Krimspesial 2022
Podkast med Anne Holt og Helene Flood

I denne podkast episoden møter vi Anne Holt og Helene Flood i samtale med Hilde Sandvik. Opptaket er gjort på Krimfestivalen som fant sted i Oslo våren 2022. 

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Anne Holt

Født 1958 i Larvik, oppvokst i Lillestrøm og Tromsø, bosatt i Oslo siden 1978. Hun debuterte i 1993 med Blind gudinne som ble en formidabel suksess. Etter det har hun nesten årlig utgitt en ny roman som alle har blitt store selgere.

Rivertonprisen 1994, for Salige er de som tørster

Bokhandlerprisen 1995, for Demonens død

Cappelenprisen 2001

Les mer
Bildet av Anne Holt

Bernhard pinkertons store oppdrag

Anne Holt og Pjotr Sapegin

"... Vakker barnebokdebut fra Holt - terningkast 6. ..." Guri Hjeltnes, VG "... Godt fortalt og vakkert illustrert". "Anne Holt markerer seg som barnebok-forfatter ..." Kaja Korsvold, Aftenposten

Anne Holts første barnebok er en utrolig spennende og fantasifull kriminalhistorie.

Rammen for fortellingen er et dukketeater.

En kveld, midt under forestillingen dør dukkemakeren.

Dukken Bernhard får mistanke om at han er myrdet av en av dukkene.

Boken er nydelig illustrert av Pjotr Sapegin.

Les mer

Helene Flood Aakvaag

Helene Flood Aaakvaag er psykolog og har doktorgrad på skyld og skam etter traumatiske hendelser. Hun er forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, har skrevet en rekke fagartikler om skam og holder foredrag om emnet. Hun har også utgitt ungdomsboken Heis med Houdini og romanen Terapeuten.

Les mer
Foto: Anna-Julia Granberg, Blunderbuss

Hei, skam

En bok om følelsen skam, hvorfor den oppstår og hva den gjør med ossHelene Flood Aakvaag

Hei, Skam handler om hva skammen er, hvorfor den oppstår og hva den gjør med oss. Hva skjer i hjernen og kroppen når følelsen oppstår og hvorfor påfører vi andre skam? Det dreier seg også om kjærlighet, sex og skam, skam etter alvorlige hendelser, og hva som skal til for å bli kvitt skammen – hvis du fortsatt vil det, da, etter å ha lest boka.


Skammen er utskjelt og ubehagelig, men noe vi alle har. Som følelse er den utviklet i oss gjennom titusener av år, den er en nødvendig og naturlig del av det å være menneske.


Skammen er det vi håper andre ikke får vite, eller det vi gremmer oss over at de vet. Det som vil gjøre at folk vil synes mindre om oss. Følelsen oppstår i hver enkelt av oss, men den er også relasjonell, og handler om vår plass i flokken. Ulike ting er skamfullt hos ulike grupper. Vi kan skamme oss over hvordan vi ser ut, hvor vi kommer fra, noe vi har gjort, tenkt, følt eller noe vi er, og vi skammer oss også over selve skammen.


«Dette er en meget viktig bok. Den er både lærd, klok og varm.»


Finn Skårderud, psykiater og professor

Les mer
Hei, skam
Hei, skamEn bok om følelsen skam, hvorfor den oppstår og hva den gjør med ossHelene Flood Aakvaag
399,–