Podkast med Marte Spurkland om psykisk helse

Hvorfor velger journalist og forfatter Marte Spurkland å intervjue åtte mennesker som har gjennomgått enorme kriser rett etter at hun har mistet faren sin til kreft og Koronaen har stengt ned landet? Martin Giæver møter henne rett før lanseringen av Ut av Krisen for å få svar.

Du kan også høre på podcasten her:

Les mer om Cappelen Damms fokus på psykisk helse her.

Under overflaten

Podkast med forfatter Marte Spurkland

00:00-32:24
Ut av krisen

Ut av krisen

Beretninger om sammenbrudd og tilsynelatende håpløshet, men også om mot og den ukjente styrken som bor i oss alleMarte Spurkland

Med varme, innlevelse og kunnskap gir den meriterte journalisten og forfatteren Marte Spurkland oss et knippe beretninger om sammenbrudd og tilsynelatende håpløshet, men også om mot og den ukjente styrken som bor i oss alle.


En bok det er umulig å ikke bli grepet av.


Det siste året har gitt oss et helt annet innblikk i og forståelse av hva en samfunnsmessig krise er. Men hvordan ser en altomveltende krise ut for dem som virkelig opplever den på kroppen, når det man har raser sammen, og man må bygge opp hele livet på nytt?


Moren som måtte forholde seg til at datteren ble drept av terrorister og hun som måtte forholde seg til at sønnen var terrorist. Småbarnsmoren som finner ut at ektemannen har drevet familien ut i fattigdom med onlinespill. Tenårinsgutten som ikke ville være med i verden lenger og låste seg inn på gutterommet - permanent.


Kvinnen som tilsto drap på ektemannen tre år etter hans død, og håper at historien om psykisk vold skal gi henne mildere straff.


Gutten som solgte dop på Vaterland og drømte om å bli en del av "det norske". Mannen som ble ansett som en samfunnsstøtte, men i hemmelighet underslo millioner. Ingeniøren som mistet all førlighet og ble avskrevet av legevitenskapen inntil konen fant ut at han kunne kommunisere, bare langsomt, og med én finger.


I et intervju med Kulturplot forteller Marte Spurkland:

– Jeg begynte å skrive noen uker inn i koronapandemien, våren 2020. Mens verden og Norge sto i sykdomskrisen var jeg nysgjerrig på andre typer av kriser som utspilte seg i samme tidsrom. Bak alle de lukkede dørene, i hjem og familier eller hos enkeltmennesker. Krisene som skildres i boka (sorg, rus, ekteskapskrise, drap, underslag, sosial tilbaketrekning, hjerneslag) er vidt forskjellige og tildels ekstreme. Men alle har likevel også noe universelt og gjenkjennelig ved seg.


Ønsker du å lese informasjon om psykisk helse: Her finner du både faglitteratur, skjønnlitteratur, film og podkast om psykisk helse.

Les mer
Ut av krisenBeretninger om sammenbrudd og tilsynelatende håpløshet, men også om mot og den ukjente styrken som bor i oss alleMarte Spurkland
399,–

Marte Spurkland

Marte Spurkland (f. 1977) er journalist, programleder og forfatter. Hun har jobbet i NRK, DN og VG, og nå for TV2. Fikk Riksmålsforbundets lytterpris 2015 for VG-podcasten "Tett på", har tidligere skrevet Førstedamer: En dannelsesreise i kvinneliv (2005); Skjebnereisen: En norsk-russisk kjærlighetshistorie (2007), og vært redaktør for diktsamlingene Kjærlighet og Sorg (Humanist forlag). Klassen - fortellinger fra et skoleår (2017) ble nominert til Brageprisen og fikk strålende anmeldelser av et samlet pressekorps. I 2019 utgav hun Pappas runer, en fortelling om faren, runeforskeren Terje Spurklands siste leveår, og arbeidet far og datter gjør med hans siste manuskript.

Les mer
Fotobyline: Signe Fuglesteg Luksengard