Boktips LIVE
«Gutta på skauen»-forfatterne: – Vi tillater oss å leke litt med de godt etablerte heltebildene

Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen gjester Boktips LIVE og snakker om krigssatiren «Gutta på skauen», motstandshelter og den ukjente Thorvald-gruppen.

Gutta på skauen

Gutta på skauen

Bjørn Olaf Johannessen, Erlend Loe og Per Schreiner

1. september 1939 gikk Hitler inn i Polen, og andre verdenskrig var i gang. Norge erklærte seg nøytralt, men et halvt år senere, 9. april 1940, invaderte tyskerne likevel landet. Kongen og regjeringen forlot landet for å drive kampen videre fra London.


I årene som fulgte, valgte mange unge norske kvinner og menn å bli del av motstandsgrupper, ofte med stor fare for eget liv. Noen av disse gruppene dro til skogs for å drive motstandsarbeidet derfra. Dette er fortellingen om en slik gruppe.


Boka er skrevet av Loe, Schreiner & Johannessen som er teamet bak NRK-serien «Kampen for tilværelsen».

Les mer
Gutta på skauenBjørn Olaf Johannessen, Erlend Loe og Per Schreiner
350,–
Veil. pris399,–Du sparer49,–

Bjørn Olaf Johannessen

Bjørn Olaf Johannessen har utgitt to romaner på Tiden forlag: Reservisten (2017) og Avskjedstaler gjennom tidene (2020). Johannessen har skrevet manus til en rekke filmer, i Norge og internasjonalt, deriblant Every Thing Will be Fine med regi av Wim Wenders. Sammen med Per Schreiner og Erlend Loe skrev han tv-serien Kampen for tilværelsen (2014/2015). Johannessen har bakgrunn som sivilingeniør og forsker.

Les mer
©Jacob Johannessen Maske

Erlend Loe

Erlend Loe (f. 1969) er en kritikerrost og prisbelønt forfatter, anerkjent kritiker, oversetter, gjendikter og film- og serieskaper. Han er oppvokst Trondheim og bosatt i Oslo. I 1993 debuterte han med romanen Tatt av kvinnen. Det store gjennombruddet kom med Naiv.Super (1996), som ble en stor suksess både nasjonalt og internasjonalt, og raskt fikk betegnelsen generasjonsroman. I 1999 kom dokumentarromanen L, en parodi på den tradisjonelle ekspedisjonskulturen og denne kulturens litterære sjanger. For L ble Loe tildelt Bokhandlerprisen, og i 2006 mottok han også Prix Européen des Jeunes Lecteurs (Europeisk ungdomspris) for boken. I 2001 kom Fakta om Finland, en absrud historie om en mann som lager en brosjyre om Finland for å øke nordmenns interesse for nabolandet i øst.

Loe har oppnådd stor anerkjennelse for sin beskrivelse av den moderne mannen i kultromanene Doppler (2004), Volvo Lastvagnar (2005) og Slutten på verden slik vi kjenner den (2015). I Muleum (2007) møter vi ensomme og fandenivoldske Julie som er mer redd for livet enn for døden. I 2009 kom den fornøyelige Stille dager i Mixing part, en svart, humoristisk samlivsroman, i 2011 Fvonk, historien om vennskapet mellom en tidligere gange- og mosjonsentusiast, og en litt sliten statsminister ved navn Jens. I Vareopptelling (2013), møter vi den fallerte poeten Nina Faber, som ikke aksepterer slaktet av sin siste diktsamling Bosporos, inspirert av et opphold i Istanbul. Dyrene i Afrika (2018) er en historie om avmakt, aktivisme, avvik og tøylesløst begjær, der fem enkeltpersoner - en tannlege, en biolog, en filmklipper, en forfatter og en politietterforsker - kjenner dragninger og tilbøyeligheter rettet mot dyr, som de ikke forstår hvor kommer fra. I Helvete (2019) finner nyskilte Rakel en trapp i hagen som fører lukt - ja - til helvete, der hun faller for fanden selv. Giæver og Iunker (2022) er skrevet av Erlend Loe i storform, om en flere hundre år gammel nabokonflikt.

Erlend Loe er også en suksessrik barnebokforfatter, der bøkene om truckføreren Kurt, illustrert av Kim Hiorthøy, står sentralt. Serien består av Fisken (1994), Kurt blir grusom (1995), Kurt quo vadis (1998), Kurt koker hodet (2003), Kurtby (2008) og Kurt kurér (2010). Oversikt over tilgjengelige titler i Kurt-serien finner du her. Andre barnebøker fra Loes hånd er Rumpemelk fra Afrika (2012), illustrert av Alice Lima de Faria, Politiland (2016) illustrert av Thore Hansen - og de prisbelønte bildebøkene Den røde hunden (2008) og Hvem rumpet brunosten (2021), som begge er illustrert av Kim Hiorthøy.

Loe har også gitt stemme til den amerikanske poeten Hal Sirowitz' med sin gjendiktning av Sa mor (1997) og Sa terapeuten (1998). Han har også gjendiktet Adam Mansbachs Sov, for helvete! (2011), både til norsk og nynorsk språkdrakt.

Som film- og serieskaper, kan Erlend Loe se tilbake på suksesser som TV-seriene Kampen for tilværelsen (2014) og Gutta på skauen (2022), som han har skapt i samarbeid med Per H. V. Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen. Gutta på skauen er også utgitt i bokform (2021).

Av alle gjeve priser Erlend Loe har blitt til del, er det verdt å nevne tildelingen av Liv Ullmann-prsien i 2016, der juryen beskriver Loe som "en multikunstner som i stor grad har preget norsk kulturliv gjennom de siste 20 år."

Les mer
©Anna-Julia Granberg/Blunderbuss/CappelenDamm

Per Schreiner

Per Schreiner (f. 1965 i Oslo) har tidligere skrevet for film, radio, TV og scene. Han er kanskje mest kjent for manuset til Den brysomme mannen (2006) og som én av forfatterne bak TV-serien Kampen for tilværelsen(2014-2015). Novellesamlingen Min fars fem bad (2015) var hans skjønnlitterære debut. Etter det har han gitt ut seks romaner.

Les mer
Foto: Åsmund Holien Mo