Else Kåss Furuseth leser fra «Jeg burde kanskje sagt nei»
Jeg burde kanskje sagt nei
Else Kåss FurusethKine Jeanette Solberg«Jeg burde kanskje sagt nei», er setningen som durer og går i Else Kåss Furuseths siste bok, der hun ser tilbake på sitt liv som ja-menneske, og forsøker å forstå hvorfor hun har slått til på så mange idiotiske ideer som har kommet i hennes retning. Og sjeldent har uttrykket «veien er målet» vært mer på sin plass, for her er konklusjonene få, men jakten på dem desto sårere og morsommere.
Jeg burde kanskje sagt nei er en liten perle av en bok som bør få deg til å reflektere rundt din egen grensesetting, men som kanskje i bunn og grunn ender opp med å stille et vanskeligere spørsmål:
Else Kåss Furuseth
Else Kåss Furuseth (f.1980) er en prisbelønt og folkekjær programleder, humorist og forfatter, kjent for sin åpenhet om tabubelagte temaer. I boken Else går til psykolog (2018) åpner hun døren til terapirommet. Boken består av samtaler mellom Else og terapeuten hennes.
For tv-programmene Else om: selvmord (2019), Else om: barn (2020) og Kåss til kvelds (2021) vant hun Gullruten i kategorien «beste programleder». Else Kåss Furuseth ble tildelt Wenche Foss' ærespris for 2012, Oslo bys kunstnerpris for 2013, Mental Helses Åpenhetspris i 2018, Fredrikkeprisen 2019, og Solprisen 2022. Dagbladet har omtalt Else Kåss Furuseth som en nasjonalskatt.
Komikerkarrieren startet på begynnelsen av 2000-tallet. Da hun studerte ved Westerdals i Oslo, ble hun kjent med Sigrid Bonde Tusvik, Martin Beyer-Olsen, Morten Ramm, Henrik Thodesen og Odd-Magnus Williamson. Sammen skapte de de Blymandag, et sketsjebasert månedlig show som fant sted i betongkjelleren på Chateau Neuf i Oslo. Sketsjeshowet ble forløperen til Torsdag kveld fra Nydalen på TV2, der Else Kåss Furuseth var en av de faste programlederne i ti av elleve sesonger (2009–2014). Siden 2016 har hun ledet den populære podcasten The Kåss Furuseths sammen med søsteren sin, Cecilie.
I tillegg til å være humordronning er Else Kåss Furuseth kjent som en uredd talsperson for forebygging av selvmord, og for sin åpenhet om ensomhet og ufrivillig barnløshet. Hun har hatt betydelig suksess med de to teatermonologene Kondolerer, en komedie om selvmord (2011, Torshovteatret/Nationaltheatret), og Gratulerer (2018, Nationaltheatret), om å leve godt med sine feil og mangler.
I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse 2022 lanserte Cappelen Damm podkasten Under overflaten, der journalist Martin Giæver reiser hjem til forfattere for å bli kjent med dem og deres forhold til psykisk helse. I første episode av Under overflaten er det Else Kåss Furuseth som er gjest. Hun forteller at hun ikke turte å si til kollegene sine at hun skulle til psykolog. – Jeg sa til de på jobben at jeg gikk på yogakurs hver uke. Og jeg hadde med matte.