Instituttet

Stephen King, 2024, Heftet, Bokmål
Kurt Hanssen (Oversetter)
229,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.

Omtale

Fra en av tidenes beste historiefortellere kommer den mest oppslukende og uforglemmelige historien om barns møte med ondskap siden It

Midt på natten, i et hus i et stille boligstrøk i Minneapolis, bryter noen seg inn i Luke Ellis’ hus og tar livet av foreldrene hans. Luke blir fraktet bort i en svart SUV. Hele operasjonen tar under to minutter.

Da Luke våkner, befinner han seg i et rom som ligner til forveksling på hans eget, men dette har ingen vinduer. Luke er brakt til Instituttet, og bak andre dører befinner det seg andre barn som ham. Barn som er brakt dit under samme omstendigheter, og i likhet med ham har telekinetiske og telepatiske evner. Disse evnene er en svært verdifull ressurs for Instituttets skruppelløse direktør, Mrs. Sigsby og hennes ansatte, og de skyr ingen midler for å få det som de vil.

Etter hvert som tiden går, forsvinner barn etter barn rundt Luke. Han blir mer og mer desperat etter å komme seg ut og få tak i hjelp. Men ingen har noen gang klart å rømme fra Instituttet ...

«… en av hans beste på lenge … Å lese King når han er i storform er en nytelse, den dystre verdenen hans blir ubehagelig realistisk, og det er få som har samme forståelse for barns perspektiv og følelser. Instituttet er ikke typisk skrekk, men byr på uhyggelig spenning og samfunnskritikk som sitter i lenge.»
Göteborgs-Posten

«Spenning mer eller mindre fra start til slutt.»
Jyllands-Posten

«… minnet meg umiddelbart på hvorfor jeg elsker Kings bøker (…) kommer tettere på den amerikanske arbeiderklassens liv og levnet enn noen nålevende forfatter.»
New York Times

«Gjennom sin karriere har King hatt en hardnakket tro på at historier er viktige, at de hjelper oss til å forstå både oss selv og verden vi lever i. Instituttet (…) befester denne troen (…) førsteklasses underholdning som har noe viktig å fortelle. Og vi må alle spisse ørene.»
The Washington Post

«Like finslipt og fengslende som [King] på sitt beste … Hvordan bevarer du verdigheten og menneskeligheten i omgivelser som er konstruert for å frarøve deg begge deler? (…) Av alle kosmiske trusler Kings helter har måttet bekjempe, er den gradvise overgangen til umenneskelighet muligens den mest skremmende, fordi den er så altfor realistisk.»
New York Times Book Review

«King imponerer med sin mest hjerteskjærende fortelling om barns seier over ondskapen siden It. Fra sine unge romanfigurers ståsted skaper King en stemning av fare og fortrolighet som vil fortrylle leseren … Ikke et ord er overflødig i denne velskrevne romanen, som nok en gang viser hvorfor King er kongen av skrekk.»
Publishers Weekly, starred review

«Du trenger ikke å være en skrekkleser for å ha glede av Instituttet (…) Historiefortellingen hans kan ikke plasseres i én sjangerbås.»
Newsday