Boktips
Boktips med Gro Dahle, Knut Ødegård og Kjersti Halvorsen

Hør liksom-debutant Knut Ødegård, ordentlig debutant Kjersti Halvorsen og på-ingen-måte-debutant Gro Dahle om sine nye bøker. Opptaket ble gjort på Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset. 

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Knut Ødegård

Knut Ødegård er født i Molde i 1945. Han debuterte som lyriker i 1967 med samlingen Drøymaren, vandraren og kjelda. Siden debuten har han gitt ut 14 diktsamlinger og en rekke samlinger med gjendiktninger av utenlandsk, særlig islandsk, lyrikk. Et storverk er hans firebinds utgave av eddadiktene (2013–2016) Hans foreløpig siste utgivelser er diktsamlingen Tida er inne (2017), som ble nominert til Brageprisen, og romanen Fuglespråk (2019).

Han har i alt gitt ut over 40 bøker, blant dem er også barne- og ungdomsbøker, essays, dramatikk og tre fagbøker om Island.

Få, om noen nålevende norsk lyriker blitt så hyppig oversatt til utenlandske språk som ham. Diktsamlingene hans er nå utgitt på 42 språk, bl.a. engelsk, tysk, fransk, kinesisk, arabisk, ungarsk, nederlandsk, serbisk, islandsk, bulgarsk og mongolsk.

Forfatteren har i årevis bodd både på Island og i Norge. På Island var han i mange år direktør for Nordens Hus. I Norge grunnla han i 1992 Bjørnsonfestivalen som han var president for i ti år. Deretter tok han initiativet til opprettelsen av Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet der han var president i tolv år. Han er også aktiv som litteraturkritiker, han arbeidet i 40 år for Aftenposten men er fra 2009 kritiker i Vårt Land.

Han ble statsstipendiat i 1989. Han har mottatt en lang rekke norske og utenlandske priser og ordener, bl.a. Anders Jahres Kulturpris, Doblougprisen, Bastianprisen, Hermann Wildenveys lyrikkpris, kommandørkorset med stjerne av Islands Falkeorden, kommandørkorset av den pavelige Ridderordenen av Den hellige Grav i Jerusalem og ridderkorset 1. kl. av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. I 2017 ble han kreert til æresprofessor i litteratur ved statsuniversitetet i Ulaanbaatar i Mongolia.

Les mer
©Anna-Julia Granberg/Blunderbuss/Cappelen Damm

Fuglespråk

Knut Ødegård

Forretningsmannen Claus Hoel Kringsjås historie begynner i Molde etter andre verdenskrig. Faren var frontkjemper og dette preger oppveksten til den unge Claus. Samtidig som familiens hus oppi lia forfaller, blomstrer onkelens forretning. Den unge Claus viser tidlig et talent for forretning og snart dukker den store verden opp i småbyen. Både i form av en predikant fra Fiji-øyene og en fiolinist fra Polen.


Samtidig opplever byen flere mystisk dødsfall - alle knyttet til fuglene som flyr over byen.

Les mer
Fuglespråk
FuglespråkKnut Ødegård
350,–
Veil. pris399,–Du sparer49,–

Kjersti Halvorsen

Kjersti Halvorsen (f. 1993) er oppvokst i Lier. Hun er tidligere student ved Forfatterstudiet i Bø, og ferdig utdannet psykolog fra Universitetet i Oslo. Ida tar ansvar (2019) var hennes debutbok, og for den ble hun nominert til Tarjei Vesaas debutantpris. Boka er også blitt til TV-serie, regissert av Rikke Gregersen. Superbruker (2024) er hennes tredje roman.

Les mer
Foto: Lina Hindrum

Ida tar ansvar

Kjersti Halvorsen

Nominert til Tarjei Vesaas debutantpris 2019!


Ida tar ansvar er bekmørk og morsom på samme tid. Den handler om internett-stalking og ensomhet, om å sykle fra katastrofetankene sine, om dronningepler, vannmeloner og hamstere. Men først og fremst handler den om å finne sin oppgave i det aller største gruppearbeidet – livet.


Ida flytter hjemmefra for å studere psykologi på Blindern. Hennes største frykt er terror. Det bedrer seg ikke når hun treffer Aksel, en ensom ulv som tar opp fag og nærer en mistenkelig interesse for våpen. Ida blir både fascinert og frastøtt. For hva er egentlig greia med Aksel, og hva er han i stand til å gjøre?


Gradvis innser Ida at hun må gå drastisk til verks for å stagge sin egen eskalerende frykt. Men ordner det seg alltid for snille jenter? Og hva er, når alt kommer til alt, viktigst: Å redde Aksel, verden eller seg selv?

Les mer
Ida tar ansvar
Ida tar ansvarKjersti Halvorsen
350,–
Veil. pris399,–Du sparer49,–

Gro Dahle

Gro Dahle (f. 1962) bor på Tjøme i Færder kommune. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving i Bø. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble svært godt mottatt. Hun har senere utgitt en rekke kritikerroste og prisbelønnte bøker i ulike sjangere for både voksne og barn. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. I tillegg til et aktivt og rikt forfatterskap, har hun etablert seg som en ettertraktet skrivelærer.

Mange forbinder Gro Dahle med bildebøkene hun har skapt sammen med henholdsvis illustratørmannen Svein Nyhus og illustratørdatteren Kaia Dahle Nyhus. Med bøker som Krigen (2013), Akvarium (2014), Ollianna (2020) og Ikke! (2022) har de skapt en helt egen sjanger. Dette er allalderbøker som utforsker krevende, viktige og vonde temaer, som vold i hjemmet, omsorgssvikt, skilsmisse og identitetsproblematikk. Bøkene er møtt med ovasjoner fra kritikerne, og er tildelt en rekke priser, fra Brage til Kritikerpris og flere av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. Sammen utgjør de et helt lite bibliotek. Flere titler står på pensumlister ved universitet og høgskoler, og brukes aktivt i terapirommet. Gro Dahle og Svein Nyhus sterke Sinna mann (2003), om vold i hjemmet, er filmatisert. Filmen fikk selveste kongen til å gråte.

Gjennom årene har Gro Dahle markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Regnværsgåter (1994), Karneval. Dikt i utvalg 1987-1997 (1998), Alle fugler (2007), Søster (2016), Hjem, sier hunden (2019) og Gave (2020). I 2022 kom både Elskede grøftekant og Samlede dikt, sistnevnte en mursten av en bok, som viser det betydelige omfanget av forfatterens diktning. Gro Dahle debuterte som romanforfatter med Huset i snøen i 2006, en bok som skapte begeistring hos kritikerne. Senere kom blant annet den personlige novellesamlingen Amerika (2015), den dystopiske romanen Dobbel dyne (2018) og sci-fi-inspirerte Tolv lysår (2021), som alle har høstet gode kritikker.

Gro Dahle kan vise til en rekke høythengende priser også for voksenbøkene sine. Allerede i 1998 mottok hun Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2022 ble hun tildelt Brages ærespris for et samlet og betydelig større og bredere forfatterskap. Juryen skrev i sin begrunnelse blant annet: Poesien har også alltid vært sentral i prisvinnerens forfatterskap. Gjerne omtalt som naivistisk i form, og alltid med en dypere klangbunn og en eksistensiell klo. Diktene hennes blir lest, delt, brukt.

For sitt bidrag til norsk poesi er hun også belønnet med Triztan Vindtorn poesipris (2015) og Herman Wildenveys Poesiepris (2021). Siden etableringen av ALMA, Astrid Lindgrens internasjonale minnepris (2002), har Gro Dahle vært nominert årlig, i sterk konkurranse med fremstående forfattere fra hele verden.

Les mer
Foto: Line Fresti

Grevlingdager

Gro Dahle

I Grevlingdager skriver Gro Dahle om skolevegring, og hva som kan skje når man begynner å grave seg ned. Boken er nydelig illustrert av Kaia Dahle Nyhus.


Alt var så lett før. Pim likte å gå på skolen. Dagene var lyse og fulle av glede. Men plutselig er det ikke greit lenger. Pim vil ikke gå på skolen. Verken mamma eller Pim vet hvorfor. Det blir vanskeligere for hver dag som går, og Pim fjerner seg lenger og lenger fra det lyse og lette. Pim graver og graver. Noe må gjøres. Men er Pim seg selv lenger?

Les mer
Grevlingdager
GrevlingdagerGro Dahle
288,–
Veil. pris329,–Du sparer41,–