Krimfestivalen dag torsdag 17. mars Cappelen Damm Huset
Krimfestivalen er en gratis festival med over 50 forskjellige arrangement og over 60 krimforfattere. Festivalen arrangeres i Cappelen Damm-huset i Akersgata og på Centralteatret. Siden festivalen først ble arrangert i 2012 har den vært en stor suksess, blant annet trukket frem av The Guardian som en av verdens fremste krimfestivaler.
Program
- Kl 1000 FESTIVALÅPNING Krimfestivalen åpnes med prolog av festivalforfatter Anne Holt. Krimmusikk ved Mathias Eick.
- Kl 1030 Årets festivalforfatter: Anne Holt, Gunnar Staalesen, Unni Lindell og Tom Egeland forteller om sitt forhold til festivalforfatteren Anne Holt.
- Kl 1045 Professor Hans H. Skei offentliggjør de nominerte til Rivertonprisen og oppsummerer krimåret 2021. Trude Teige intervjuer de nominerte til årets Rivertonpris.
- Kl 1130 Mestermøte Anne Holt og Helene Flood i samtale med Hilde Sandvik.
- Kl 1215 1900-kvarteten Gunnar Staalesen i samtale Hilde Sandvik om 1900-kvarteten.
- Kl 1245 Døden på norsk: Jørn Lier Horst, Tom Egeland, Sigbjørn Mostue og Helene Flood. Programleder: Kari Birkeland
- Kl 1330 Sisters in Crime: Unni Lindell, Trude Teige og Grethe Bøe. Programleder: Sarah Natasha Melbye
- Kl 1415 David Lagercrantz og Jens Lapidus David Lagercrantz og Jens Lapidus i samtale med Asbjørn Slettemark
- Kl 1500 Romy Hausmann og Alex Michaelides i samtale med Asbjørn Slettemark
- Kl 1530 Utenlandske stjerner og finsk krim Clare Mackintosh, Pascal Engman + finsk krim med Elina Backman og Max Seeck. Programleder: Kari Birkeland
Grethe Bøe
Grethe Bøe (f.1971) er en norsk manusforfatter, regissør og krimforfatter.
Grethe Bøe er filmskaper og forfatter, med et brennende engasjement for Arktis. Hun har skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Bøe har studert filosofi og har bakgrunn som modell og skuespiller.
De siste årene har Grethe Bøe gjort seg bemerket som manusforfatter og filmregissør av bl.a. NRKs storsatsing Hjerterått, en action-triller fra Kautokeino, hvor Bøe var forfatter og hadde regi sammen med Nils Gaup. Hun har også hatt både manus og regi på spillefilmen Operasjon Arktis samt Jørn Lier Horst barnekrimfilmer. I tillegg har hun hatt regi på spillefilmen Titanic’s ti liv.
Grethe Bøe brakdebuterte som forfatter med krimromanen Mayday i 2021. Boken fikk svært gode kritikker, og Mayday er solgt til 8 land. I boka blir vi kjent med NATO-piloten Ylva Nordahl, som er halvt samisk, halvt norsk. Med Grethe Bøes bøker har norske lesere fått en ny actionheltinne med bein i nesa.
Mange har ventet på en ny bok fra Grethe Bøe. Endelig er oppfølgeren Snøleoparden her – og den ambisiøse jagerpiloten Ylva Nordahl er tilbake!
Sigbjørn Mostue
Sigbjørn Mostue (f. 1969) er en kritikerrost og prisbelønt forfatter. Han har vokst opp på Kløfta, men bor nå på Jessheim med samboer og to barn. Han er utdannet cand.philol. med hovedfag i idéhistorie, og har blant annet jobbet som redaktør i Den norske Bokklubben. I de senere år har han vært forfatter på heltid. Mostue skriver for barn, ungdom og et voksent publikum. Han utgir bøker i flere sjangere, men beveger seg i stor grad innenfor krim og spenning, grøssere og fantacy. Flere av bøkene hans inneholder elementer fra folketro og eventyr. Forfatterskapet speiler også hans engasjement for aktuelle temaer som miljøvern og klimaproblematikk.
