Boktips
Boktips med Jenny Jordahl, Hilde Østby og Marianne Mjaaland

I fjor ble Jenny Jordahl tildelt Brageprisen i kategorien for barn. Hør henne fortelle om boka Hva skjedde egentlig med deg? i dagens episode. I tillegg møter du Hilde Østby, som har skrevet en engasjerende bok om kreativitet og Marianne Mjaaland, psykiateren som har skrevet en bok om sin egen diagnose.

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Jenny Jordahl

Jenny Jordahl er illustratør, designer, blogger og tegneserietegner og forfatter. Hun er velkjent for sine samarbeidsprosjekter med Marta Breen, med bøker som Kvinner i kamp, F-ordet, 60 damer du skulle ha møtt og Patriarkatet faller. F-ordet fikk Kulturdepartementets Fagbokpris i 2015. Hun illustrerer en fast miljøspalte i Aftenposten junior og lager sin egen tegneserie: Livet blant dyrene. I 2020 fikk hun både Brageprisen for barn og ungdom og Pondus-prisen for tegneserien Hva skjedde egentlig med deg?

Les mer
Guri Pfeiffer

Hva skjedde egentlig med deg?

Jenny Jordahl

Hva skjedde egentlig med deg? er en tankevekkende tegneserie om vennskap, utenforskap og å leve med spiseforstyrrelser.


Janne er ikke som de andre i familien sin. Det sier bestemor. De andre er slanke, mens Janne er stor. Hva skjedde egentlig med henne?


Jenny Jordahl (kjent som illustratøren av Kvinner i kamp) leverer en viktig og altoppslukende fortelling for barn og unge fra 9 år og oppover.

Les mer
Hva skjedde egentlig med deg?
Hva skjedde egentlig med deg?Jenny Jordahl
306,–
Veil. pris349,–Du sparer43,–

Hilde Østby

Hilde Østby (f. 1975) er idéhistoriker, forfatter, journalist og tidligere forlagsredaktør. Hun debuterte i 2013 med den kritikerroste romanen Leksikon om lengsel.

Les mer
Cappelen Damm

Kreativitet

Hjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verdenHilde Østby

En fortelling om kreativitetens historie og hvordan hjernene våre egentlig er skrudd sammen.


En høstdag i 2016 traff forfatter Hilde Østby bokstavelig talt veggen, og etter det spant livet og hjernen hennes ut av kontroll. Hvorfor fikk hun så mange tanker og innfall etter å ha slått hodet sitt? Hvor kommer egentlig ideer fra? Og hva stopper oss i å være kreative?



Rustet med barneboka Alice i eventyrland forfølger forfatteren mange hvite kaniner ned i mørke hull: Hun forsøker å overvinne sin indre kritiker, møter sin favorittleser, flyter naken i en tank, får strøm gjennom hjernen og prøver improteater. Musikere, komikere, filosofer, forfattere, kunstnere og forskere vil forklare deg betydningen av flyt og retning, prokrastinering og deadline, nysgjerrighetens natur og det kreative geni. Du vil dessuten bli innviet i kunsten å kjede deg, gå deg vill, dagdrømme og stå helt stille ved havet.



Dette er en bok om barns utemmede fantasi, om vennskap på tvers av tid og rom, om dødens meningsskapende potensial, og om hvordan kreativiteten gjemmer seg der du minst av alt venter å finne den. Til syvende og sist handler det om at vi må verne om vår mest menneskelige egenskap: Skal vi løse de utfordringene vi som art står foran, er vi nemlig avhengig av alle gode ideer vi kan få.

Les mer
Kreativitet
KreativitetHjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verdenHilde Østby
350,–
Veil. pris399,–Du sparer49,–

Marianne Mjaaland

TILDELT ÅPENHETSPRISEN 2020

Marianne Mjaaland (f. 1955) er psykiater med doktorgrad i kirurgi og en mastergrad i folkehelse og arbeider som overlege ved Drammen distriktspsykiatriske senter (DPS). Hun har mer enn 30 års erfaring som lege på områdene kirurgi, anestesi og psykiatri, har jobbet ved ulike sykehus i Norge og vært på flere opphold i krigens Afghanistan i regi av Afghanistankomiteen.

Mjaaland har også jobbet som journalist i Aftenposten, som leder av Hydro Rjukan Næringspark og plasjef for Hydro på Rjukan, og som medisinsk direktør i legemiddelfirmaet Bristol-Myers Squibb. Hun er gift, har fem barn og bor i Asker. Bare litt spesiell? En psykiaters dagbok er hennes sjette bok.

Mjaaland ble tildelt Åpenhetsprisen 2020:

Å rokke ved psykiaternes tradisjonelle autoritet, sette spørsmålstegn ved bruken av tvang, diagnosesetting og bruken av medikamenter, samt stille seg kritisk til legemiddelindustrien krever mot. Hennes mot og valget om å være åpen om egen psykiske helse, gjør Marianne Mjaaland til en verdig vinner av Åpenhetsprisen 2020.

Mental Helse

Les mer
Foto: Caroline Roka

Bare litt spesiell? En psykiaters dagbok

Marianne Mjaaland

I Bare litt spesiell? retter psykiater og overlege Marianne Mjaaland et analyserende søkelys mot seg selv og sine egne mønstre.

Allerede fra hun var barn har hun strevd med å holde balansen. I det ene øyeblikket svever hun høyt, i det neste har hun kræsjlandet. Er det bare hun som mer enn andre overser snublesteiner, tror hun kan kutte hjørner andre omhyggelig går rundt, tar snarveier, overkjører både seg selv og andre? Tror, håper og vil for mye, er for stri og sårbar, tåler ganske enkelt ikke livet?

Svake nerver og hodepine, sa moren, det er kvinnearven.

Barndommen, sa behandleren hun oppsøkte da hun var 19, forson deg.

Skjevutvikling av karaktertrekk og uhensiktsmessig adferd, sa en psykolog hun gikk til som 40-åring, skjerp deg!

Diagnose bipolar 2, hevdet psykiateren, medisiner resten av livet.


I jobben som overlege ved en psykiatrisk institusjon treffer hun dem som virkelig mister fotfestet i alvorlige sinnslidelser. Kan det samme skje med henne? Alt dette blir det maktpåliggende for Marianne å utforske. Er det kropp eller sjel, kjemi eller biologi, eget sinn eller samspill med andre? Og hvordan bevege seg fra erkjennelse til aksept, fra offer til aktør?


Bare litt spesiell? er en berørende bok, skrevet med brodd og vidd, om menneskesinnets innerste hemmeligheter, om sårhet og storslagenhet, fall og oppreisning, skam og ustyrlig livssult – og om hvordan barndommens sår kan leges og sjelen slippe fri.


Les mer
Bare litt spesiell? En psykiaters dagbok
Bare litt spesiell? En psykiaters dagbokMarianne Mjaaland
350,–
Veil. pris399,–Du sparer49,–