Onde netters drømmer

November 1942 og annen verdenskrigs vendepunkt i 360 korte kapitler

Peter Englund, 2024, Heftet, Bokmål
Alexander Leborg (Oversetter)
249,–
Forventes i salg 04.06.2024

Omtale

Vendepunkt, november 1942. Verden svaier mellom barbari og sivilisasjon, og hva som helst kan skje. Ingen vet at historiens største menneskeskapte katastrofe – andre verdenskrig – nå er i ferd med å avgjøres. Aller minst de som er midt i den. Her følger vi noen av dem, helt inn til deres aller innerste i denne skjebnesvangre måneden.

De er 39 høyst ulike mennesker. De kommer fra Algerie, Italia, Kina, Sovjetunionen, Japan, Frankrike, USA. De befinner seg i El Alamein, Guadalcanal, Stalingrad, Treblinka. Eller i Paris, Berlin, Shanghai eller i en fredelig småby ingen har hørt om. De er militære og sivile, fra begge sider: hjemmeværende, journalister, krigsfanger, piloter, flyktninger, sjømenn, partisanere, soldater, studenter. Livet på en tysk ubåt skildres, men også livet i et japansk feltbordell. De fleste av personene er unge, og syv av dem kommer ikke til å overleve denne krigen som nå går inn i sitt crescendo.

Gjennom de bevarte vitneskildringene – brev, dagbøker, memoarer, avhørsprotokoller – har Peter Englund skapt en like ladet som intim beretning om krigens vendepunkt, skildret innenfra, nær, og du har sannsynligvis aldri lest en bok om andre verdenskrig som denne.