Abid Raja er tildelt Åpenhetsprisen 2022

Abid Raja var en av to som ble tildelt Åpenhetsprisen. De to prisvinnerne, Abid Raja og Petter Nyquist, har bidratt til håp og tro på at mennesker kan overleve både traumer, overgrep, vold og psykiske helseutfordringer.

Abid-Raja

Juryen har i år fått mange gode forslag til Åpenhetsprisen. I år har vi valgt å gi prisen til to personer, som på hvert sitt vis har bidratt til mer åpenhet om psykisk helse. De har også bidratt til håp og tro på at mennesker kan overleve både traumer, overgrep, vold og psykiske helseutfordringer.

– Det kjennes godt å få Åpenhetsprisen da jeg i boka Min Skyld har delt åpent om skam, skyld og utenforskap. Det har vært en vond og krevende bok å utgi, samtidig kjennes det godt når så mange hundre tusen har lest boken og meldt tilbake om hvor mye boken har betydd for de, og at min åpenhet har bidratt til at også de våger å være åpne om sine utfordringer, og ikke minst at flere forsøker å søke hjelp. Sier Abid Raja til Mental helse.

Abid Raja mottok som første sakprosaforfatter på 20 år, Bokhandlerprisen i 2021 for boken Min Skyld 

Juryens begrunnelse

Abid Raja har utmerket seg med sin åpenhet om skammens påvirkning på hans psykiske helse. Han forteller om en utfordrende oppvekst fylt av mobbing, fysisk og psykisk vold, negativ sosial kontroll og selvmordstanker. Han har vært åpen om hvor avgjørende det var å be om hjelp og få hjelp, og ikke minst forstå sitt ødeleggende sinne og sin store skamfølelse. Abid har uttalt at det bør bli like normalt å gå til psykolog som å gå til tannlegen, og er opptatt av å senke terskelen for å søke hjelp ved opplevde problemer.

Abid er også en mann med minoritetsbakgrunn, som gjorde det uvanlige: han søkte hjelp.  Dette er særlig viktig for menn og personer med minoritetsbakgrunn, med tanke på at vi vet at det er høyere forekomst av psykiske plager og opplevde hindringer for å be om hjelp blant disse gruppene, men lavere bruk av helsetjenester.  Vi håper hans frigjøring fra skam og utenforskap, kan være til inspirasjon for andre som har det vanskelig, og som sliter med å søke hjelp.

Abid er en overlever, på tross av sin tøffe oppvekst og psykiske helseproblemer.

Juryen har bestått av nestleder i Mental Helse Haakon Steen, generalsekretær Linda Berg-Heggelund, rådgiver for Verdensdagen for psykisk helse Maha Kamran og kommunikasjonssjef Kristin Bergersen.

Abid Raja tok Norge med storm med sin såre og brutalt ærelige selvbiografi, «Min skyld» som kom i 2021.
Min skyld

Min skyld

En historie om frigjøringAbid Raja

Tidligere kulturminister Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende.


Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen – og å skjule kjærligheten til den han elsker. Skyldfølelsen hans – en blanding av skam og frykt, har hindret ham i å kjenne på de andre følelsene han som menneske er utstyrt med. Alt han har kjent, er et voldsomt sinne.


Da han som voksen oppsøkte en erfaren, kvinnelig psykolog for å få hjelp til å beherske temperamentet sitt, spurte hun: «Har du noen idé om hvor det sinnet kommer fra? Er det noe annet i livet ditt som du egentlig er sint for?»


Dette er den brutalt ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.

Les mer
Min skyldEn historie om frigjøringAbid Raja
399,–