Baron Wenckheim vender tilbake til Ungarn etter førti år i Latin-Amerika. I hans barndoms lille by håper innbyggerne at den – i deres øyne – verdensberømte baronen skal redde dem ut av fattigdommen og trøstesløsheten. Men altfor mange leker med ilden, og en dag er gatene fulle av hemmelighetsfulle tankbiler. En eksplosjon nærmer seg. László Krasznahorkais nye roman er en makaber, leken og humoristisk avsløring av småbyens absurde eksistens.
Baron Wenckheim vender hjem
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
Et mesterverk!
«Ungarns kanskje fremste kandidat til Nobelprisen er i en klasse for seg.»
«Dette er skarpt satirisk, intelligent ironisk og ustyrtelig morsomt.»
«[M]an kan vanskelig la være å bli imponert av romanens overflod, dens språk, struktur, skarpsinn og skjønnhet, forbilledlig oversatt av Ove Lund.»
«Dette er en ekte Rembrandt. Det vi andre holder på med, er strektegninger.»
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad, 16.03.2021 Les hele anmeldelsenUngarsk blinkskudd
Samtidssatire, røverroman, absurd komedie - denne boken har det meste. (...) Krasznahorkai (67) er utvilsomt en av de mest interessante romanforfatterne i verden i dag. (...) Prosaen befinner seg - som vanlig hos Krasznahorkai - på høyt nivå, og idérikdommen, oppfinnsomheten og fantasiutfoldelsen i det han skriver, får svært mye annen romanlitteratur til å fremstå som blodfattig og døll.
Preben Jordal, Aftenposten, 06.03.2021
En dostojevskij for vår tid
Krasznahorkai er et slikt navn som plutselig kan komme til å vinne Nobelprisen, (...) Med fortellerteknisk virtuositet, vilje til å gi den komplekse virkeligheten form, med brutal ironi og en nåde som utholder alt, står Krasznahorkai frem som en Dostojevskij for vår tid.
Live Lundh, Morgenbladet, 19.02.2021 Les hele anmeldelsenBaronens vendekrets
Den ungarske forfattaren László Krasznahorkai høyrer definitivt med blant dei store (og vanskelege uttalte) namna i europeisk litteratur, men dei musikalske mellomtitlane i hans nye roman røper eit litt anna lynne enn hos dei mest taktfulle tyskarar og finstemte franskmenn (...) Trass i lengda, og trass i dei mange og brå synsvinkelskifta, er «Baron Wenckheim vender hjem» på sett og vis meir tilgjengeleg enn dei to Krasznahorkai-bøkene norske lesarar har tilgang til frå før.
Eivind Myklebust, Klassekampen, 06.02.2021