Boktips
Boktips med Erik Fosnes Hansen

I dag har vi fått besøk av Erik Fosnes Hansen, som forteller om en av høstens store kritikersuksesser: Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin. Han kan også avsløre at han lærte å lese som 4 åring, og leste klassikere mens andre barn leste tegneserier. Opptaket ble tatt under Boktips LIVE

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Erik Fosnes Hansen

Erik Fosnes Hansen (f. 1965) er blant de fremste i sin generasjon av norske forfattere. Hans forfatterskap er ikke omfangsrikt i antall titler, men hver skjønnlitterær utgivelse har vakt stor oppmerksomhet og bøkene har funnet mange lesere og høstet anerkjennelse verden over. Hans bøker er oversatt til 36 språk.

Han var bare 20 år da han 1985 debuterte med Falketårnet, en fabelroman med handlingen lagt til en borg i Sør-Tyskland i korstogenes tid. Romanen formidler en dramatisk historie bygd rundt en skjebnemyte som med ubønnhørlig konsekvens driver handlingen frem mot en tragisk slutt. Debuten ble betegnet en litterær sensasjon, ikke bare på grunn av forfatterens unge alder og sikre litterære håndverk, men også for sitt totale brudd med den sosialrealistiske og politiserende tendens som hadde preget hovedstrømmen i norsk litteratur fra midten på 60-tallet.

Hans neste roman, Salme ved reisens slutt kom i 1990 og ble en stor suksess både i Norge og etter hvert også i utlandet. Titanics seilas fra avgang til undergang i 1912 utgjør romanens ytre ramme. Innenfor den beskrives livshistoriene til de 7 musikerne i skipsorkesteret som til sammen danner et mønster der viktige sider ved den tids europeiske sivilisasjon blir belyst.

Fosnes Hansens neste bok, Beretninger om beskyttelse, ble lansert 1998 som den første av to sammenhengende romaner. Mens Salme ved reisens slutt skildrer en bestemt tidsepoke, tegner Beretninger om beskyttelse et historisk lengdesnitt som strekker seg fra renessansen og frem til i dag.

Tilfeldighetenes spill er et hovedtema. I et langt innskutt essay gis en rekke eksempler på tilsynelatende tilfeldige sammentreff og en diskusjon om hvilken betydning de har. Formen og komposisjonen er mer subtil og moderne enn i Salme ved reisens slutt, og en rekke fantastiske innslag bryter med realistisk estetikk. Boken fikk gjennomgående en svært positiv mottakelse. For romanen mottok Fosnes Hansen Bokhandlerprisen 1998.

Hans første roman etter Beretninger om beskyttelse var Løvekvinnen (2006), som han påny fikk Bokhandlerprisen for. Den henter sin handling fra tidlig 1900-tall og er en følsom, vakker og ofte svært humoristisk skildring av en jente, Eva Arctander, som er annerledes og utstøtt; hun er født i en liten, norsk stasjonsby i 1912 og vokser opp med hele kroppen dekket av hår – hypertrikose – en sjelden, men faktisk forekommende medfødt tilstand. Faren, stasjonsmester Gustav Arctander, har vondt for å forsone seg med at Eva skiller seg ut. Romanens utvidede, psykologiske tema, der ensomheten og annerledesheten er omdreiningspunktet, kan sies å være den ubesvarte eller vanskelige kjærligheten mellom en forelder og et barn. Videre tematiserer romanen også de grunnleggende identitetsspørsmålene, gjennom den allmennmenneskelige diskrepans mellom det ytre og synlige mennesket og det indre, som ingen ser.

Løvekvinnen er blitt filmatisert i en stor norsk-tysk-dansk samproduksjon, med Rolf Lassgård i hovedrollen som stasjonsmester Arctander.

Fosnes Hansens neste roman, Et hummerliv (2016), er en mangefasettert historie med både komikk og tragedie. Romanen handler å bli voksen, om å måtte strekke seg litt lenger enn man tror man kan, om å forstå det man ikke vil forstå, og om den avstanden som kan oppstå mellom dem som egentlig elsker hverandre.

Fosnes Hansen har også redigert lyrikkantologien Amor Roma (1989, ny utg. 2015), med dikt om Roma og Italia av nordiske diktere i fortid og nåtid. Han har skrevet librettoen til Gisle Kverndokks opera, Falketårnet(1990) basert på debutromanen. I 2001 utga han portrettboken Underveis – et portrett av prinsesse Märtha Louise. I 2005 utga han den muntre Kokebok for Otto og i 2008 var han redaktør for Per Gynt-Gården – en gjestebok, om den tradisjonsrike Nordgard Hågå på Vinstra.

I 2020 utkom den fabel-aktige og originale romanen Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin, som fikk svært god mottakelse. Med sin drømmelogikk og billedrikdom har denne romanen klare forbindelser til debuten Falketårnet. Denne nyeste romanen fra Fosnes Hansen er en thriller og en komedie, et fantastisk og nifst kaleidoskap av hendelser i en liten by i løpet av en kort uke.

Les mer
Foto: Morten Krogvold

Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin

Erik Fosnes Hansen

Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin er en thriller og en komedie, et fantastisk og nifst kaleidoskop av hendelser i en liten by i løpet av en kort uke. Fortellermåten har slektskap med Erik Fosnes Hansens legendariske debutromanen Falketårnet fra 1985.


To omreisende gullmakere møtes på landeveien og ender opp i den vesle byen Jüterbog. En hund og en katt sitter i et portrom og undrer seg over hva mennenes ankomst kan bety. Et annet sted i byen står en uskikkelig gutt og hans syke søster på hver sin side av en låst dør i et fattigslig hus. Og i det gamle slottet kjeder den bortskjemte Clotilde vettet av seg. En sensasjonell forestilling skal finne sted i byens teater på fredag, men mye tyder på at det også kan komme til å skje noe virkelig farlig.


Den ene uventede scenen følger den andre i denne spennende og billedrike romanen, der alt skjer som i drømme. Uante forbindelser avdekkes mellom fattige og rike, mellom byens mennesker og dyr, mellom dem som har makt og dem som knapt har noe.


Les mer
Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin
Langs landeveien mellom Cottbus og BerlinErik Fosnes Hansen
376,–
Veil. pris429,–Du sparer53,–