Alf Kjetil Walgermo
Titler i salg
Anmeldelser
"Det handlar mykje om syskenkjærleik, men også sjalusi - dei var glade i den same guten. Eli Anne synst ho har mykje å be Amalie tilgje, og forfattaren teiknar vakre, truverdige portrett av båe to. Dei er jenter i tenåra, og forfattaren greier med enkle grep å få dei til å hange psykologisk i hop. Det er godt gjort [...] Språkleg er Walgermo som i tidlegare bøker svært stødig, spesielt vil eg trekke fram at han har ei eiga evne til å seie mykje med få, velvalde ord."
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen om Kjære søster"Walgermo har et rent og lettspråk, her er vakre bilder og sorgtungepassasjer. [...] Det er mange rørendepassasjer her, når de må tømmerommet hennes, gi bort klærne,om hun fryser der på kirkegården,at Eli uforvarende dekker en tallerkenfor mye til middagen."
Cathrine Krøger, Dagbladet om Kjære søster"Romanen er interessant på flere vis. Eli Annes skrift på veggen til søsteren kan tenkes som et sorgarbeid, en slags dagbok hvor hun bearbeider smerten ved å miste søsteren. […] Kanskje kan man sammenligne prosessen med Roland Barthes’ mer analoge bearbeiding av tapet av egen mor. Han bestemmer seg for å dokumentere sorgprosessen på kartotekkort, små nedtegnelser av gangen, arrangert i dagboksform – og utgitt i klassikeren «Sorgens dagbok». […] Det som gjør boken spennende er at den reiser noen gode spørsmål om døden i den digitale tidsalder."
Silje Stavrum Norevik, Bergens Tidende om Kjære søster"Måten Amalie blir gjenspeiletgjennom øynene til storesøstereni Facebook-kommentarerer rørende og intens. Leserenfår også godt inntrykk av EliAnne som kontrast til lillesøsteren, [...] ogmåten Walgermo referer til PattiSmiths sangtekster gjør historensår, men også ekstra vakker. [...] Lik som i "Mittbankande hjarte" klarer Walgermoå mane frem visuelle bildermed få ord. Det er også positivtå legge historien i tiden medbruk av dagens kanskje mestpopulære plattform for kommunikasjon.Selv om de fleste kanrelatere seg til hvordan det er åmiste noen, er bruken av Facebooken liten, men effektfull tvistsom gjør boken enda mer identifiserbarfor dagens ungdom. [...] Den handlerogså om håp og at livet vil bli bedreigjen. "Kjære søster" er en boksom vil treffe mange og fortjenersin plass i alle norske bokhyller."
Kjersti Franziska Ruud-Salomonsen, Vårt Land om Kjære søster"Walgermo dreg ikkje lesaren si merksemd mot ulukka, men heller mot sorga, og mot forholdet mellom dei to systrene, som er prega av både syskenkjærleik og sjalusi. [...] Walgermo har [...] makta å flytte Facebook ut av det trivielle og inn i det eksistensielle. Samstundes viser han det sosiale mediet både som røyndom og fantasi. [...] Dette trur eg dagens ungdom har godt av!"
Eivind Myklebust, Barnebokkritikk.no om Kjære søster"Her finnes en ekte sannhet uten noen form for forkledning. Kjære søster er et dypdykk i et nært og kjært forhold mellom to søsken - en ærlig kjærlighetserklæring formet som en avskjed."
Jon Terje Grønli, Gjengangeren om Kjære søster"Det er en var og på mange måter vakker fortelling som formidles gjennom disse Facebookmeldingene."
Nils-Petter Enstad, Dagen om Kjære søster"Om dette skriv Alf Kjetil Walgermo så enkelt, godt, nært og kjenslevart at det er ei fryd å lese. ... Språket er så lett og klart og korthogge at det nok har kravd mykje både tid og arbeid for forfattaren å forme. ... Det er ikkje mindre enn ein imponerande prestasjon Alf Kjetil Walgermo har gjort, nok ein gong... Forfattarens kresne prosa bør nytast i langdrag, og lesast i små porsjonar, og gjerne fleire ganger, for å få med seg alle nyansane. Dette er ein liten godbit, og godbitar sluker ein ikkje."
Reidar Skarbø, Nytt i Uka om Kjære søster"Det ligger en meget interessant idé bak Alf Kjetil Walgermos seneste ungdomsroman: Hva skjer når et menneske er borte, men Facebook-profilen fremdeles finnes? Hvordan arter sorgen seg i sosiale medier? […] Walgermo lykkes med å gi Eli Anne en stemme vi tror på […] Romanen vil være et godt utgangspunkt for samtale om sorg, savn, sjalusi, forsoning og tilgivelse."
