Verdens største pris for barne- og ungdomslitteratur
De nominerte til ALMA 2022

Fra Cappelen Damm er hele seks av tolv fra Cappelen Damm er nominert til den gjeve ALMA: Gro Dahle, Anna Fiske, Stian Hole, Gry Moursund, Bjørn F. Rørvik, Øyvind Torseter.

De nominerte til Alma-prisen 2022: Gro Dahle (Foto: Line Fresti), Anna Fiske (Foto: Gry Moursund (Foto: Jan Alsaker/Observatoriet), Bjørn F. Rørvik (Foto: Maja Hattvang), Stian Hole (Foto: André Løyning) og Øyvind Torseter (Foto: Lars Aurtande)

ALMA, Astrid Lindgren Memorial Award - er verdens største pris for barne- og ungdomslitteratur.

De nominerte til ALMA

Gro Dahle er forfatter, hun har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser. Dahles bøker er oversatt til en rekke språk. Hun har holdt mange populære skrivekurs og utgitt bøker om å skrive.

Anna Fiske er forfatter, illustratør og tegneserieskaper. Hun står bak en rekke bildebøker og tegneserier, både med egne tekster, og som illustratør for andre forfattere. Hennes bøker i Hvordan-serien har fått stor oppmerksomhet og har solgt i mange opplag.

Stian Hole er grafisk designer, illustratør og forfatter av barnebøker. Han har vunnet en rekker priser, både norske og internasjonale.

Gry Moursund (1969) er forfatter og illustratør. Hun har utgitt en rekke egne bøker, og hun har jobbet med andre forfattere, bl.a Bjørn F. Rørvik, på de suksessrike bøkene om Bukkene Bruse.

Bjørn F. Rørvik (1964) er forfatter, kanskje mest kjent for bøkene om Bukkene Brusei tillegg til Reven og Grisungen-serien.

Øyvind Torseter er illustratør og forfatter. Han har vunnet en rekker priser, både norske og internasjonale.

Om ALMA-prisen

Den går til en eller flere forfattere, illustratører, fortellere eller lesefremmende organisasjoner som holder høyt kunstnerisk nivå, og virker i Astrid Lindgrens ånd.

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) ble opprettet etter forfatterens død i 2002 og er på 5 millioner svenske kroner.

Noen bøker av de nominerte til ALMA-prisen

Vis alle
Ollianna

Ollianna

Gro Dahle

329,–
Bukkene Bruse drar til Syden
349,–
Altmuligmannen

Altmuligmannen

Øyvind Torseter

379,–
Blekkspruten

Blekkspruten

Gro Dahle og Svein Nyhus

299,–
Morkels alfabet

Morkels alfabet

Stian Hole

219,–

Gro Dahle

Gro Dahle (f. 1962) bor på Tjøme i Færder kommune. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving i Bø. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble svært godt mottatt. Hun har senere utgitt en rekke kritikerroste og prisbelønnte bøker i ulike sjangere for både voksne og barn. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. I tillegg til et aktivt og rikt forfatterskap, har hun etablert seg som en ettertraktet skrivelærer.

Mange forbinder Gro Dahle med bildebøkene hun har skapt sammen med henholdsvis illustratørmannen Svein Nyhus og illustratørdatteren Kaia Dahle Nyhus. Med bøker som Krigen (2013), Akvarium (2014), Ollianna (2020) og Ikke! (2022) har de skapt en helt egen sjanger. Dette er allalderbøker som utforsker krevende, viktige og vonde temaer, som vold i hjemmet, omsorgssvikt, skilsmisse og identitetsproblematikk. Bøkene er møtt med ovasjoner fra kritikerne, og er tildelt en rekke priser, fra Brage til Kritikerpris og flere av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. Sammen utgjør de et helt lite bibliotek. Flere titler står på pensumlister ved universitet og høgskoler, og brukes aktivt i terapirommet. Gro Dahle og Svein Nyhus sterke Sinna mann (2003), om vold i hjemmet, er filmatisert. Filmen fikk selveste kongen til å gråte.

Gjennom årene har Gro Dahle markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Regnværsgåter (1994), Karneval. Dikt i utvalg 1987-1997 (1998), Alle fugler (2007), Søster (2016), Hjem, sier hunden (2019) og Gave (2020). I 2022 kom både Elskede grøftekant og Samlede dikt, sistnevnte en mursten av en bok, som viser det betydelige omfanget av forfatterens diktning. Gro Dahle debuterte som romanforfatter med Huset i snøen i 2006, en bok som skapte begeistring hos kritikerne. Senere kom blant annet den personlige novellesamlingen Amerika (2015), den dystopiske romanen Dobbel dyne (2018) og sci-fi-inspirerte Tolv lysår (2021), som alle har høstet gode kritikker.

