjaldt som mest, best under maksimalt press.I løpet av golfkarrieren oppnådde Suzann Pettersen 15 individuelle seiere på LPGA-touren og to major seiere. Hun lå 436 uker på rad innenfor topp ti (de fleste av dem innen topp fem) på verdensrankingen og representerte Europa ni ganger i Solheim Cup. I 2020 mottok hun Hedersprisen på Idrettsgallaen, og hun er livstidsambassdør for NIKE.


I 2012 spilte hun sin beste golf og var på høyden av sin karriere. Hun var nummer to på verdensrankingen og lå an til å ta det siste steget helt til topps. I stedet pådro hun seg en ny karrieretruende skade, som kunne stoppet videre spill på høyt nivå. Likevel kom hun tilbake. Hva er det som gjør henne så mentalt sterk at hun kunne komme tilbake gang på gang og prestere i en verdensidrett i 20 år?


Her forteller en rå vinnerskalle sin historie om matchene på internasjonalt toppnivå og om livet på og utenfor golfbanen.


«Suzann er sannsynligvis det råeste idrettsmenneske Norge har hatt. Jeg rangerer henne helt øverst, for vi har ikke hatt noen andre som har vært i nærheten i en individuell verdensidrett.»


Kjetil André Aamodt


Les mer
Tutta
TuttaUten mot, ingen æreSuzann Pettersen, Arne Jørstad Riise og Bjørge Stensbøl
449,–

Thorbjørn Jagland

Thorbjørn Jagland (f 1950) er en fremtredende norsk politiker og tidligere partileder (Ap). I løpet av sin politiske karriere har han vært statsminister, utenriksminister, stortingspresident og generalsekretær i Europarådet. Han har også vært leder av Den norske Nobelkomité.

I Thorbjørn Jaglands memoarer Du skal eie det selv – Memoarer fra et politisk liv, bind I (2020), År i fred og ufred – Memoarer fra et politisk liv, bind II (2021) og Ti år for Europa - Memoarer fra et politisk liv, vind III (2023) retter han et analytisk blikk på sitt liv og sin politiske karriere. Helt fra oppveksten i Lier, til statsministerposten her hjemme og generalsekretærrollen i Europarådet – og helt til fram til det Europa trodde skulle bli en ny vår.

I sin anmeldelse av memoarene trillet Dagbladet 5-er på terningen og skrev at dette er «en uhyre interessant historie om et viktig kapittel i norsk politikk og en sterk personlig skildring av å ta seg til topps i et parti i strid med seg selv».

Thorbjørn Jagland har skrevet en rekke bøker, blant annet Min europeiske drøm (1990), Vår sårbare verden (2002), Ti teser om EU og Norge (2003), i tillegg til at han har redigert artikkelsamlingene Atomvåpen og usikkerhetspolitikk og Før det blir for sent på 1980-tallet.

Les mer
Foto: Stortinget

Du skal eie det selv

Memoarer fra et politisk livThorbjørn Jagland

Thorbjørn Jaglands politiske karriere er svimlende – fra en oppvekst i enkle kår i Lier har han gått veien via AUF-leder til partisekretær, partiformann og parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, statsminister og utenriksminister, senere leder av Nobelkomiteen og generalsekretær i Europarådet. Hans politiske liv speiler på mange måter den historiske utviklingen i Norge og Europa det siste halve århundre: Klassekamp, EU-strid, den kalde krigens slutt og utformingen av et nytt Europa, store stridigheter og dristige kompromisser.


Nå foreligger endelig første del av hans memoarer. Det har ofte stormet rundt Jagland, og i dette bindet som dekker tiden frem til 2002, får leseren et unikt blikk inn i dramatiske hendelser på toppen av norsk politikk, og i de indre kontorer på Youngstorget og Stortinget.

Les mer
Du skal eie det selv
Du skal eie det selvMemoarer fra et politisk livThorbjørn Jagland
449,–

Hans-Wilhelm Steinfeld

Hans-Wilhelm Steinfeld (f.1951) ble den første nordmann som (i 1976) tok historie hovedfag med tema fra sovjetrussisk historie. Fra 1977 arbeidet Steinfeld 37 år i NRK-Dagsrevyen. Av disse var han gjennom fire perioder stasjonert 18 år som utenrikskorrespondent i Moskva. Gjennom sine år som Moskva-korrespondent fikk han et unikt kontaktnett for innsyn i sovjetisk (russisk) og østeuropeisk politikk. Og reiser gjennom mange år øst for det vi engang kalte Jernteppet, har gitt han førstehånds kjennskap til moderne europeisk historie. Hans-Wilhelm Steinfeld har utgitt flere bøker.

Les mer
Foto (c) Tor Kvello

Putin

Hans-Wilhelm Steinfeld

I 1991 sto Vladimir Putin på demokratenes side under det KGB-ledete statskuppet i Sovjetunionen. Senere ble han president og har nå styrt Russland i 20 år. Putins styringstid er av mange beskrevet med vekt på de hjemlige resultatene hans. Som en konsekvens har Russisk utenrikspolitikk blitt en funksjon av innenrikspolitikken. Putin er Hans-Wilhelm Steinfelds analyse av utviklingen til den russiske presidenten fra han var KGB-agent i Øst-Tyskland høsten 1989, da Berlin-muren falt, frem til i dag da han er Russlands ubestridte leder. Underveis i hans regjeringsperiode har noe endret seg. Noen av de viktigste spørsmålene Steinfeld søker svar på, er når Putin mistet Vesten, og når Vesten mistet Russland? Steinfelds Putin er en kraftfull og grundig beskrivelse av hvordan Russlands og Putins politiske utvikling de siste 20 årene har preget både russere og verdens forhold til landet.

Les mer