Kongen

Haakon & Maud 8

Haakon & Maud VIII

Tor Bomann-Larsen, 2019, Innbundet, Bokmål

Kongen, Bind VIII tar for seg tiden fra annen verdenskrigs slutt til kongens død i 1957. Bindet inneholder også et tilbakeblikk på den største kongsgjerning i nyere norsk historie – et liv og et verk som formet vårt blikk på det moderne monarki.

437,–
Veil. pris499,–Du sparer62,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.
Tor Bomann-Larsen har levert norgeshistorie
Dagbladet

Omtale

Kongen avslutter det mest omfattende biografiske verk som er skrevet på norsk. Tor Bomann-Larsen har gitt oss den personlige fortellingen om et moderne kongerike, fra vaklende selvstendighet i 1905 til veletablert sosialdemokrati i 1957. Til sist gjensto bare ett spørsmål: Hvordan skal en konge gå ut av historien?

– Ta meg ned fra pidestallen! skrev kong Haakon i 1945. Etter fem år i eksil var han blitt selve symbolet på det kjempende Norge. Han var den nye helgenkongen – et nasjonalt ikon som skulle kaste glans over alt og gi heder til alle.

Jublende ventet folket ham ved hjemkomsten. Men under begeistringen skjulte det seg dype konflikter. Hvordan skulle kongen forholde seg til «gode» og «dårlige» nordmenn, til Quislings lakeier og Stalins sympatisører, til et storting som hadde falt ham i ryggen?

Norge måtte velge sine venner i en verden av klade krigere og altoverskyggende trusler. Haakon VII måtte finne sin plass ved siden av Einar Gerhardsen –  statsministeren som hadde overlevd Sachsenhausen.