Gro Dahle kan vise til en rekke høythengende priser også for voksenbøkene sine. Allerede i 1998 mottok hun Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2022 ble hun tildelt Brages ærespris for et samlet og betydelig større og bredere forfatterskap. Juryen skrev i sin begrunnelse blant annet: Poesien har også alltid vært sentral i prisvinnerens forfatterskap. Gjerne omtalt som naivistisk i form, og alltid med en dypere klangbunn og en eksistensiell klo. Diktene hennes blir lest, delt, brukt.

For sitt bidrag til norsk poesi er hun også belønnet med Triztan Vindtorn poesipris (2015) og Herman Wildenveys Poesiepris (2021). Siden etableringen av ALMA, Astrid Lindgrens internasjonale minnepris (2002), har Gro Dahle vært nominert årlig, i sterk konkurranse med fremstående forfattere fra hele verden.

Les mer
Foto: Line Fresti

Øyvind Torseter

Øyvind Torseter (f. 1972) er en av Norges fremste tegnere, illustratører og bildebokskapere. Han har skrevet og illustrert en rekke kritikerroste og brisbelønte bøker som For en neve havre (2005), Avstikkere (2007), Gravenstein (2009), Hullet (2012), Koblinger (2013) og flere uavhengige bøker med sin «everyman»-hovedkarakter Mulegutten (2015, 2017, 2018, 2021, 2023). Torseter har også vært medforfatter og illustratør for andres bøker. Rundt 55 priser, utmerkelser og stipender har blitt ham til del. Han er blant annet tildelt barnelitteraturens mest prestisjefylte priser, som Bologna Ragazzi Award (2008) for Avstikkere, Prix Jeune Albert for Hullet(2014), Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris sammen med Håkon Øverås for Brune (Gyldendal 2014) og Deutscher Jugendliteraturpreis (Tyskland) for Mulegutten (2018). I 2022 mottok han bl.a. Premio Andersen, miglior libro a fumetti (Italia) for Mulegutten og fikk for Mulanosaurus Rex Boksøkerprisen fra Foreningen Les og «Diplom Bildebok» i Årets vakreste Bøker.

Øyvind Torseter har deltatt på en rekke utstillinger, er tildelt flere utsmykningsoppdrag og er innkjøpt av flere offentlige etater og sentrale institusjoner som Nasjonalmuseet.

Les mer
Foto: Maria Kleppe Vihovde / Cappelen Damm AS

Gry Moursund

Gry Moursund (f. 1969) er en kritikerrost og prisbelønt illustratør og forfatter. Hun er oppvokst i Nordland, men bor nå i Oslo. Gry Moursund er utdannet innen illustrasjon og grafisk design ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Siden 1999 har hun både illustrert andres og utgitt egne bildebøker. Hun kan blant annet vise til et usedvanlig vellykket samarbeid med forfatter Bjørn F. Rørvik om megasuksessen om Bukkene Bruse. Serien er så langt trykket i over en halv million eksemplarer, og er solgt til en rekke land. Flere av historiene er dramatisert, både for figur- og musikkteater. For den første boken i serien, Bukkene Bruse på Badeland (2009), ble hun tildelt Kulturdepartementets illustrasjonspris. I 2013 ble boken kåret til Årets bildebok i Sverige.

Les mer
Jan Alsaker/Observatoriet

Bjørn F. Rørvik

Bjørn F. Rørvik (f. 1964) er oppvokst på Hadeland, i Jevnaker kommune, men bor nå på Oppsal i Oslo. Han er en av våre mest anerkjente og produktive barnebokforfattere, og kan vise til en merittliste på mer enn 40 utgivelser. Mange forbinder ham med suksessrike og humoristiske bildebokserier som Bukkene Bruse, illustrert av Gry Moursund, Reven og Grisungen, illustrert av Per Dybvig og serien om mesterdetektiv Purriot, illustrert av Ragnar Aalbu. Alle de tre illustratørene er blant våre fremste i faget, og har gitt hver av seriene et karakteristisk, originalt og usedvanlig vellykket uttrykk. Bukkene Bruse-serien er i seg selv en gigantsuksess, der de ulike bøkene til sammen er trykket i mer enn en halv million eksemplarer - bare i Norge.

Sammen med illustratør Eivind Gulliksen står Rørvik også bak en rekke enkelttitler, der tøysete og lettleste vitse- og gåtebøker i Leseløveserien står sentralt. Boken Uflaks (2022) er preget av Sigbjørn Lilleengs viltre illustrasjoner, mens i den nyere og absurd morsomme serien To små riddere er det illustratørene Alice Lima de Faria og Camilla Kuhn som har fått slippe til. Alle Rørviks bøker er fulle av ellevill humor og gøyale påfunn. Mange av bøkene har også gjort stor suksess i utlandet.