Anders Holstad Lilleng, Demokraten om Kjære søster"Nydeleg og humoristisk bok til å bli klok av. [...] Til tross for at jentene i boka både måler puppar, menstruerer og skriv kysselister, så er dette ei bok for både gutar og jenter. Ja, for alle slags menneske. For det er ei bok til å bli klokare av. […] Stemninga i boka går frå tristhet og depresjon til febrilsk humor. Det er ein spanande kjærleiksroman. Det er ein roman om det å vera ung, om å vera seg sjølv og om vennskap. Og om å vera gammal. Det er mykje å læra også reint faktisk om hjartesjukdom og transplantasjon."
Ingeborg Marie Jensen, Stavanger Aftenblad om Mitt bankande hjarte"Alf Kjetil Walgermo skaper en dramatisk story fylt av håp og tvil – med tidvis optimisme som veksler med tiltagende depressive perioder. Romanen er noe langt mer enn en summarisk ytre skildring av en desperat livssituasjon. Langt mer tar forfatteren tak i Amandas følelsesliv hvor redselen alltid er nærværende – og hvor tankene sprenger realistiske rammer. Neppe finnes den leser som ikke lar seg påvirke – og som selv føler på kroppen hvilken påkjenning det må være hver eneste dag å leve i spenning ved det å ikke vite – samtidig som man er ung og burde ha et langt liv å leve. Mitt bankande hjarte rommer en intens nerve – skrevet med innlevelse og innsikt."
Jon Terje Grønli, Gjengangeren om Mitt bankande hjarte"[...] det endte med at jeg ikke klarte å legge fra meg boka! Jeg ble veldig fascinert av balansegangen mellom forelskelse og hjertefeil som går igjen gjennom hele boka [...] en bok jeg vil anbefale."
Kjersti Ruud Salomonsen, Vårt Land om Mitt bankande hjarte"Fin skrivekunst [...] en engasjerende fortelling om liv og død, forelskelse og flere typer hjertesorg [...] en både god og nyttig bok."
Morten Haugen, Aftenposten om Mitt bankande hjarte"Mitt bankande hjarte er en kjærlighetshistorie med en original vri, som bør kunne skaffe donorsaken flere unge støttespillere [...] Hjertegripende [...] Når boka fenger, er det åpenbart også på grunn av at Walgermo skriver godt: lett og ofte humoristisk om de tunge og alvorlige emnene. Denne voksne mannen klarer faktisk å gjøre fjortisjentestemmen svært troverdig [...] Designer Johanne Hjorthol har også latt omslaget gjenspeile tematikken i boka på en briljant måte. En av Årets vakreste bøker, kanskje? [...] Mitt bankande hjarte filosoferer om forholdet kropp–sjel så enkelt, så elegant [...] Alf Kjetil Walgermo har skrevet en bok med både hjerte og hjerne."
Hanne Brække, Barnebokkritikk.no om Mitt bankande hjarte"Alf Kjetil Walgermo har skrive ein ungdomsroman om å vere fjorten år så eg gjenkjenner det sårbare i den tida. Men han har også skrive om å vere vaksen så eg kjenner igjen kor hjarteskjærande det også kan vere. «Mitt bankande hjarte» tek hjartesmerte på alvor i forelsking og hjartesjukdom. […] Eg bit negler og ventar på om kjærasten snart kjem, om hjartet snart kjem. Kor godt at det finst ungdomsromanar som er verkelegheitsnære og ikkje berre fantasy!"
Torill Myren, Sunnmørsposten om Mitt bankande hjarte"Walgermo er ein utruleg flink forteljar, og han maktar å formulera fint og kjenslevart det som rører seg i tenåringen i møte med pubertet og vaksenliv. Det heile virkar så ekte og truverdig, og romanen har alle føresetnader til å «treffa» den aktuelle målgruppa. Det gjeld også i møte med alvorsame spørsmål som sjukdom og død. Forfattaren fører eit framifrå godt språk. Romanen er lettlesen og språket gir forteljinga ein ekstra driv."
Audun Mosevoll, Dagen om Mitt bankande hjarte"(...) dette er ei spennande og medrivande bok, nesten det som på godt nynorsk kallast ein page-turner. Det er ikkje først og fremst ei sjukdomshistorie vi får lese, men ein drivande god kjærleiksroman. Med personar vi trur på, både hovudpersonane og bipersonane. Historia er etande godt fortalt, og flyt fram i eit lett og presist språk."
Reidar Skarbø, Nytt i uka om Mitt bankande hjarte"Alf Kjetil Walgermo beskriver Amandas känslor så övertygande och det är roligt och sorgligt om vartannat. [...] Det här är en angelägen historia om vänskap och att hitta sig själv när man är som mest rädd att försvinna för alltid."
Johanna Hejdenberg, Arbetarbladet (Sverige) om Mitt bankande hjarte"Det finns många svenska ungdomsromaner där barn och ungdomar låter som om de var med i ett avsnitt av en amerikansk ungdomsserie. I Mitt bultande hjärta låter ungdomarna inte på detta tillgjorda sätt, de låter precis som svenska ungdomar. Och så är den här ungdomsromanen ändå översatt från norska! En angelägen och gripande bok om ung kärlek, liv och död, och kanske även om återuppståndelse, till och med när det verkar som om det är ‘game over’."
Belinda Graham, Tidningen Kulturen (Sverige) om Mitt bankande hjarte"Dette er en god bok om et tema som er viktig (...) Jeg tror på Amanda og hennes historie. Og jeg tror ikke jeg har lest en roman om denne tematikken før."
Beate Ranheim, Barnebokforum om Mitt bankande hjarte"Historien om Amanda er et gribende og eftertænksomt bud på, hvordan det er, når livet trækker i to helt forskellige retninger på samme tid. Når glæde og spænding kæmper med sorg og angst om pladsen i ens hjerte, og når man ikke med sikkerhed kan vide, om livet snart er slut eller først lige ved at begynde."
Frederikke Winther, Weekendavisen (Danmark) om Mitt bankande hjarte"«Mitt bankande hjarte» er en veldig spennende bok som er skrevet på nynorsk. Den er likevel ikke vanskelig å lese og passer veldig bra for de litt yngre ungdommene rundt elleve til fjorten år. Det er en sterk bok, og forfatteren har klart å fange følelsene til denne jenta på en veldig god måte. Man får vite hennes historie og føler at man kjenner henne, og vil bare vite hvordan det ender."
Helle (14), Sortlands-Avisa om Mitt bankande hjarte"Det är en vacker berättelse om vänskap, kärlek, livet och döden, som verkligen berör."
Lina Wegendal, Kristianstadsbladet (Sverige) om Mitt bankande hjarte"[...] en färgrik, gripande och inträngande berättelse om glädje och sorg i skuggan av en livshotande sjukdom."
Susanne Holmlund, Sundsvalls Tidning (Sverige) om Mitt bankande hjarte"Dette er rett og slett en sjeldent pen bok (...) Øyvind Torseter klipper, limer, tegner og bygger illustrasjonene sine. Maria, den sorgfulle jenta vi møter her, lever i en vakker verden, omgitt av farger (…) Det er rom nok i teksten til at leseren kan dikte inn følelser selv. Språket er renskåret og poetisk og selv om boka ikke gir enkle eller klare svar, så gir den håp"
Pernille Bineau, Vårt Land om Mor og far i himmelen"Mor og far i himmelen beholder hele tida barnets perspektiv – og det er noe befriende konkret over barnets måte å forholde seg til verden, sorgen og Gud på (…) Illustrasjonene har en barnslig, enkel og naiv strek, noe som passer godt til barnets perspektiv i teksten. De bidrar til at Mor og far i himmelen er en vakker, kontrastfylt bok om Gud, død, sorg og savn, men like viktig: om vennskap, fellesskap og trøst."
Hilde Dybvik, Barnebokkritikk.no om Mor og far i himmelen”Boka er vakker, både i tekst, bilete og oppsett. Forfattaren tek opp store og vanskelege tema i denne boka. Han gjer det med var hand og stor skjønsemd. Det skal han ha takk for. Boka kan lesast på ein halvtime, men innhaldet arbeider med lesaren i lang tid etterpå. I alle fall var det slik med meg.”
Bård Hauge, DagenMagazinet om Mor og far i himmelen”Teksten er tenksom, med vilje til å stille de vanskelige spørsmålene: hvorfor sier vi at noen har englevakt? Hva med de som omkommer, er det ikke noen som passer på dem? Tonen i boken er preget av alvor, undring og fatning. Torseters illustrasjoner er av samme type tegninger-i-tredimensjonal-collage som han har hatt suksess med i flere bøker de siste årene.”
Morten Haugen, Adresseavisen om Mor og far i himmelen”Den åpner (…) for samtaler, gråt, vemodige smil, empati, trøst og betroelser. Uansett hvem som leser den, faktisk. Den passer like godt som lese-sammen-bok, som for egenlesning, men da gjerne med tilgjengelige voksne i nærheten hvis poden har spørsmål (...) Man trenger slett ikke være troende på verken det ene eller andre viset, for å få utbytte av den vakre boka, da teksten tegner opp flere spørsmål enn den gir svar. Slik som livet selv gjør.”
Anita Hartviksen Ravn, Rana Blad om Mor og far i himmelen"Sidan språket er så enkelt og vart, opnar teksten godt for samtale og refleksjon. Forfattaren skaper med imponerande få ord ei rik stemning, med plass for både lun Ole Brumm-kos og himmelropande eksistensiell smerte."
May Grethe Lerum, VG om Mor og far i himmelen"Historien er både dramatisk, sjarmerende og klok, og handler nok egentlig mer om å finne sin egen arena enn den egentlig handler om fotball. (...) Kim Lid har illustrert med collager som utmerker seg positivt med karikatur, vinkler og perspektiv."
Morten Haugen, Adresseavisa omBibliografi
2007 - Keegan og sjiraffen