En prat med Jurij Andrukhovytsj, Ukrainas mest kjente forfatter | «Moskoviaden»

Jurij Andrukhovytsj er født i 1960 og regnes sammen med Andrej Kurkov som den viktigste ukrainske forfatteren i sin generasjon. Hans mest kjente roman Moskoviaden er oversatt til 15 språk, nå også norsk.

Etter Russlands invasjon av Ukraina, har boka blitt kalt «profetisk». 

Moskoviaden

Moskoviaden

Jurij Andrukhovytsj

Jurij Andrukhovytsj er født i 1960 og regnes sammen med Andrej Kurkov som den viktigste ukrainske forfatteren i sin generasjon. Hans mest kjente roman Moskoviaden er oversatt til 15 språk.


Moskva, 1991: På Gorkij-instituttets studenthjem kolliderer forfatterambisjoner fra alle deler av Sovjetunionen. Imperiet er i oppløsning, stemningen opphisset, det er mangel på både ølglass og vodka.


Otto von F., student og poet fra Vest-Ukraina, drar inn til sentrum og til lekebutikken Barnas verden, der han skal kjøpe noen gaver. Men Otto går seg bort i underetasjen, tar feil av en dør og havner etter hvert i KGBs vold. Det han blir vitne til i katakombene under Kreml – der russiske makthavere har styrt omgivelsene med hard hånd i hundrevis av år – viser seg å være tungt å fordøye.


Jurij Andrukhovytsj’ Moskoviaden kom opprinnelig ut i 1993, og regnes som et nøkkelverk i ukrainsk samtidslitteratur. Det er en intens og fabulerende beretning om et døgn i Moskva, en vordende forfatter på jakt etter berømmelse og et land på randen av sammenbrudd.


Men aller mest er Moskoviaden en uhyggelig aktuell advarsel mot russisk nyimperialisme, skrevet 30 år før Putins angrep på Ukraina.


«En frodig karnevalsfest med referanser til Dantes Den guddommelige komedie, science fiction-filmen Blade Runner, operetten Sigøynerbaronen, Orwells 1984 og Venedikt Jerofejevs vidunderlige drankerhistorie Moskva–Petusjki …» Deutschlandfunk


«Ukrainas mest kjente forfatter …» Aftenposten

Les mer

Jurij Andrukhovytsj

Jurij Andrukhovytsj (f. 1960 i Ivano-Frankivsk) er en av Ukrainas mest fremtredende forfattere. Han virker også som oversetter fra engelsk, tysk, polsk og russisk. Bøkene hans er oversatt til mer enn 20 språk.

Andrukhovytsj studerte journalistikk i Lviv og litteratur i Moskva, og var i 1985 med på å starte den litterære gruppen Ba-Bu-Ba. Han debuterte som lyriker samme år, men hans store gjennombrudd kom med de tre romanene Rekreatsii («Rekreasjoner», 1992), Moskoviada («Moskoviaden», 1993) og Perverzija («Perversjoner», 1999). Alle tre regnes som klassikere i ukrainsk samtidslitteratur.

Andrukhovytsj har et stort publikum i hjemlandet og også i Tyskland, der han i 2016 ble tildelt den prestisjetunge Goethe-medaljen for sitt verk. Han har mottatt en rekke andre priser, deriblant Hannah-Arendt-prisen for politisk tenkning og den polske Angelus-prisen.

Moskoviaden kom ut på norsk i Dagfinn Foldøys oversettelse høsten 2022.

Les mer
Foto: Lina Hindrum