Boktips med Hans Olav Lahlum og Christian Borch

3.November 2020 var det presidentvalg i USA,  og i oktober begynte presidentvalget å  spisse seg til. Her forteller Hans Olav Lahlum om sin dobbeltbiografi «Trump, Biden og slaget om USA».  I tillegg blir det royal stemning når kongen av Dagsrevyen, Christian Borch, forteller om sin biografi om Kong Harald V, «Konge for sin tid». 

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land.

Se oversikt over serien om K2 og Patricia her.

Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene - fra George Washington til Barack Obama (2008), og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo. I 2009 kom biografien Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket, og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen, om personskifter i Arbeiderpartiet under Gerhardsen og Bratteli. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011. I 2019 utkom biografien Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene til strålende kritikker.

Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.

Les mer
Foto: Agnete Brun

Trump, Biden og slaget om USA

Hans Olav Lahlum

Trump, Biden og slaget om USA er en lettlest og fortellende dobbeltbiografi om Donald Trump og Joe Biden, og samtidig en svært kvalifisert analyse av deres sjanser til å vinne høstens presidentvalg. I tillegg gir boken sine lesere en nyttig innføring i USAs politiske system - og et tankevekkende innblikk i hvordan supermakten USA gradvis ble til dypt polarisert og splittet samfunn.


3. november 2020 avgjør valget i USAs 50 delstater hvem som blir landets president og verdens mektigste politiker for den neste fireårsperioden. Den 74 år gamle og sterkt omstridte presidenten Donald Trump utfordres i år av den 77 år gamle demokratiske presidentkandidaten Joe Biden. Trump og Biden er begge hvite menn født på 1940-tallet. De står imidlertid langt fra hverandre politisk, og er to svært ulike personligheter som fra to vidt ulike utgangspunkt har gått to helt ulike veier frem til årets presidentvalg.

Les mer

Christian Borch

Christian Borch (f. 1944) var ansatt i NRK fra 1978 til 2015, blant annet som utenriksreporter og -kommentator og utenriksredaktør. Fra 2000 til 2010 var han fast nyhetsanker i Dagsrevyen, og deretter programleder i nye Urix fra 2010 til 2014. Borch har arbeidet i Morgenbladet og The Times i London. Han har studert ved London School of Economics og har gjennomgått Forsvarets Høgskoles Hovedkurs.

Han har utgitt en rekke bøker, blant annet Salig velstand (2001), Reiser i maktens grenseland (2003), Ramis vei (2005), Sannhetens kår (2009), Banalitetens tyranni (2017), Kjøp Berlin (2018) og Konge for sin tid (2020).

Borch har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullruten som beste nyhetsanker.

Les mer
Foto: Lina Hindrum

Konge for sin tid

Christian Borch

Konge for sin tid er en klok og medrivende skildring av det moderne Norge og mannen som står på toppen av det, som holder oss sammen i tider da det er mer nødvendig enn noen gang.


Hva er det ved måten Kong Harald den V av Norge utøver kongsgjerning på, som gjør den så unik? Er det hans smittende humør, hans umiddelbare evne til å komme i kontakt med alle, høy som lav, uansett plass på samfunnets rangstige? Er det kanskje følelsen av at han er ‘hel ved’, at han fra den mest pompøse og utstafferte posisjon et moderne demokrati har å by på, aldri forsøker å være noe annet enn seg selv?


Christian Borch forteller historien om den tredje generasjon på tronen i verdens eneste folkevalgte monarki, og med kritisk blikk utforsker han den moderne kongerollen og mannen som har fyllt den de siste 30 år, fra Gulfkrigen til Koronakrisen. Med sitt erfarne journalistblikk går Borch opp sporene etter folkekongen, fra barndommen i USA mens landet han var født til å styre var under tysk okkupasjon, gjennom den lange og krevende veien frem til ekteskap nasjonen skulle elske; og en tidvis turbulent tid på tronen, både for privatmannen og monarken, intill han står som selve symbolet for alt som binder oss sammen.

Les mer