Som om Nina Lykke møter Lars Saabye Christensen

Agnes Lidbeck er ansett for å være en av Sveriges viktigste forfattere i sin generasjon. Hennes nye roman på norsk, Nikes bok, har fått knallanmeldelser i Sverige og terningkast 6 her i Norge og kan leses som om Nina Lykke møter Lars Saabye Christensen. Den er en stor pageturner av en familieroman satt til en svensk fiskerlandsby fra tidlig på 1980-tallet.

Lidbecks forrige roman på norsk, Gå tapt, ble rost for sin skarpe iakttagelsesevne og sine nådeløse skildringer av svensk middelklasse. Adressavisen trillet 6 på terningen også til den og skrev «… skremmende god».

Hør Agnes Lidbeck i samtale med Knut Gørvell.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Nikes bok

Nikes bok

Agnes Lidbeck

Det starter med en katastrofe. I et sommerparadis i Sør-Sverige skjer akkurat det som ikke skal skje: et barn, uten tilsyn, på en strand.


Fra denne hendelsen brer begivenhetene seg utover, som ringer i vannet, og påvirker kjærlighet og vennskap, skyld og håp, fremtid og frykt i tre familiers sammenvevde liv.


Historien foregår i den lille fiskerlandsbyen Kummelvik, dit kunstnerparet Olle og Sonja og deres datter Nike ankommer tidlig på 1980-tallet. De blir kjent med Tommy og Karin, som bor i fasjonable Näs med tvillingene Gustaf og Oscar, og Janne og Rosmarie med barna Katta og Martin. Janne kommer fra en familie med torskefiskere, men torsken er i ferd med å forsvinne. Rosmarie har gått inn i kommunepolitikken for å redde det lille samfunnet.


Generasjoner knyttes sammen og glir fra hverandre, lengter og lever med hverandre. I bakgrunnen går tiden. Samfunnet endrer seg, motsetningene skjerpes. Dører åpner seg mot verden.

Les mer
Nikes bokAgnes Lidbeck
479,–

Agnes Lidbeck

Agnes Lidbeck (f. 1981) er en svensk forfatter, poet og kulturskribent. Hun debuterte med romanen Finna sig i 2017, som ble svært godt tatt imot av lesere og kritikere og innbrakte henne Borås Tidnings Debutantpris (Jonas Hassen Khemiri og Marit Kapla er blant tidligere vinnere). Også romanene Förlåten (2018) og Gå förlorad (Gå tapt, 2019, norsk oversettelse i 2020) fikk en overstrømmende mottakelse, og Lidbeck ble rost for sin skarpe iakttagelsesevne og sine nådeløse skildringer av svensk middelklasse. Lidbeck arbeider i det daglige som analytiker og bor i Stockholm.

Les mer
Foto: Maria Kleppe Vihovde / Cappelen Damm