Andreas Viestad er nominert til «Beste norske kokebok 2023»

Andreas Viestad med kokeboken Ekte grønn mat
En hyllest til grønnsakene: Andreas Viestad jubler over at Ekte grønn mat kan bli årets aller beste norske kokebok i 2023

Andreas Viestad er én av fem nominerte til  «Beste norske kokebok 2023», som deles ut av Norli. Alle de nominerte holder et høyt kvalitetsmessig nivå og tilfredsstiller et bredt sett av kriterier, ifølge juryen.

– Det er utrolig kult å bli nominert. Håper boka havner under juletreet til mange grønnsakselskere, men også under treet til skeptikere som kan la seg overbevise av skikkelig digg mat, sier Andreas Viestad.

Ekte grønn mat får du 120 grønnsaksoppskrifter fordelt over 14 kapitler med utgangspunkt i ulike grønnsakstyper, fra tomater, urter og salater til beter, neper og jordskokk. Boken byr også på forslag til gode kombinasjoner av retter, slik at du kan servere hele, grønne og smakfulle måltider som alle i familien blir mett av. Boka gir også en innføring i hjemmedyrking av norske grønnsaker.

Bokas frodige foto er tatt av fotograf Mette Randem.

Ekte grønn mat

Ekte grønn mat

Spis grønt, dyrk grønt, lev grøntAndreas Viestad

Forfatter og matentusiast Andreas Viestad kan alt om hvilke grønnsaker som er de enkleste og mest bærekraftige å dyrke her i nord, og hvordan du tilbereder dem i nydelige, fristende retter. I Ekte grønn mat får du 120 grønnsakoppskrifter fordelt over 14 kapitler med utgangspunkt i ulike grønnsaktyper, fra tomater, urter og salater til beter, neper og jordskokk. Boken byr også på forslag til gode kombinasjoner av retter, slik at du kan servere hele, grønne og smakfulle måltider som hele familien blir mett av.


Boken er vakker, praktisk og inspirerende, og gir en innføring i hjemmedyrking av norske grønnsaker. Når du dyrker selv, har du ikke bare gleden av å spise egenprodusert mat, men du får også et nærere forhold til matens vei fra jord til bord. Urtene du dyrker selv, har sterkere og mer intens smak, salvien får tjukkere blader, ruccolaen har mer temperament. Og potetene kommer i forskjellige størrelser, med ulik smak etter hvilke sorter du dyrker.


«Jeg er ingen profesjonell gartner, men jeg har utstrakt erfaring med forskjellige typer dyrking av ulikt omfang, fra dyrking i vinduskarmen til småbruk. Og jeg er god til å finne løsninger», sier Andreas. I tillegg til å være matskribent og forfatter, er han også grunnlegger av Geitmyra matkultursenter for barn, med filialer ulike steder i landet.


Bokens frodige foto er tatt av fotograf Mette Randem.


Les mer

Ekte grønn matSpis grønt, dyrk grønt, lev grøntAndreas Viestad
449,–

Andreas Viestad

Andreas Viestad (1973) er en internasjonalt kjent matformidler, kokebokforfatter, skribent og programleder.

Andreas er kjent for sin gode penn og evne til å engasjere og forklare, enten det er dyrking, eksotiske mattradisjoner eller vitenskap. Som suksessrik kokebokforfatter står han bak utgivelser som Bordet fanger (1999), Hvordan koke vann (2005), Smak av krydder (2007), Ekte mat (2011), På grillen (2012), Noe godt hver dag (2013), Julemat (2014), Den store kjøttkokeboka (2015), 90 retter du må kunne (2019) og Gårdsmat fra hjertet av Norge (2020) og Ekte grønn mat (2023).

Han har gitt ut flere bøker i USA, vært spaltist i Washington Post og programleder for TV-serien New Scandinavian Cooking, som vises i over 50 land. Han er initiativtaker til og faglig leder ved Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo, og etablerer liknende matkultursentre flere steder i landet. Han er medeier i restauranten St. Lars og Salome i Oslo. Andreas deler sin tid mellom Geitmyra gård, familiegården i Farsund og en frukt- og vingård utenfor Cape Town.

I 2015 ble Andreas Viestad kåret til årets inspirator av Matprisen. I 2014 mottok han den gjeve Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Allerede i 2002 mottok han Gullpennen, Riksmålsforbundets pressepris.

CV:
Morgenbladet fra 1995-1997
Matskribent i Dagsavisen 1997
Utelivsredaktør i Natt&Dag 1997-1998
Matskribent i Dagbladet Magasinet fra 1999-2019
Skribent i Morgenbladet og DN 2019-
Sommeråpent 2001 og 2003
TV-serien New Scandinavian Cooking, 3 sesonger. Vises på fjernsyn i USA og i mer enn 50 andre land, blant annet Kina, Tyskland og Italia. 30 programmer av den norske versjonen, En bit av Norge, er sendt på TV2.

Les mer
Foto: Åsmund Holien Mo

Beste norske kokebok

Det er 16.gang hvor Norli deler ut kokebokprisen. Vinneren kåres 9. november 2023 under et arrangement hos Norli Universitetsgata, hvor alle fem finalistene og representanter fra mat- og drikkebransjen i Norge er tilstede.