Sigbjørn Mostue har hatt betydelig suksess med trilogien Alvetegnet, som består av Gravbøygen våkner (2005),vinner av Arks barnebokpris, den Brageprisnominerte Nissedreperen (2006) og Krakens gap (2007). Også trilogien Den siste magiker (2010-2012) har fått god mottakelse av kritikere og publikum. Den frittstående barneromanen Zombie-Bjarne (2013) har vært superfinalist til Bokslukerprisen, som kåres av barneskoleelevene selv. I 2015 ble Sigbjørn Mostue tildelt U-prisen for Brages historie, som er første bok i ungdoms-trilogien I morgen er alt mørkt. I 2020 kom den spennende barneboken Dødens tjern, og i 2023 den dystre og uhyggelige ungdomsromanen Hex.
I tillegg til de nevnte bøkene for barn og ungdom, har Sigbjørn Mostue skrevet hele seks kriminalromaner for voksne sammen med den tidligere politimannen Johnny Brenna. Han har også skrevet flere egne krimromaner, blant annet thrilleren Himmelen skal gråte blod (2019), en bok som ble nominert til Riverton-prisen. I tillegg ble filmrettighetene solgt allerede før lansering, noe som er svært uvanlig.
Jens Lapidus
Jens Lapidus (f.1974) jobber som forsvarsadvokat i et av Sveriges ledende advokatbyråer. Da tre av hans klienter, tre unge menn tiltalt for ran, klatret opp på bordene i retten og beskyldte dommeren og samfunnet for å ikke forstå deres situasjon, bestemte Jens Lapidus seg for å begynne å skrive. Han ville skrive fra de kriminelles vinkel. Han ville vise hva det er som får mennesker til å se på kriminelle handlinger som eneste utvei. Dette har preget hele hans forfatterskap.
Skrivingen er et kreativt utløp for det han opplever og de menneskene han møter som advokat.
Ved siden av juristutdanning, har han også studert idéhistorie, medie- og kommunikasjonsvitenskap, nasjonaløkonomi og praktisk filosofi. Som advokat har han vært engasjert i arbeid mot urimelige lange varetektsfengslinger med besøksforbud.
Debutromanen Cash kom i 2006 og er en av 2000-tallets mest solgte og omtalte bøker i Sverige. Boken ble også filmatisert i regi av Daniel Espinosa i 2010. Krimromanen Cash var første del i Jens Lapidus Stockholm Noir-trilogi. Oppfølgerne Aldri fucke opp og Livet deluxe kom i 2006 og 2011. Bøkene er oversatt til over 30 språk.
I tillegg til Stockholm Noir-trilogien har Jens Lapidus skrevet krimromanene Vip-rommet (2014), Sthlm delete (2016) og Top Dogg (2017) om det umake etterforskningsparet Teddy og Emely. Han har også skrevet noveller, blant annet novellesamlingen Mamma forsøkte, og gitt ut tegneserieromanen Gängkriget 145 i samarbeid med illustratøren Peter Bergting. I 2020 debuterte han som barnebokforfatter med serien Dillstadbanden.
Romy Hausmann
Romy Hausmann fikk en eventyrlig start på forfatterkarrieren med Elskede barn, en rørende og rystende psykologisk thriller. Romanen ble en sjelden suksess i hjemlandet Tyskland i 2019, der den føk inn på bestselgerlista og ble liggende i 45 uker. Så langt er bokrettighetene solgt til 19 land, og filmopsjonen er solgt. Elskede barn har fått glimrende kritikker i Tyskland og USA, der den ble lansert sommeren 2020. Norske anmeldelere har også svært begeistret.
Romy Hausmann ble født i tidligere DDR i 1981. Bare 24 år gammel ble hun sjefredaktør for en TV-produksjonsselskap i München. Da sønnen hennes ble født, valgte hun å ta frilansjobber for TV. Gjennom jobben møtte hun en rekke mennesker med sterke historier hun har formidlet: historier om vold i hjemmet, flyktninger og forsømte barn. Hun skriver regelmessig for bloggen www.mymonk.de. Romy Hausmann bor sammen med familien i en bortgjemt hytte i nærheten fra Stuttgart.
Clare Mackintosh
Britiske Clare Mackintosh er frilansjournalist, blogger og forfatter. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun 2011 bestemte seg for å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen Jeg lar deg gå, som fikk overveldende mottakelse internasjonalt og ble kåret til Theakston Old Peculier Crime Roman of the Year i 2016. Både Clares andre og tredje roman, Jeg ser deg og La meg være, toppet bestselgerlisten i Sunday Times.
De tre krimromanene hennes er alle valgt ut til Richard & Judy Book Club, og oversatt til over trettifem språk. Clare Mackintosh bor i Nord-Wales med mannen sin og deres tre barn.