Boktips
Boktips med Roy Jacobsen og Hans Olav Lahlum

I denne episoden av Boktips-podcasten forteller Roy Jacobsen om romanen Mannen som elsket Sibir, og den dramatiske og autentiske historien som ligger til grunn for den. Også historien om Reiulf Steen er dramatisk, og Hans Olav Lahlum forteller mange fascinerende detaljer fra bokhøstens store biografi-vinner: Reiulf Steen. Historien, triumfen og tragediene. Opptaket ble tatt under Boktips LIVE. 

 
 
 
 

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Roy Jacobsen

Roy Jacobsen har siden debuten i 1982 gitt ut over 25 bøker, som er oversatt til over 40 språk.

Roy Jacobsen (f. 1954) har utviklet sitt forfatterskap fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen Fangeliv (som ble tildelt Tarjei Vesaas-debutantpris) til å bli en original, sterk og analytisk forfatter med særlig interesse for de underliggende psykologiske spill i menneskelig samvær. Roy Jacobsen ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for Seierherrene (1991), en generasjonsroman som ble folkelesning. Den handler om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden, og ble hans store gjennombrudd som forfatter. I Marions slør (2007), en drivende historie fra det flerkulturelle Oslo, beveger forfatteren seg mot krimsjangeren.

Forfatterskapet rommer en rekke andre sentrale romaner, som Det nye vannet (1987), Grenser (1999), Frost (2003), Hoggerne (2005), Anger (2012) og Vidunderbarn (2009). Den siste ble en stor bestselger. Det ble også serien De usynlige (2013), Hvitt hav (2015), Rigels øyne (2017) og Bare en mor (2020). Bøkene er et stykke norgeshistorie skildret nedenfra. Her skriver Jacobsen om kystproletariatet gjennom familien Barrøy som bor på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten. Handlingen i første bok finner sted fra 1913 til 1928. De to neste bøkene spenner opp et større lerret, med det siste krigsåret 1944-45 og det første fredsåret som ramme for handlingen. Den avsluttende boken, Bare en mor, er en roman om ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid.

Oversikt over Barrøy-serien finner du her.

I 2019 kom Mannen som elsket Sibir, basert på erindringene til den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953). Boken er skrevet i samarbeid med Anneliese Pitz.

Samme år kom På randen av Vigeland, Roy Jacobsens bejublede og svært personlige fortelling om sin barndoms mange besøk i Vigelandsparken og morens mystiske tannlegetimer.

1 2022 kom De uverdige, om en gjeng gutter og jenter i Oslo under den tyske okkupasjonen. De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjæle som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden. Med denne barneflokken tegner den prisbelønte forfatteren et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien.

Jacobsen er dessuten en utsøkt novellist med fire utgitte samlinger hittil. En samling utvalgte noveller kom i 2014, Si unnskyld.

Roy Jacobsen har mottatt det meste av litterære priser, bl.a. Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandelprisen, Gyldendalprisen, og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Bøkene hans er oversatt til over 40 språk. Både Hoggerne og Vidunderbarn har vært innstilt til den internasjonale IMPAC-prisen, og både De usynlige og Hvitt hav ble nominert til Den europeiske litteraturprisen i hendholdsvis 2017 og 2022.

I 2017 ble han shortlistet til The Man Booker International Prize for De usynlige, som den første norske forfatter noensinne.

I september 2023 ble Jacobsen tildelt St. Olavs Orden for «sitt enestående forfatterskap».

Les mer
Lina Hindrum

Mannen som elsket Sibir

En sommerfuglsamlers erindringer fra Øst-SibirRoy Jacobsen og Anneliese Pitz

Den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953) levde et liv som få i dag kan fatte. Fra han er 25 år gammel foretar han en rekke eventyrlige reiser i Sibir. Som en blanding av Lars Monsen og Carl von Linné oppsøker han klodens mest ugjestmilde regioner, og fanger tigre, hjort, ørner, samler planter og sommerfugler, som sendes til museer i Europa. Han krysser hele Japan til fots mens det er krig i landet. Og reiser med slede tvers gjennom det sibirske isødet. Det er kulde og lidelser, men også enestående skjønnhet. Mannen som elsket Sibir er en roman basert på hans erindringer, en fantastisk fortelling om natur, urfolk og oppdagelser.


«Mine foreldre ga meg mange navn, men kalte meg bare Fritz, og selv har jeg aldri undertegnet med annet, Fritz Dörries. Født inn i en kjent entomologfamilie var det vel bare å forvente at det også i meg skulle bo en overveldende kjærlighet til naturen. Allerede som fireåring ble jeg forhekset inn i de øst-sibirske ødemarker, ved synet av en sommerfugl med det magiske navnet Parnassius nomion…»


Les mer
Mannen som elsket Sibir
Mannen som elsket SibirEn sommerfuglsamlers erindringer fra Øst-SibirRoy Jacobsen og Anneliese Pitz
350,–
Veil. pris399,–Du sparer49,–

Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land.

Se oversikt over serien om K2 og Patricia her.

Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene - fra George Washington til Barack Obama (2008), og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo. I 2009 kom biografien Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket, og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen, om personskifter i Arbeiderpartiet under Gerhardsen og Bratteli. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011. I 2019 utkom biografien Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene til strålende kritikker.

Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.

Les mer
Foto: Agnete Brun

Reiulf Steen

Historien, triumfene og tragedieneHans Olav Lahlum

Reiulf Steen. Historien, triumfen og tragediene er spennende og lærerik norgeshistorie, men mest av alt et gripende portrett av et sterkt sammensatt menneske.


Knapt noen politiker fra norsk etterkrigstid har engasjert folk like sterkt som karismatikeren og idépolitikeren Reiulf Steen (1933–2014). Få kunne begeistre tilhørere og lesere som ham – og få har klart å bli så omstridt, både i og utenfor eget parti.


Reiulf Steen kom fra svært enkle kår, som farløs arbeidersønn i et sterk klassedelt samfunn på Sætre i Hurum. Tross flere tragiske opplevelser i barneårene tok han alt som ungdom spranget inn i rikspolitikken som sekretær og senere formann for AUF.


Steen var bare 31 år gammel da han i 1965 ble nestformann i Arbeiderpartiet. Han rykket opp til partiformann som del av det dramatiske landsmøtekompromisset i 1975 – hvor det samtidig ble fastslått at han ikke skulle bli statsminister. Steen ble en for Arbeiderpartiet svært viktig brobygger og reformator, men store personlige problemer og et stadig skarpere motsetningsforhold til Gro Harlem Brundtland utløste hans avgang som partiformann alt i 1981. Internasjonalisten Reiulf Steen forlot Stortinget i 1992 for å bli ambassadør i Chile, men forble en engasjert deltaker i norsk samfunnsdebatt helt frem til 2010-tallet.


Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene er en storslått historisk biografi som mange har gledet seg til – og som noen har gruet seg til. Den gir svar på tidligere ubesvarte spørsmål om Reiulf Steen og andre sentrale aktører fra hans periode som partiformann, og gir ny innsikt om Arbeiderpartiets moderne historie.

Les mer
Reiulf Steen
Reiulf SteenHistorien, triumfene og tragedieneHans Olav Lahlum
393,–
Veil. pris449,–Du sparer56,–