Krimfestivalen dag lørdag 19.mars Cappelen Damm huset

Krimfestivalen er en gratis festival med over 50 forskjellige arrangement og over 60 krimforfattere. Festivalen arrangeres i Cappelen Damm-huset i Akersgata og på Centralteatret. Siden festivalen først ble arrangert i 2012 har den vært en stor suksess, blant annet trukket frem av The Guardian som en av verdens fremste krimfestivaler.

Program

  • Kl 1130 Møt Hanne Wilhelmsen, August Strindberg og Ole Vik Møt tre av krimlitteraturens helter og deres skapere: Anne Holt, Kristina Ohlsson og Jørgen Jæger. Programleder: Sarah Natasha Melbye
  • Kl 1215 Politi og krimforfatter: Politiadvokat Terje Bjøranger og den svenske politimannen Simon Häggstrom er begge krimforfattere i tillegg til sin vanlige jobb. Her møter du dem i samtale med Trude Teige.
  • Kl 1300 Historisk krim: H.K. Fauskanger og Hans Olav Lahlum. Programleder: Gunnar Staalesen
  • Kl 1330 Funnet – Rikets sikkerhet: Teamet bak Rikets sikkerhet, Monster og NRKs dokumentarserie om Treholtsaken, presenterer arbeidet med dokumentarprosjektet og snakker om overraskende funn i en verden av gråsoner med Vibecke Rolland, Ingrid Boon Ulfsby og Ingrid Wevang.
  • Kl 1415  Stjernerekka: Torkil Damhaug, Unni Lindell, Jan-Erik Fjell og Gunnar Staalesen. Programleder: Kari Birkeland
  • Kl 1500 Virkelighetens drama blir fiksjon: Vetle Lid Larsen og Aslak Nore. Programleder: Hilde Sandvik
  • Kl 1545 Fra fotball til sjakk: Kurt Aust, Johan Høst og Sigbjørn Mostue. Programleder: Sarah Natasha Melbye.

Terje Bjøranger

Terje Bjøranger (f. 1959) bor i Lillestrøm og jobber som politiadvokat i Kripos. Han debuterte i 2012 med Den tredje søsteren. I Barcode (2017) og Business (2019) følger vi den røffe politietterforskeren Charlie Robertsen.

Les mer
Foto: Lina Hindrum

Torkil Damhaug

Torkil Damhaug (1958) debuterte med Flykt, måne i 1996, en roman som fikk meget god mottakelse. Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri, og leger er hovedpersoner i flere av hans bøker.

I 1999 kom Syk rose, en bisarr fortelling som befinner seg i et fascinerende skjæringsfelt mellom thrilleren, den psykologiske roman, og den absurde tradisjon. «En fantastisk roman. Les den langsomt,» skrev en kritiker om romanen Overlord (2006), som utspiller seg mot en bakgrunn av historiske hendelser — nazistenes maktovertagelse i Tyskland og krigen dette utløste.

Etter denne romanen ble Damhaug forfatter på heltid. Han utgav krimromanene Se meg, Medusa (2007), Døden ved vann (2008), Ildmannen (2011), Sikre tegn på din død (2013) og En femte årstid (2016). Torkil Damhaug har vunnet Rivertonprisen to ganger. For Ildmannen (2011) og En femte årstid (2016) . Glasshjerte (2017), Se en annen vei (2019) og Hund uten grav (2022) er hans nyeste romaner.

Les mer
Foto: Lina Hindrum

Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land.

Se oversikt over serien om K2 og Patricia her.

Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene - fra George Washington til Barack Obama (2008), og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo. I 2009 kom biografien Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket, og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen, om personskifter i Arbeiderpartiet under Gerhardsen og Bratteli. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011. I 2019 utkom biografien Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene til strålende kritikker.

Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.

Les mer
Foto: Agnete Brun

Sigbjørn Mostue

Sigbjørn Mostue (f. 1969) er en kritikerrost og prisbelønt forfatter. Han har vokst opp på Kløfta, men bor nå på Jessheim med samboer og to barn. Han er utdannet cand.philol. med hovedfag i idéhistorie, og har blant annet jobbet som redaktør i Den norske Bokklubben. I de senere år har han vært forfatter på heltid. Mostue skriver for barn, ungdom og et voksent publikum. Han utigir bøker i flere sjangere, men beveger seg i stor grad innefor krim og spenning, grøssere og fantacy. Flere av bøkene hans inneholder elementer fra folketro og eventyr. Forfatterskapet speiler også hans engasjement for aktuelle temaer som miljøvern og klimaproblematikk.

Sigbjørn Mostue har hatt betydelig suksess med trilogien Alvetegnet, som består av Gravbøygen våkner (2005),vinner av Arks barnebokpris, den Brageprisnominerte Nissedreperen (2006) og Krakens gap (2007). Også trilogien Den siste magiker (2010-2012) har fått god mottakelse av kritikere og publikum. Den frittstående barneromanen Zombie-Bjarne (2013) har vært superfinalist til Bokslukerprisen, som kåres av barneskoleelevene selv. I 2015 ble Sigbjørn Mostue tildelt U-prisen for Brages historie, som er første bok i ungdoms-trilogien I morgen er alt mørkt. I 2020 kom den spennende barneboken Dødens tjern, og i 2023 den dystre og uhyggelige ungdomsromanen Hex.

I tillegg til de nevnte bøkene for barn og ungdom, har Sigbjørn Mostue skrevet hele seks kriminalromaner for voksne sammen med den tidligere politimannen Johnny Brenna. Han har også skrevet flere egne krimromaner, blant annet thrilleren Himmelen skal gråte blod (2019), en bok som ble nominert til Riverton-prisen. I tillegg ble filmrettighetene solgt allerede før lansering, noe som er svært uvanlig.

Les mer
Foto: Agnete Brun