Fire bøker fra Cappelen Damm
De nominerte til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2022

Fire bøker fra Cappelen Damm er nominert til KUD 2022 i kategoriene, Bildebokprisen, Fagbokprisen og Illustrasjonprisen.

bilde av de nominerte bøkene til KUD 2022
De fire nominerte bøkene til KUD 2022. Fra venstre Bestefar og Miri, Helter fra dyreriket, Uløste mysterier og Mer enn en klubb.

De nominerte til KUD 2022 er Bestefar og Miri av Mariell Øyre og Borghild Fallberg (ill.), Helter fra dyreriket av Line Renslebråten, Mer enn en klubb av Peder Samdal, Jannicke Hansen for illustrasjonene til Uløste mysterier – True crime, skrekk og skumle grøss av Pernille Radeid.

Prisutdeling ved kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen 
fredag 24. mars kl. 13.00.

Arrangementet vil bli strømmet fra Nasjonalbibliotekets auditorium. Program for prisutdelingen og link til strømming kommer.

Juryens begrunnelse

Bildebokprisen:

Bestefar og Miri av Mariell Øyre og Borghild Fallberg (ill.)

Bestefar er bestevenen til Miri. Dei to leikar saman, drar på utflukter og vinkar god natt til kvarandre over gata. På doktorens anbefaling skal bestefar reise til Spania for vinteren. Han blir borte i ti veker, og Miri gruar seg. Når bestefar er borte, saknar ho han fælt, og ho legg ein plan for korleis dei to kan treffast igjen. Planen går ikkje heilt som ho har tenkt, men han gir resultat likevel, og når våren kjem, finn Miri og bestefar tilbake til kvarandre.

Med enkle grep og ein tekst som er god å lese, gir Mariell Øyre lesaren innblikk i følelsane, fantasien og den inspirerande handlekrafta til Miri. Bilda til Borghild Fallberg tar oss inn i Miris verd, både den ytre og den indre, og vi blir godt kjent med hovudpersonen. Det er stor variasjon i bilda, mellom det lyse og det mørke, det hyggelege og det dramatiske, det store og det vesle, samstundes som den dempa fargepaletten bidrar til ein heilskap som er vakker og truverdig. Øyre og Fallberg har skapa ei varm og fin bok om venskap og sakn, innsats og skuffelse, sorg og gjensynsglede.

Mariell Øyre (f. 1990) er fotograf, gründer og influencer. Ho debuterer som barnebokforfattar med Bestefar og Miri

Borghild Fallberg bor i Arendal hvor hun har et eget studio. Hun har en bachelorgrad i visuell kommunikasjon fra Høgskolen i Sør-Øst Norge og jobber som grafisk designer og illustratør. Les mer om Borghild Fallberg her.

Bestefar og Miri

Bestefar og Miri

Mariell Øyre

Bestefar er bestevennen til Miri. Det beste med han, er at han aldri seier nei. Bestefar kan bygga kva som helst, og tar alltid på seg skulda om noko går gale. Det verste med bestefar er at han skal reisa sørover for vinteren, som ein annan fugl, fordi ein dokter har sagt at han vil få det betre der. Tanken på at bestefar skal få det betre ein annan stad, slår krøll på hjartet til Miri. Ho bestemmer seg for å ta saka i eigne hender: Miri skal henta bestefar heim att. Men korleis kjem ein seg eigentleg til Spania?Bestefar og Miri er ei nydeleg bildebok om vennskap, sakn og barnleg kreativitet. Mariell Øyre, kjend som fotograf, gründer og influencer, debuterer som barnebokforfattar med denne skjønne forteljinga, illustrert av Borghild Fallberg.

Les mer

Mariell Øyre

Mariell Øyre (f.1990) er fotograf, gründer og influencer. Ho debuterer som barnebokforfattar med Bestefar og Miri.

