Bukkene Bruse-bøkene – for et eventyr! | Bjørn Rørvik

Hvem skulle trodd at noen geitebukker fra folkeeventyrene ville herje på både hitlister og boklister i 2023, og antakelig også i 2024?

Bøkene om Bukkene Bruse har vært storselgere i mange år, og er trykket i over en halv million eksemplarer bare i Norge, men med boka Bukkene Bruse og julenissen, animasjonsfilm like om hjørnet og hiten Badebussen har det virkelig tatt av.

Forfatteren av bøkene, Bjørn F. Rørvik, er en av våre mest anerkjente og produktive barnebokforfattere, som kan vise til en merittliste på mer enn 40 utgivelser fulle av ellevill humor og gøyale påfunn.

Hør Bjørn F. Rørvik i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Bukkene Bruse

Vis alle
Bukkene Bruse og julenissen

Bukkene Bruse og julenissen

Bjørn F. Rørvik

349,–
Bukkene Bruse drar til Syden
349,–
Bukkene Bruse begynner på skolen
349,–
Bukkene Bruse vender tilbake
349,–

Bjørn F. Rørvik

Bjørn F. Rørvik (f. 1964) er oppvokst på Hadeland, i Jevnaker kommune, men bor nå på Oppsal i Oslo. Han er en av våre mest anerkjente og produktive barnebokforfattere, og kan vise til en merittliste på nærmere 50 utgivelser. Mange forbinder ham med suksessrike og humoristiske bildebokserier som Bukkene Bruse, illustrert av Gry Moursund, Reven og Grisungen, illustrert av Per Dybvig og serien om mesterdetektiv Purriot, illustrert av Ragnar Aalbu. Alle de tre illustratørene er blant våre fremste i faget, og har gitt hver av seriene et karakteristisk, originalt og usedvanlig vellykket uttrykk. Bukkene Bruse-serien er i seg selv en gigantsuksess, der de ulike bøkene til sammen er trykket i mer enn en halv million eksemplarer - bare i Norge.

Sammen med illustratør Eivind Gulliksen står Rørvik også bak en rekke enkelttitler, der tøysete og lettleste vitse- og gåtebøker i Leseløveserien står sentralt. Boken Uflaks (2022) er preget av Sigbjørn Lilleengs viltre illustrasjoner, mens i den nyere og absurd morsomme serien To små riddere er det illustratørene Alice Lima de Faria og Camilla Kuhn som har fått slippe til. Alle Rørviks bøker er fulle av ellevill humor og gøyale påfunn. Mange av bøkene har også gjort stor suksess i utlandet.

Bjørn F. Rørviks utgivelser har blitt svært populære lydbøker, der forfatterens selv leser på fornøyelig vis. Flere av titlene i seriene om Bukkene Bruse og Reven og Grisungen er med stor suksess blitt dramatisert for teater i inn- og utland, både som figurteater og som musikal. Mens en av titlene i Purriot-serien, Purriot og den forsvunne bronsehesten (2018), har fått den ærefulle skjebne å bli barneopera, med Rørviks libretto og den anerkjente komponisten Gisle Kverndokks musikk. Som i boken er det grønnsaker i alle rollene, gestaltet av syngende barn. Bjørn F. Rørvik kan ellers ganske mye om fugler og dyr, og han liker å reise rundt i Norge på forfatterbesøk til barn i alle aldre.

Før Bjørn F. Rørvik ble forfatter, tok han utdannelse i Media og kommunikasjon ved Distriktshøgskolen i Volda. Deretter jobbet han med film- og videoproduksjon, som frilanser for lokalavis og som kinomaskinist og radiotekniker. Etter hvert ga han seg heldigvis barnelitteraturen i vold for alvor, til glede for utallige barn og voksne over store deler av verden, fra Jevnaker til Kina.

Les mer
Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken.