Bjørn Rørvik er nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis 2023

For boken Prikkesyken om Reven og Grisungen. 

Bjørn-Rørvik-med-den-tyske-utgaven-av-serien-om-reven-og-grisungen
Bjørn Rørvik med den tyske utgaven av Reven og Grisungen som nå er nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis.

Serien om Reven og Grisungen av Bjørn Rørvik har blitt en suksess i Tyskland. Nå er den tyske utgaven av Prikkesyken nominert til en av verdens mest prestisjefylte priser innenfor barneboklitteraturen, Deutscher Jugendliteraturpreis.

Juryens uttalelse

Dette er en kunstferdig komponert liten farse, fortalt på en morsom og frekk måte hvor Bjørn F. Rørvik gir dyrene menneskelige egenskaper. Rørvik lykkes med å ta et forfriskende blikk på barns lekepraksis, uten å være moraliserende eller altfor pedagogisk. Hele begrunnelsen kan du lese her.

Vinneren blir kåret under en seremoni på Frankfurtmessen høsten 2023. 

Fuchs & Ferkel - Torte auf Rezept

Den tyske utgaven av Prikkesyken  er illustrert av tyske Claudia Winkel.  Orginalutgaven er illustrert av Per Dybvig. Meike Blatzheim har oversatt boken til tysk og Klett Kinderbuch er det tyske utgiverforlaget.

Rettighetene til serien om Reven og Grisungen er solgt til: Germany (Klett Kinderbuch), Swedish audio rights (Storytel), Poland (Druganoga), Polish audio rights (Bebenek), China (TB Publishing), Russia (Samokat)

reven-og-grisungen-den-tyske-utgaven-illustrert-av-Claudia-Winkels-oversatt-av-Meike-Blatzheim

Den tyske utgaven av Reven og Grisungenillustrert av Claudia Winkel og oversatt av Meike Blatzheim.

Deutscher Jugendliteraturpreis

​Deutscher Jugendliteraturpreis er verdens mest prestisjefylte pris for barne- og ungdomsbøker og ble delt ut første gang i 1956. Hensikten med prisen er bl.a. å sette fokus på litteratur for de yngste leserne, medvirke til deres personlig utvikling, stimulere barn og unge til å lese og gi utvalgte kvalitetsbøker tilgangen til det store, tyske bokmarkedet. Prisen er på 72 000 euro. Prisen deles ut i forbindelse med den årlige bokmessen i Frankfurt i oktober. 

Bjørn F. Rørvik

Bjørn F. Rørvik (f. 1964) er oppvokst på Hadeland, i Jevnaker kommune, men bor nå på Oppsal i Oslo. Han er en av våre mest anerkjente og produktive barnebokforfattere, og kan vise til en merittliste på mer enn 40 utgivelser. Mange forbinder ham med suksessrike og humoristiske bildebokserier som Bukkene Bruse, illustrert av Gry Moursund, Reven og Grisungen, illustrert av Per Dybvig og serien om mesterdetektiv Purriot, illustrert av Ragnar Aalbu. Alle de tre illustratørene er blant våre fremste i faget, og har gitt hver av seriene et karakteristisk, originalt og usedvanlig vellykket uttrykk. Bukkene Bruse-serien er i seg selv en gigantsuksess, der de ulike bøkene til sammen er trykket i mer enn en halv million eksemplarer - bare i Norge.

Sammen med illustratør Eivind Gulliksen står Rørvik også bak en rekke enkelttitler, der tøysete og lettleste vitse- og gåtebøker i Leseløveserien står sentralt. Boken Uflaks (2022) er preget av Sigbjørn Lilleengs viltre illustrasjoner, mens i den nyere og absurd morsomme serien To små riddere er det illustratørene Alice Lima de Faria og Camilla Kuhn som har fått slippe til. Alle Rørviks bøker er fulle av ellevill humor og gøyale påfunn. Mange av bøkene har også gjort stor suksess i utlandet.

Bjørn F. Rørviks utgivelser har blitt svært populære lydbøker, der forfatterens selv leser på fornøyelig vis. Flere av titlene i seriene om Bukkene Bruse og Reven og Grisungen er med stor suksess blitt dramatisert for teater i inn- og utland, både som figurteater og som musikal. Mens en av titlene i Purriot-serien, Purriot og den forsvunne bronsehesten (2018), har fått den ærefulle skjebne å bli barneopera, med Rørviks libretto og den anerkjente komponisten Gisle Kverndokks musikk. Som i boken er det grønnsaker i alle rollene, gestaltet av syngende barn. Bjørn F. Rørvik kan ellers ganske mye om fugler og dyr, og han liker å reise rundt i Norge på forfatterbesøk til barn i alle aldre.

Før Bjørn F. Rørvik ble forfatter, tok han utdannelse i Media og kommunikasjon ved Distriktshøgskolen i Volda. Deretter jobbet han med film- og videoproduksjon, som frilanser for lokalavis og som kinomaskinist og radiotekniker. Etter hvert ga han seg heldigvis barnelitteraturen i vold for alvor, til glede for utallige barn og voksne over store deler av verden, fra Jevnaker til Kina.

Les mer
Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken.