Colum McCann
Colum McCann er født i Dublin i 1965. Han arbeidet i noen år som journalist før han flyttet til USA for å bli forfatter. McCann fikk sitt internasjonale gjennombrudd med This Side of Brightness (1998). Danseren (The Dancer, 2003; norsk utg. 2004) var den første romanen hans som ble oversatt til norsk, og ble siden fulgt av La kloden spinne (Let the Great World Spin, 2009; norsk utg. 2011), som McCann fikk National Book Award og senere prestisjefylte Dublin International Literary Award for.
McCanns forfatterskap teller sju romaner og tre novellesamlinger, samt essaysamlingen Letters to a Young Writer (2017). Han bor i New York med kone og to barn, og er oversatt til over førti språk.
Lenker
Titler i salg
Anmeldelser
"Gjennom tre romaner som tidligere er gitt ut på norsk, har Colum McCann - født 1965 i Dublin, nå bosatt i USA - markert seg som en storartet forteller i det brede format. Tretten måter å se på understreker at han på sitt beste også kan skrive strålende noveller.
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad om Tretten måter å se på"På systematisk, elegant vis bringes faktiske og fiktive skikkelser sammen. For dette er en ambisiøs, mosaikkaktig historie om «sammenvevde liv,overlappinger, på rekke og rad», en rekke dramatisk ladde skjebnefortellinger som dveler ved undertrykking, sult og frihetslengsel, motet til å krysse grenser, livet i eksil og reisen tilbake, borgerkrigenes og voldens ABC, idealistisk freds- og forsoningsvilje - ofte formidlet gjennom et korthuggent, rytmisk besvergende språk som synes lojalt ivaretatt av den norske oversetteren."
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad om Transatlantisk"Uten å forsere sammenhengene skriver Colum Mc Cann frem en større fortelling som tross nød, sult og krig inngir håp om forsoning."
Anne-Catrhrine Straume, NRK P2 om Transatlantisk"(...)en bok som er suverent komponert, pulserer av episk kraft og vitner om en forteller i toppklassen.(...) For i denne montasjeaktige teksten fins det så mange tematisk-motiviske mønstre og elegant utformete setninger, så mange lidenskapelige, medrykkende historier, at det er umulig å ikke bli imponert. Colum McCann er en stilig litterær balansekunstner av det dristige, skamløst underholdende slaget."
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad om La kloden spinne"Forfattaren skriv utan sentimentalitet og moralisering av noko slag, gjernemed knappe, men innhaldsrike formuleringar og humoristiskedetaljar. Og stemninga er framifrå formidla i ei lytefri omsetjingav Aase Gjerdrum. La kloden spinne er tittel nummer to på norsk av Colum McCann. Heldige er dei som blir merksame på denne romanen."
Audun Sjøstrand, Bergens Tidende om La kloden spinne(...)teksten grip snart tak i lesaren og tek han med inn i handlinga. Her er det liv og røre, flotte observasjonar og opne sansar, og McCann dansar lett frå den eine lina til den andre og fører lesaren inn i og ut or stadig nye miljø. Og sjølv om forfattaren ikkje tek mål av seg til å oppseda lesarane, er det mykje lærdom om livet å finna i denne boka."
Odd W. Surén, Dag og Tid om La kloden spinne"(...)et ambisiøst og godt gjennomført verk, skrevet med et synlig pulserende hjerte. (...) Jeg leser McCann som en forfatter som nettopp har åpnet opp for livets dimensjoner, en mann som lar kynikerne være kynikere og holder fast på håpet, mulighetene, forsoningen. Dessuten kan han fortelle historier."
Anne Cathrine Straume, NRK om La kloden spinne"McCann har skapt en gripende og medrivende roman, enav de bedre jeg har lest på lenge."
Asbjørn Ringen, Gudbrandsdølen Dagningen om La kloden spinne"(...)en godt fortalt roman som treffer leseren, og som har kvaliteter nok til at det blir en god litterær opplevelse, ikke bare ren New York-nostalgi."
Ørjan G. Johnsen, Adresseavisen om La kloden spinne