Bokbloggerprisen 2020 til Tore Renberg og Ragnhild Holmås

Tore Renberg er vinner i kategorien Årets roman med Tollak til Ingeborg. Ragnhild Holmås med Men du ser ikke syk ut, i kategorien Åpen klasse. Vi gratulerer!

To forfattere fra Cappelen Damm vant Bokbloggerprisen 2020. Tore Renberg og Ranghild Holmås.

 

Årets roman

Tore Renberg som tidligere har vunnet Bokhandlerprisen og Nynorsk Litteraturpris for sin Tollak til Ingeborg var overraskettakknemlig og strålende fornøyd.

«Renberg skriv som vanleg slik at du ikke klarer å sleppe boka.» Med bok og palett

Åpen klasse

I Åpen klasse hadde bloggerne en soleklar favoritt; Ragnhild Holmås med boka Men du ser ikke syk ut. I boken inviterer Holmås leseren med bak kulissene til en person som later som om hun er frisk i frykt for å bli mistenkt for å late som om hun er syk.

«[Boka] innfrir i aller høyeste grad. Jeg har ledd, felt tårer og sagt «Nettopp!» høyt for meg selv flere ganger mens jeg leste. Temaet er hyperaktuelt og Holmås skriver så klart og godt at jeg måtte lese hele med det samme.» Lesekrok

Bokbloggerprisen

Helt siden 2013 har norske bokbloggere fremsnakket, nominert og stemt frem årets beste, norske bøker. Dette har resultert i egen prisutdeling hver høst: Bokbloggerprisen. Vinnerne av Bokbloggerprisen offentliggjøres vanligvis i tilknytning til bokbloggertreff og bokfestivaler.

 

Tollak til Ingeborg

Tore Renberg

Dei kallar han Tollak til Ingeborg. Den gamle stabukken som bur oppe ved sagplassen. Alle veit at han har gjort ting på sin eigen måte. Alle veit kva han gjorde med dei gutane. Alle veit at ungane hans ikke kjem heim så ofte. Alle veit han tok til seg han dei kalla Oddotosken. Og alle hugsar den gode kona hans, Ingeborg. Men det er noko folk ikkje veit.


Det er på tide å fortelje.


Tore Renberg er kjend for sine lysande portrett av vanlege og uvanlege menneske, og ikkje minst norske menn – den intense antihelten Jarle Klepp, den bisarre gjengleiaren Jan Inge, den høgreiste fastlegen Steinar i Du er så lys. Årets roman frå Tore Renberg fortel om Tollak, ein mann som har sterke krefter i seg – til arbeid, til kjærleik og til destruksjon.

Les mer

Tore Renberg

Tore Renberg (f. 1972, Stavanger) debuterte i 1995 med Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. Han har siden skrevet en rekke bøker for voksne og barn som blir lest av et stort publikum både i Norge og utlandet, særlig Teksas-serien og romanene om Jarle Klepp.

Renberg har blant annet mottatt Bokhandlerprisen og P2-lytternes romanpris. Han har også utmerket seg innen film, teater og musikk, og i 2017 utga han fjerde bind i Teksas-serien, Skada gods, skuespillet Indianeren og soloalbumet Ein dag te, i 2019 romanen Ingen tid å miste. Renbergs siste roman er Tollak til Ingeborg.

Les mer
© Marie von Krogh

Men du ser ikke syk ut

Ragnhild Holmås

Ragnhild Holmås ser helt frisk ut når du treffer henne på kafé. Så hvorfor jobber hun ikke? Er hun egentlig så syk som hun sier?


Hun er en av flere hundre tusen nordmenn som lever med en usynlig sykdom. Selv om de har ulike diagnoser, kan de oppleve samme bagatellisering og mistenkeliggjøring – fra leger, Nav og arbeidsgiver, til og med fra venner og familie. De får høre at de må skjerpe seg. Slutte å syte. Bare tenke positivt.


I boken Men du ser ikke syk ut utfordrer Holmås denne mistenkeliggjøringen. Hun inviterer leseren med bak kulissene til en person som later som om hun er frisk i frykt for å bli mistenkt for å late som om hun er syk.


Hennes historie om skjuling, skam og selvbedrag flettes sammen med korte essays og kreative elementer til en sjarmerende, men samfunnskritisk bok. Med humor og lekenhet utforsker hun hvor fordommene kommer fra, hvorfor kunnskapshullet om sykdommer som rammer flest kvinner er så stort, og hvorfor i alle dager folk prøver å kurere henne med yoga og rare juicer.


Med forord av Anne-Kat. Hærland.



Les mer

Ragnhild Holmås

Ragnhild Holmås (f. 1988) er statsviter og tekstkonsulent. Som 23-åring fikk Ragnhild Holmås sykdommen myalgisk encefalopati (ME). Hun opplevde at det å bli trodd ble en minst like stor utfordring som selve sykdommen. På Instagramkontoen @serikkesykut skaper hun stor begeistring med fakta, fjas og fordomsknusing om usynlig sykdom.

Les mer
Foto: Åsmund Holien Mo