Bjørn F. Rørviks utgivelser har blitt svært populære lydbøker, der forfatterens selv leser på fornøyelig vis. Flere av titlene i seriene om Bukkene Bruse og Reven og Grisungen er med stor suksess blitt dramatisert for teater i inn- og utland, både som figurteater og som musikal. Mens en av titlene i Purriot-serien, Purriot og den forsvunne bronsehesten (2018), har fått den ærefulle skjebne å bli barneopera, med Rørviks libretto og den anerkjente komponisten Gisle Kverndokks musikk. Som i boken er det grønnsaker i alle rollene, gestaltet av syngende barn. Bjørn F. Rørvik kan ellers ganske mye om fugler og dyr, og han liker å reise rundt i Norge på forfatterbesøk til barn i alle aldre.

Før Bjørn F. Rørvik ble forfatter, tok han utdannelse i Media og kommunikasjon ved Distriktshøgskolen i Volda. Deretter jobbet han med film- og videoproduksjon, som frilanser for lokalavis og som kinomaskinist og radiotekniker. Etter hvert ga han seg heldigvis barnelitteraturen i vold for alvor, til glede for utallige barn og voksne over store deler av verden, fra Jevnaker til Kina.

Les mer
Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken.

Anna Fiske

Anna Fiske (f. 1964 i Sverige) er en prisbelønt forfatter, illustratør og tegneserieskaper, bosatt i Oslo. Hun står bak nærmere 70 bildebøker, illustrerte bøker og tegneserier med egne tekster og illustrasjoner. I tillegg har hun vært illustratør for en rekke andre forfattere. Lekne, særegne strektegninger og kreativ nyskapning har gitt henne flere høythengende priser og utmerkelser. Mange av bøkene hennes har gjort suksess i utlandet. Hennes kritikerroste Hvordan-serie: Hvordan lager man en baby? (2019) Hvordan begynner man på skolen? (2020), Hvordan er det å være voksen? (2021) og Hvordan snakker man om døden? (2023) har fått stor oppmerksomhet og er trykket i mange opplag. Myldrebøkene i Hallo-serien har også et stort publikum, i inn og utland. I forbindelse med etableringen av det nye Nasjonalmuseet, fikk Anna Fiske det ærefulle oppdrag å lage en museumsbok for barn, noe hun løste på genialt vis. Hennes bildebok Museum forelå i god tid før åpningen av museet, våren 2022, og fikk varm og begeistret mottagelse. Boken er også interessant for voksne som ønsker seg mer kunnskap om, og refleksjon rundt kunst, brukskunst og design - og kloke forklaringer på hvorfor vi har museer. Anmelder Morten Olsen Haugen, @bokmorten, kalte den "en fryd av ei bok".

Les mer
Foto: Lina Hindrum

Stian Hole

Stian Hole (1969) er en kritikerrost og prisbelønt illustratør, grafisk designer og bildebokskaper fra Øvre Eiker, bosatt i Oslo. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo, og debuterte med bildeboken Den gamle mannen og hvalen (2005), som ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris. For sin andre bok, Garmanns sommer(2006) mottok Hole Brageprisen, Kulturdepartementets bildebokpris og ikke minst den presitsjetunge Bologna Ragazzi Award (2007), som den første norske forfatter og illustratør noen sinne. I 2010 ble den gjeve Deutscher Jugendliteraturpreis ham til del for samme bok. For oppfølgeren Garmanns hemmelighet (2010) ble Hole tildelt nok en Bragepris.

Stian Hole står bak utallige bokomslag av ypperste klasse, Han har illustrert bøker for både voksne og barn, og har samarbeidet tett med forfattere som Lars Saabye Christensen om bøkene Sanne gleder (2016) og Klokker og bananer (2023), og med Synne Lea om Nattevakt (2013), en Bragepris-nominert diktbok til barn, og den vakre Du og jeg (2018). Sistnevnte har VGs Kristine Isaksen blant annet beskrevet slik: "Storslagen (...) full av menneskelig livsangst og beven".

Et fruktbart og tett samarbeid med den danske forfatteren, dramatikeren og illustratøren Kim Fupz Aakeson har resultert i den såkalte "korona-trilogien"; tre enestående og kritikerroste bildebøker, der Aakeson har stått for tekst, mens Hole har illustrert: Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom (2020), Ting som blir borte (2021) og Eventyr (2022).

Stian Holes bøker er utgitt i en rekke land.

Les mer
André Løyning