Boktips LIVE
Roy Jacobsen: – Noe av det underligste du kan være med på som barn er å være med på en klassereise

Da Roy Jacobsen skrev «Seierherrene» fanget han også en del av norsk historie og omveltningene nordmenn gjennomgikk etter krigen. 30 år senere reflekterer han over romanen som ble hans store gjennombrudd i Boktips LIVE.

Seierherrene

Seierherrene

Roy Jacobsen

Det finnes noen få norske romaner som alle bør lese, og dette er en av dem. Roy Jacobsen fikk sitt store gjennombrudd i 1991 med Seierherrene, boka ble folkelesning, og den ble tildelt Bokhandlerprisen og nominert til Nordisk råds litteraturpris.


Seierherrene følger Marta og hennes familie fra Helgelandskysten sommeren 1927 til Oslo våren 1990. Med Rogern fra Årvoll som forteller i romanens andre del, får vi innblikk i landet og historien fra en annen innfallsvinkel.


Roy Jacobsen skildrer dette store tidsspennet med en imponerende innsikt og kunnskap, på en måte som har satt spor i norsk skjønnlitteratur. Resultatet er en generasjonsroman av de sjeldne, og et rikt epos om vår egen tid, om det ufattelige spranget Norge som samfunn gjorde i løpet av et halvt århundre.


Seierherrene bærer også bud om mye av det som vil komme senere i forfatterskapet, som serien om Ingrid Barrøy og Vidunderbarn fra 2009. Staffan Söderbloms nyskrevne etterord gir en dypere forståelse av en moderne klassiker, 30 år etter at den utkom for første gang.


«Stort bedre har det ikke vært fortalt på denne siden av Hamsun.» Tinic Talén, VG


Staffan söderblom (f. 1947) er en svensk forfatter, oversetter og kritiker. Han har utgitt en rekke bøker og mottatt flere priser for sitt arbeid. Söderblom oversatte Seierherrene til svensk i 1993.

Les mer
SeierherreneRoy Jacobsen
399,–

Roy Jacobsen

Roy Jacobsen har siden debuten i 1982 gitt ut over 25 bøker, som er oversatt til over 40 språk.

Roy Jacobsen (f. 1954) har utviklet sitt forfatterskap fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen Fangeliv (som ble tildelt Tarjei Vesaas-debutantpris) til å bli en original, sterk og analytisk forfatter med særlig interesse for de underliggende psykologiske spill i menneskelig samvær. Roy Jacobsen ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for Seierherrene (1991), en generasjonsroman som ble folkelesning. Den handler om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden, og ble hans store gjennombrudd som forfatter. I Marions slør (2007), en drivende historie fra det flerkulturelle Oslo, beveger forfatteren seg mot krimsjangeren.

Forfatterskapet rommer en rekke andre sentrale romaner, som Det nye vannet (1987), Grenser (1999), Frost (2003), Hoggerne (2005), Anger (2012) og Vidunderbarn (2009). Den siste ble en stor bestselger. Det ble også serien De usynlige (2013), Hvitt hav (2015), Rigels øyne (2017) og Bare en mor (2020). Bøkene er et stykke norgeshistorie skildret nedenfra. Her skriver Jacobsen om kystproletariatet gjennom familien Barrøy som bor på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten. Handlingen i første bok finner sted fra 1913 til 1928. De to neste bøkene spenner opp et større lerret, med det siste krigsåret 1944-45 og det første fredsåret som ramme for handlingen. Den avsluttende boken, Bare en mor, er en roman om ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid.

Oversikt over Barrøy-serien finner du her.

I 2019 kom Mannen som elsket Sibir, basert på erindringene til den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953). Boken er skrevet i samarbeid med Anneliese Pitz.

Samme år kom På randen av Vigeland, Roy Jacobsens bejublede og svært personlige fortelling om sin barndoms mange besøk i Vigelandsparken og morens mystiske tannlegetimer.

1 2022 kom De uverdige, om en gjeng gutter og jenter i Oslo under den tyske okkupasjonen. De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjæle som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden. Med denne barneflokken tegner den prisbelønte forfatteren et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien.

Jacobsen er dessuten en utsøkt novellist med fire utgitte samlinger hittil. En samling utvalgte noveller kom i 2014, Si unnskyld.

Roy Jacobsen har mottatt det meste av litterære priser, bl.a. Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandelprisen, Gyldendalprisen, og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Bøkene hans er oversatt til over 40 språk. Både Hoggerne og Vidunderbarn har vært innstilt til den internasjonale IMPAC-prisen, og både De usynlige og Hvitt hav ble nominert til Den europeiske litteraturprisen i hendholdsvis 2017 og 2022.

I 2017 ble han shortlistet til The Man Booker International Prize for De usynlige, som den første norske forfatter noensinne.

I september 2023 ble Jacobsen tildelt St. Olavs Orden for «sitt enestående forfatterskap».

Les mer
Lina Hindrum