Instagram

Les mer
Foto: Privat

Fagbokprisen:

Line Renslebråten for Helter fra dyreriket 

Enkelte dyr gjør et livsviktig arbeid, mange ganger med livet som innsats, og i denne gjennomillustrerte fagboka møter vi imponerende helter fra dyreriket. Boka er delt inn i fire kapitler som forteller om dyrehelter i arbeid, i verdensrommet, i krig og i kunnskap. Vi lærer om kjente dyrehelter som politihunder og førerhunder, men vi får også stifte bekjentskap med mer eksotiske dyrehelter. Visste du for eksempel at delfiner blir brukt til å lete opp miner? Eller at edderkopper har lært oss mer om verdensrommet?

Line Renslebråten har en egen evne til å formidle fakta på en interessant, levende og personlig måte. Her er det mye formidlingsglede, og teksten balanserer godt mellom fakta og nære og konkrete eksempler. Boka har et stort, stående format, og rytmen, med ett oppslag om hver dyrehelt, gir en fin forutsigbarhet og oversikt. Renslebråtens nærmest fotografiske illustrasjoner er med på å vekke leserens interesse og lærelyst. Avslutningsvis trekkes dyrevelferd og samspill mellom dyr og mennesker fram. Et godt pedagogisk grep som gjøres uten pekefinger.

Helter fra dyreriket

Helter fra dyreriket

Line Renslebråten

Fascinerende sakprosa om dyr som har hjulpet menneskene
Dramatiske og helt sanne historier om dyr som har inspirert mennesker.Helter fra dyreriket er en vakker, informativ, lettlest og gjennomillustrert sakprosabok om dyr som har hjulpet menneskene med de utroligste ting. Alt fra romfart til livredning og krig.

Les mer

Line Renslebråten

Line Renslebråten (f. 1980) er sakprosaforfatter, illustratør og fabeldyrmaker. Hun bor i Heggedal i Asker, sammen med mann og to barn. Hennes hovedinteresse er dyr, natur og miljø, som hun elsker å formidle til barn og unge. Bøker som Under polarisen (2018), Virkelighetens monstre (2019) og Helter fra dyreriket (2022) viser noe av bredden i hennes forfatterskap. Hun har en særlig forkjærlighet for uhyggelige skapninger og fabeldyr.

Les mer
Ina Strøm

Fagbokprisen:

Peder Samdal for Mer enn en klubb

Mer enn en klubb oppleves som ei inkluderende fotballbok som formidler hvordan elleve fotballklubber påvirker samfunnet. Boka innledes med historien om tribuneulykken på Hillsborough-stadion i 1989, og hvordan kampen for sannheten har vært og fortsatt er noe som forener Liverpools innbyggere og fotballklubben deres. Visste du ellers at Klanen ble opprettet for å markere avstand til rasisme? At Odd er selvforsynt med strøm? Eller at Lyons kvinnelag over natta ble likestilt med herrelaget?

Peder Samdal konkretiser hvordan fotball også handler om politikk, religion, miljøvern, identitet og dermed verdier utover det økonomiske. Han glorifiserer ikke fotballen, men framstiller også problematiske sider når det gjelder eierskap og økonomisk profitt. I boka kan det leses inn en indirekte appell om at det nytter å ta standpunkt og å stå sammen, og at supporterne derfor har en vesentlig rolle. Boka har en appellerende layout, velskrevne tekster og er ei forfriskende og engasjerende fotballbok, uavhengig av om man er fotballfan eller ikke.

Mer enn en klubb

Mer enn en klubb

Peder Inge Knutsen SamdalNominert til Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2022!


Møt 11 klubber som er større enn seg selv.


Al-Ahly

Barcelona

Boca Juniors

Borussia Dortmund

Celtic

Liverpool

Odd

Olympique Lyonnaise Féminin

Paris Saint-Germain

Red Bull Salzburg

Vålerenga


Hvorfor buer Liverpool-supporterne når den britiske nasjonalsangen spilles? Hvilken rolle har Barcelona i den katalanske frigjøringskampen? Hvordan ble Vålerenga en klubb som kjemper mot rasisme? Hva betyr sportsvasking, og hva har det å gjøre med Paris Saint-Germain?


