Bjørn Vatne er tildelt Stig Sæterbakkens Minnepris 2018

Bjørn Vatne har gitt ut to romaner som begge har høstet strålende kritikker. Hans debutroman ble kåret til Årets roman av norske bokbloggere. 

Bjørn Vatne (f. 1976) er fra Ålesund. Han debuterte med romanen Slik skal vi velge våre ofre i 2015, den ble kåret til Årets roman av norske bokbloggere.

Vatne har studert blant annet sosiologi og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, og har gått to år ved Forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø. Han har publisert tekster blant annet i Vinduet og Granta, jobbet i flere år som journalist, og er i dag løsarbeider i Ålesunds kulturliv.

Juryens begrunnelse

Romanen tilhører to verdener: den som omgir oss og den vi forestiller oss. Siden den fant sin form på 1700- og 1800-tallet  har den moderne romanen på den ene siden vært det alminnelige livets sjanger, et speil for livet slik det utspiller seg her og nå i all sin trivialitet og tragedie. Og på den andre siden har den også vært et vindu ut til steder og tider langt bortenfor hverdagslivet – til magiske øyer og tapte riker, til fjerne fremtider og parallelle universer.

Vinneren av Stig Sæterbakkens minnepris for 2018 skriver fra begge disse romanverdenene. I seg selv plasserer det ham i et lite og celebert selskap her i Norge, hvor de to verdenene bare sjelden eksisterer innenfor ett og samme forfatterskap. Statuttene til Stig Sæterbakkens minnepris sier at juryen skal vektlegge «originalitet og mot til å skape (…) egne prosjekter» når den velger sine vinnere. Årets vinner oppviser begge disse kvalitetene. Kanskje kan man også se et slektskap til Sæterbakkens egne romaner, som ofte beveger seg i det uavklarte grenseområdet der det vante og trygge slo over i det fremmede og uhyggelige.

Det er en stor glede å kunne gi Stig Sæterbakkens minnepris 2018 til Bjørn Vatne.

Vatnes debutroman, Slik skal vi velge våre ofre fra 2015, forteller historien om kjæresteparet Kjetil og Aina. De planlegger å flytte fra Norge til et økologisk småsamfunn i USA. Men slik blir det ikke. Den Kjetil som snakker til oss i romanen, er alenepappa for en liten jente og ansatt i et reklamefirma i Ålesund. Han lever et liv tynget ned av hverdag, utilstrekkelighet og sorg der det eneste frirommet han har, er det anonyme og anti-konforme fellesskapet han finner på nettet. Slik skal vi velge våre ofre er en debut som tar tak i et brennbart spørsmål – den radikaliserende ekkokammer-effekten i sosiale medier – og utvider og kompliserer det.

Vatnes andre og foreløpig siste roman, Nullingen av Paul Abel fra i år, står ved første øyekast langt fra debutboken. Handlingen utspiller seg i et fremtidig Norge der klimaendringene har slått inn med full kraft, og alle innbyggerne er teknologisk forbundet i en kollektiv bevissthet. Hovedpersonen, den nokså sedate marinbiologen Paul Abel, har mer eller mindre avfunnet seg med den begredelige situasjonen, men så griper et radikalt økopolitisk parti makten gjennom et statskupp, og han kan ikke lenger ligge stille i badekaret.

Til tross for at Vatnes romaner utspiller seg i to forskjellige litterære verdener, interesserer de seg for mye av det samme. Man kan lese dem som diskusjoner av hva politisk radikalitet innebærer og når et meningsfellesskap blir undertrykkende. Man kan lese dem som innlegg i de tilbakevendende debattene om maskulinitet og mannsrollen. Eller som skakk heimstaddiktning fra Ålesund. Eller som kjærlighetsromaner.

Uansett hvilken innfallsvinkel man velger, går man inn i velkomponerte fortellinger og rike litterære universer som står åpne mot vår egen samtid. Og man møter en forfatter med letthet, humor og stor observasjonsevne i språket.

Til slutt vil juryen bemerke at den vurderer Nullingen av Paul Abel som særlig løfterik i hvordan den lar så forskjellige litterære verdener som science fiction, satire og relasjonsdrama smelte sammen. Romanen oppleves som et byks fremover for den norske klimalitteraturen. Med en formulering fra Vatne selv vil vi si at den er et eksempel på hvordan litteraturen gjennom «tankekraft alene [kan] definere virkeligheten på nytt» for leseren.

Med det vil jeg gratulere Bjørn Vatne på vegne av juryen, som har bestått av Inghill Johansen og Hilde Slåtto foruten meg selv, med Stig Sæterbakkens minnepris for 2018.

Olaf Haagensen

Stig Sæterbakkens Minnepris

Stig Sæterbakkens minnepris deles ut årlig. Prisen på kr.100.000 går til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter, og forfatteren bør ha utgitt mellom 2-4 skjønnlitterære bøker. På samme måte som Stig Sæterbakken gjorde mye for å hjelpe fram unge forfatterskap, er vår intensjon at denne prisen vil kunne gi et allerede lovende forfatterskap, mulighet og tid til å utvikle seg.

Prisen er åpen for alle sjangre innenfor det skjønnlitterære feltet, og krever ingen forlagstilhørighet.