Denne lydboka er ei aktuell og oppdatert framstilling av Sovjetunionens historie, frå revolusjonane i 1917 og unionsavtalen i 1922, til oppløysinga i 1991. Sovjetunionen var eit forsøk på å skapa ein stat for den frigjorde arbeidarklassen og for frigjorde nasjonar. Dei sovjetiske folka var likevel ikkje frie, og Sovjetunionen kom til å bli ei vidareføring av Det russiske imperiet frå før 1917. I unionen av sovjetrepublikkar fanst det mange spenningar mellom sentralmakta i Moskva og dei ulike regionane, og sovjetisk nasjonsbygging og nasjonsundertrykking får ein sentral plass i boka.
En kort introduksjon til Sovjetunionen
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Bøker i serien
Kategori
Status
Format
Språk
Serier
En kort introduksjon til klimahistorie
Menneskene og klimaet etter siste istidEn kort introduksjon til klimahistorie
Menneskene og klimaet etter siste istidAnmeldelser
Kåre Johan Mjør gir leserne et klargjørende tilbakeblikk på Sovjetunionen.
«Mjør gir ei god fremstilling av disse fire republikkenes mangslungne veier til unionsdannelsen i 1922, og hvordan unionen ble utvidet. [...] Sovjetunionens utvikling har Mjør organisert tematisk, i kapitler som «Stalinismen», «Tøvær» og «Perestrojka, glasnost, demokratisering». Dette er et fornuftig grep ved at årsaksforhold og konsekvenser da trer tydelig frem, dessuten har Mjør et overordnet perspektiv som binder den historiske utviklinga sammen.»
Jan Oscar Bodøgaard, Utdanning 4/2024«Sammanfattningsvis är Mjørs bok mycket läsvärd. Trots att den rubriceras som en kort introduktion och trots att författaren av utrymmesskäl måste nöja sig med att formulera vissa centrala problemområden som »komplexa», finns det mycket att hämta för 2020-talets intresserade. Han skriver inledningsvis att målet med boken inte är att diskutera det sovjetiska arvets nutida verkningar, men också med den utgångspunkten är behållningen stor för läsaren.»
Klas-Göran Karlsson, Nordisk Østforum, 11.03.2024 Les hele anmeldelsen«Mjørs bok om Sovjetunionen bør leses og nytes og brukes som et aldri så lite leksikon. Det er godt gjort å ekstrahere så mye viktig stoff på 231 sider.»
Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.noLes hele anmeldelsen