Michel Houellebecq: Klarsyn eller svartsyn?

Har Michel Houellebecqs romaner gitt oss klarsyn, eller bare svartsyn? Hør opptaket fra den fullsatte kvelden viet samtidslitteraturens mest omdiskuterte forfatter.

Episoden begynner med en samtale mellom Preben Jordal og Andrés Stoopendaal, forfatter av «Dunning-Kruger-effekten», en ny, satirisk roman der Houellebecq spiller ingen uvesentlig rolle.

Etterpå samtaler Preben Jordal med Thomas Lundbo, Jonas Bals og Asle Toje om Houellebecq. Bals og Toje har skrevet nye for- og etterord til utgivelsen av esssaysamlingen «Holde seg i live», mens Thomas Lundbo har oversatt boken.

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Andrés Stoopendaal

Andrés Stoopendaal er født i 1981 og bor i Gøteborg. Han har jobbet som kritiker og redaktør, og debuterte som romanforfatter med boka Maskerad i 2012. Han ga så ut to diktsamlinger før Dunning-Kruger-effekten kom på svensk i 2021, til stor jubel fra en samlet kritikerstand.

Les mer
Foto: Lina Hindrum

Dunning-Kruger-effekten

Andrés Stoopendaal

Dunning-Kruger-effekten innebærer at lav kompetanse ledsages av skråsikkerhet på sviktende grunnlag.


Den navnløse hovedpersonen og hans kjæreste Maria, er typiske representanter for den svenske konsensuskulturen. Det begynner med en mysig parmiddag som blir starten på en modningsprosess for hovedpersonen.


«Hvorfor er da dette en så oppløftende bok? Fordi fortellerens tanker om tilværelsens trivialiteter forvandler dem til noe mer. Stoopendaal er både en lysende stilist og en treffsikker samtidsdiagnostiker.»


Sven Anders Johansson, Aftonbladet

Les mer

Michel Houellebecq

Michel Houellebecq er født i 1958 og utdannet agronom. Han har utgitt diktsamlinger, essays og romaner. Hans første roman, Utvidelse av kampsonen, oppnådde raskt kultstatus da den kom ut i Frankrike i 1994. Det store gjennombruddet kom med De grunnleggende bestanddeler. Etter boken kom ut i 1998, oppsto en mediedebatt som raste i over ett år. I 2000 kom kortromanen Lanzarote, og året etter hans tredje roman, Plattform, som også ble en skandalesuksess og bekreftet hans posisjon som Frankrikes mest interessante forfatter. Beskrivelsen av sexturisme og en uttrykt skepsis mot islam, i kombinasjon med uttalelser Houellebecq gjorde i pressen, førte til at det ble rettet anklager mot forfatteren om rasisme, noe han ble frikjent for. Kontroversene var mindre da Muligheten av en øy kom ut i 2005, men den vakte like mye internasjonal oppmerksomhet og befestet nok en gang Houellebecqs posisjon som en av vår samtids største forfattere. I 2011 kom Kartet og terrenget, som han mottok Frankrikes mest prestisjefylte litterære pris, Prix Goncourt, for i 2010.

Underkastelse kom ut 7. januar i 2015, samme dag som attentatet mot Charlie Hebdo i Paris, hvor forfatteren mistet en nær venn, og ble tvunget til å gå under jorden en periode. Det satiriske magasinet hadde omtalt ham på forsiden den dagen med overskriften «Trollmannen Houellebecqs spådommer: I 2015 mister jeg tennene mine, og i 2022 gjennomfører jeg ramadan!», en referanse til romanens svært kontroversielle premiss med et islamsk Frankrike. Fire år senere kom Serotonin, hvor han nok en gang nådeløst traff tidsånden, og boken ble en bestselger også i Norge.

7. januar 2022 kom hans nye storverk: tilintetgjøre. Den er beskrevet som en politisk roman som dypest sett er en kjærlighetsfortelling. Houellebecqs tidlige essaysamling Holde seg i live kom ut på norsk i april 2023. Utover tittelessayet består boka av ulike essays forfatteren skrev på 1990-tallet, og er en nøkkeltekst for alle som ønsker å forstå hvordan forfatterskapet har utviklet seg. Til tross for at Houellebecq nå er internasjonal, bestselgende forfatter og regnes som en av de fremste i sin generasjon, skaper han fortsatt debatt, og hans romaner begeistrer og provoserer.

"Det er alltid med stor forventning jeg leser Houellebecq. Ikke mange andre forfattere har både godt språk, vidløftige tanker og får meg til å le høyt," skriver Erlend Loe i Aftenposten 15/1-22.

Les mer
Foto: © Francois Berthier/Getty Images

Holde seg i live

Michel Houellebecq

Holde seg i live er Michel Houellebecqs radikale ungdomsmanifest, en misantropisk manual som med svart humor beskriver hvordan man overlever som ung poet. Det ble opprinnelig utgitt i 1991, samme år som forfatterens første diktsamling, men før han debuterte som romanforfatter.


Boken inneholder også en rekke tekster skrevet gjennom 1990-tallet om arkitektur, internettporno, stumfilmer, turisme, det tyske og fester. Tekstene utgis for første gang på norsk, med forord av Asle Toje og etterord av Jonas Bals.


«Michel Houellebecqs tidlige essays er utmerkede og inneholder hele verdensbildet han utfolder i sine romaner.» Politiken (Danmark)

Les mer