Kongen avslutter det mest omfattende biografiske verk som er skrevet på norsk. Tor Bomann-Larsen har gitt oss den personlige fortellingen om et moderne kongerike, fra vaklende selvstendighet i 1905 til veletablert sosialdemokrati i 1957. Til sist gjensto bare ett spørsmål: Hvordan skal en konge gå ut av historien?
– Ta meg ned fra pidestallen! skrev kong Haakon i 1945. Etter fem år i eksil var han blitt selve symbolet på det kjempende Norge. Han var den nye helgenkongen – et nasjonalt ikon som skulle kaste glans over alt og gi heder til alle.
Jublende ventet folket ham ved hjemkomsten. Men under begeistringen skjulte det seg dype konflikter. Hvordan skulle kongen forholde seg til «gode» og «dårlige» nordmenn, til Quislings lakeier og Stalins sympatisører, til et storting som hadde falt ham i ryggen?
Norge måtte velge sine venner i en verden av klade krigere og altoverskyggende trusler. Haakon VII måtte finne sin plass ved siden av Einar Gerhardsen – statsministeren som hadde overlevd Sachsenhausen.
Kongen, Bind VIII tar for seg tiden fra annen verdenskrigs slutt til kongens død i 1957. Bindet inneholder også et tilbakeblikk på den største kongsgjerning i nyere norsk historie – et liv og et verk som formet vårt blikk på det moderne monarki.
Dagbladet
Omtale
Forfatter(e)
Bøker i serien
Kategori
Format
Språk
Serier
Kongen
Haakon & Maud VIIIKongen
Haakon & Maud VIIIKongen
Haakon & Maud VIIIÆresordet
Haakon & Maud VMakten
Haakon & Maud bind IVAnmeldelser
Den motvillige prinsen som ble folkets konge
«Bomann-Larsen har gjort et enestående arbeid og hentet sitt materiale både fra norske og utenlandske arkiver. Ikke minst har tilgangen til kongens dagbøker gitt et unikt innsyn i hans personlige tanker og meninger.
[...] Det har vært en fryd å ta seg gjennom også denne boka. Med imponerende kunnskap og evne til å trekke tildels overraskende linjer, har Bomann-Larsen i sin særegne stil gitt oss mye ny kunnskap og store lesegleder.»
«Tor Bomann-Larsens store fortjeneste er at han så tydelig gir oss hele kongens liv, ikke minst som politisk aktør.
[...] Effektivt og elegant veksler han mellom det tette portrett og det store politiske panorama. Gjennom satiriske stikk avslører han det hule og det pompøse. I hele prosjektet støttes teksten av et rikt og godt redigert bildemateriale.
Tor Bomann-Larsen har levert norgeshistorie.»
John Olav Egeland, Dagbladet, 29.10.2019«Det er på mange måter en vemodig oppsummering av en kongelig livsskjebne Tor Bomann-Larsen
tar fatt på i sitt siste bind av historien om Haakon & Maud.
Hans fortellerglede og språkdrakt er fortsatt imponerende.
Effektivt og elegant veksler han mellom det tette portrettet
og det store politiske panorama. I likhet med de tidligere bind suppleres teksten av et
rikt billedmateriale med stor fortellerkraft. Her er mye å glede seg over [.... ]
Bedre enn noen andre biografer har Tor Bomann-Larsen
vist oss mennesket Haakon VII i fred og krig. Over 4000 sider
og 1,5 millioner ord tar forfatteren leserne med på en historisk reise gjennom land og
folk. Vi følger hovedpersonens modning og utvikling fra å være en av flere unge danske
prinser til å bli en folkekonge i et fremmed land. Det siste bindet forteller både om vemod, ensomhet og sårhet i
kongens siste år, men også om de store linjene i et levd liv. Et imponerende verk som fortjener å bli folkelesning.»
Sluttstrek for eit storverk
«Med dei åtte banda og 4000 sidene har han lagt lista høgt for dei som skal skriva biografiar heretter.»
Per Egil Hegge, Dag og Tid, 08.11.2019Majestetisk maraton
«For en eventyrlig reise Tor Bomann-Larsen har tatt leserne med på! Han har hatt et enestående kildemateriale og turnert det med en gudbenådet penn. Nå er 17 års majestetisk maraton omme.
[...] ingen historiker har tidligere akslet seg på å skrive kongehistorie i denne dimensjon, og Bomann-Larsens bøker og mangeårige kildearbeid har stor verdi.»
En verdig slutt på historien om prinsen som ikke ville bli konge
«Tor Bomann-Larsens verk om Haakon og Maud er grundig, lettlest og til å bli klokere av. Det vil stå som målestokken for fremtidige kongebiografier.
[...] At jeg ønsker meg mer, etter åtte bøker og 4000 sider, er et sikkert tegn på at Bomann-Larsen får det til. Han har levert et kjempeverk som ingen som vil forstå denne delen av norsk historie og monarkiets sterke stilling i Norge, kommer utenom.»
Gunnar Kagge, Aftenposten, 29.10.2019