Mer enn en klubb er en bok for alle som elsker fotball og som vil forstå hvor viktig fotball er i samfunn over hele verden.


Boka var nominert til Brageprisen i kategorien Sakprosa for barn og ungdom i 2022.

Les mer

Peder Inge Knutsen Samdal

Peder Samdal (f. 1984) bor på Skåla. Han debuterte i 2015 med boken Mario Balotelli forklarer Europa. Hans første bok på Cappelen Damm var Fotball uten grenser (2018), og i 2022 kom Mer enn en klubb, som er nominert til Brageprisen i klassen for sakprosa for barn og ungdom.

Les mer
Bildet av Peder Inge Knutsen Samdal

Illustrasjonsprisen:

Jannicke Hansen for illustrasjonene til Pernille Radeids Uløste mysterier – True crime, skrekk og skumle grøss

I den gjennomillustrerte fagboka Uløste mysterier, har forfatter Pernille Radeid samlet historier om mystiske hendelser og uløste gåter. Noen av historiene er basert på kjente krimgåter i “true crime”-sjangeren, for eksempel om Isdalskvinnen eller om den norske seriemorderen Belle Gunnes. Andre tekster er vandrehistorier om gjenferd og uforklarlige observasjoner, som legenden om sjøormen i Seljord og munken i Nidarosdomen. Dette er ei delikat bok i et raust format, med små og store illustrasjoner på alle oppslagene.      

Jannicke Hansens illustrasjoner skaper en uhyggelig stemning gjennom hele boka, hvor det meste foregår om natten i ei tid som best kan kalles gamledager. Med en dunkel palett i blått og brunt tegner hun fram skumle, øde steder, befolket av alvorlige skikkelser med hvitkalkede ansikter. Kikker du nøye på bildene, kan du flere steder skimte lysende øyne i mørket. Illustrasjonene skaper slik et gjennomgående grøssframkallende univers, og de er helt essensielle for den nifse helheten i denne påkostede boka. 

Jannicke Hansen (f. 1992) er fra Sandnes og jobber som illustratør. Hun jobber med norske så vel som utenlandske forlag. I 2020 kom bildeboken Hvit som hun utga sammen med sin søster Silje Hansen Flemmen.

Uløste mysterier

Uløste mysterier

True crime, skrekk og skumle grøssPernille Tufte Radeid

I Uløste mysterier får leseren oppleve en rekke uhyggelige og uforklarlige hendelser, og kan selv nøste i det som finnes av spor og bevismateriale.

Noen av historiene i denne boka er ekte kriminalsaker, andre er fortellinger basert på mystiske opplevelser.


Alt har nok en naturlig forklaring ... eller har det egentlig det?

For hvem er skikkelsen som beveger seg gjennom Nidarosdomen i munkekappe?

Hva skjedde egentlig med kvinnen som ble funnet død i Isdalen i 1970?

Og hvorfor ringer telefonen hver natt på Bærums verk?


Pernille Tufte Radeid er manusforfatter og programleder for flere podcaster med skummel og mystisk tematikk, bl.a. Truecrimepodden og Skrekkpodden.


Jannicke Hansen er en internasjonalt anerkjent illustratør og har fylt boka med mystiske, nifse og spøkelsesaktige tegninger.

Les mer
Uløste mysterierTrue crime, skrekk og skumle grøssPernille Tufte Radeid
329,–

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur deles ut disse syv kategoriene: Litteraturprisen, Bildebokprisen, Fagbokprisen, Debutantprisen, Tegneserieprisen, Illustrasjonsprisen og Oversetterprisen Generelt for alle typer verk gjelder at språket skal være norsk eller samisk.

Norsk barnebokinstitutt administrerer jury og prisutdeling. Prisutdelingen ved kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen finner sted fredag 11. mars 2022 kl. 13.00 iNasjonalbiblioteket.